JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Åpner for bedre kommunalt barnevern

Statsbudsjettet legger ikke opp til økt satsing på kommunalt barnevern i tråd med det FO har etterlyst, men de kommunale rammene bedres.
07.10.2008
14:59
16.12.2013 07:05

Heller ikke det kommunale barnevernet er noen budsjettvinner i år. FO har etterlyst en skikkelig satsing på kommunalt barnevern med 800 nye øremerkede stillinger. Det er ikke å finne i budsjettet. Men regjeringen øker tilskuddet til kommunene med anslagsvis 8.4 milliarder kroner, eller 3 prosent. Kommunesektorens frie inntekter øker med 4.66 milliarder kroner.

– 4.7 milliarder kroner av budsjettet til frie midler er ment å benyttes til slike tiltak som opprusting av barnevernet, og vi håper kommunene ser betydningen av å satse på de mest utsatte barn og unge. Det er dessverre ikke vår erfaring i alle kommuner tidligere i forbindelse med kommunebudsjettene. Men vi håper fortsatt, sier FOs annen nestleder Kjetil Ostling. Han påpeker at hele 42 600 barn og ungdom i år får hjelp av det kommunale barnevernet, og at dette tallet er doblet på ti år. Derfor er det behov for flere ressurser i barnevernet.

Kompetanseheving

I statsbudsjettet er det lagt opp til en økt satsing på kompetansehevende tiltak i det kommunale barnevernet. Dette er en sak som FO har arbeidet mye for, og Kjetil Ostling er glad for å finne satsingen i statsbudsjettet for 2009.

– Den totale rammen er på 27 millioner kroner, som tilsvarer 9000 kroner pr. hode i det kommunale barnevernet. Det kreves at man finner nyttige og gode måter å benytte midlene, og at man målretter hvilken type kompetanse som skal utvikles, sier Kjetil Ostling. Ostling håper lokalpolitikerne er seg sitt ansvar bevisst. – Totalt sett betyr budsjettet at handlingsrommet i kommunene bedres, men det fordrer en lokal demokratisk vilje til å satse på utsatte grupper som det lokale barnevernet representerer, sier han.

Må forebygge mer

Forebyggende arbeid med barn og unge har vært lite prioritert i kommunebudsjettene de siste åra. Ostling håper at bedre rammer for kommunene vil føre til endringer på det. – Kommunene får bedre handlingsrom for å drive forebyggende barne- og ungdomsarbeid, og de kan lage gode ettervernstilbud for ungdommer som er på vei ut av barnevernet og inn i voksenlivet, sier Ostling.

07.10.2008
14:59
16.12.2013 07:05