SOR-pris til Gitlesen
Jens Petter Gitlesen, som leder Norsk forbund for Utviklingshemmede (NFU), fikk i går SOR-prisen for å ha satt utviklingshemmede på den politiske dagsorden.
vibeke.liane@lomedia.no
Mennesker med utviklingshemming hadde ikke vært på den politiske dagsorden på mange år da stortingsmeldingen «Frihet og likeverd, Meld. St 45 (2012- 2013)» ble lagt fram for stortinget rett før ferien. Gitlesen får mye av æren for at ansvarsreformen gås etter i sømmene 20 år etter at den ble innført.
– Utviklingshemmede var ikke en prioritert sak for de rødgrønne partiene, likevel brukte de ressursene på å lage en stortingsmelding. Men det er bare starten på en prosess, sier Gitlesen.
Forventer handling
Han håper den ferske helse- og sosialministeren ikke trekker meldingen tilbake. Gitlesen oppfordrer Bent Høie til å være rask med å iverksette tiltak på områder man har kunnskap om. – Vi vet hva som skal til for å bekjempe den manglende rettssikkerheten, og for å gi utviklingshemmede tilgang til arbeidslivet. Vi vet også hvordan vi skal forhindre at alvorlige overgrep skjer, ramser Gitlesen når Fontene ringer for å gratulere.
Etterlyser forskning
Gitlesen etterlyser kunnskap på områdene seksualitet og samliv, samt etnisitet. – Utviklingshemmede og seksualitet var tabu da ansvarsreformen ble utredet på 1980-tallet. Det er det ikke lenger, men vi vet lite om hvordan man skal legge til rette for det, sier Gitlesen.
Utviklingshemmede og etnisitet var heller ikke et aktuelt tema den gangen. – Sannsynlig vis er de kraftig dobbeldiskriminert. Dessverre er få med minoritetsbakgrunn medlem i NFU, de trenger hjelp til å fremme rettighetene sine, sier Gitlesen.
Vil til Sverige
Et reisestipend på 20 000 kroner følger med SOR-prisen. Gitlesen vil bruke pengene på et studiebesøk til Essunga kommune i Sverige. Skolene i kommunen var blant landets dårligste på flere skåringer. – De satset blant annet på inkludering. Etter få år hadde de en av Sveriges beste skoler. Norske skoler er et u-land på integrering. Jeg vil lære hvordan de har jobbet, sier prisvinneren.
Siste nytt
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som har lovet å hedre sine døde venner med et liv i kamp.
Hanna Skotheim
Hun ble sosionom for å leite etter gullet i mennesker som sliter. Nå jakter Ina Libak kraften i et kriserammet Ap
Mye lest
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump