Åpner for bedre kommunalt barnevern
Statsbudsjettet legger ikke opp til økt satsing på kommunalt barnevern i tråd med det FO har etterlyst, men de kommunale rammene bedres.
Heller ikke det kommunale barnevernet er noen budsjettvinner i år. FO har etterlyst en skikkelig satsing på kommunalt barnevern med 800 nye øremerkede stillinger. Det er ikke å finne i budsjettet. Men regjeringen øker tilskuddet til kommunene med anslagsvis 8.4 milliarder kroner, eller 3 prosent. Kommunesektorens frie inntekter øker med 4.66 milliarder kroner.
– 4.7 milliarder kroner av budsjettet til frie midler er ment å benyttes til slike tiltak som opprusting av barnevernet, og vi håper kommunene ser betydningen av å satse på de mest utsatte barn og unge. Det er dessverre ikke vår erfaring i alle kommuner tidligere i forbindelse med kommunebudsjettene. Men vi håper fortsatt, sier FOs annen nestleder Kjetil Ostling. Han påpeker at hele 42 600 barn og ungdom i år får hjelp av det kommunale barnevernet, og at dette tallet er doblet på ti år. Derfor er det behov for flere ressurser i barnevernet.
Kompetanseheving
I statsbudsjettet er det lagt opp til en økt satsing på kompetansehevende tiltak i det kommunale barnevernet. Dette er en sak som FO har arbeidet mye for, og Kjetil Ostling er glad for å finne satsingen i statsbudsjettet for 2009.
– Den totale rammen er på 27 millioner kroner, som tilsvarer 9000 kroner pr. hode i det kommunale barnevernet. Det kreves at man finner nyttige og gode måter å benytte midlene, og at man målretter hvilken type kompetanse som skal utvikles, sier Kjetil Ostling. Ostling håper lokalpolitikerne er seg sitt ansvar bevisst. – Totalt sett betyr budsjettet at handlingsrommet i kommunene bedres, men det fordrer en lokal demokratisk vilje til å satse på utsatte grupper som det lokale barnevernet representerer, sier han.
Må forebygge mer
Forebyggende arbeid med barn og unge har vært lite prioritert i kommunebudsjettene de siste åra. Ostling håper at bedre rammer for kommunene vil føre til endringer på det. – Kommunene får bedre handlingsrom for å drive forebyggende barne- og ungdomsarbeid, og de kan lage gode ettervernstilbud for ungdommer som er på vei ut av barnevernet og inn i voksenlivet, sier Ostling.
Flere saker
Overlege Hans Magne Gravseth i STAMI peker på at etterspørsel etter yrket ditt kan påvirke om du kommer tilbake i jobb.
Herman Bjørnson Hagen
Sosialarbeidere har høyt sykefravær – men lav risiko for å falle ut av arbeidslivet
VIL IKKE MED: Både Gunn Nypen (59) (t.v.) og Mona Pettersen (53) sier de vil bytte arbeidssted dersom den boligen de arbeider på, blir overtatt av en privat operatør.
Berit Baumberger
Gunn og Mona vil bytte jobb hvis private overtar bofellesskapet
– Noe må gjøres for at vi kan bruke mer av varig lønnstilskudd. Mange flere uføre kunne vært i jobb da. Nå er de på full uføretrygd i stedet, sier Silje Haraldsen, teamleder og Nav-veileder hos Nav Ringsaker.
Nav Ringsaker, Hanna Skotheim
Silje i Nav jubler: Nå kan flere uføre få hjelp til å komme seg i jobb
29 pasienter er i rusbehandling på Renåvangen. De siste ble tatt inn til 12 måneders behandling i august. Ingen vet hva som skjer med dem når dørene stenger 1. januar.
Privat
Renåvangen legges ned etter 37 år med rusbehandling: – Vi har ingen gode svar til pasientene
Øivin Christiansen, forsker ved RKBU Vest, NORCE i Bergen og barnevernsleder i Sola, Kjersti Sandanger.
Privat
Færre barn får hjelp fra barnevernet
Skjalg Bøhmer Vold