JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

SOR-pris til Gitlesen

Jens Petter Gitlesen, som leder Norsk forbund for Utviklingshemmede (NFU), fikk i går SOR-prisen for å ha satt utviklingshemmede på den politiske dagsorden.
22.10.2013
13:07

vibeke.liane@lomedia.no

Mennesker med utviklingshemming hadde ikke vært på den politiske dagsorden på mange år da stortingsmeldingen «Frihet og likeverd, Meld. St 45 (2012- 2013)» ble lagt fram for stortinget rett før ferien. Gitlesen får mye av æren for at ansvarsreformen gås etter i sømmene 20 år etter at den ble innført.

– Utviklingshemmede var ikke en prioritert sak for de rødgrønne partiene, likevel brukte de ressursene på å lage en stortingsmelding. Men det er bare starten på en prosess, sier Gitlesen.

Forventer handling

Han håper den ferske helse- og sosialministeren ikke trekker meldingen tilbake. Gitlesen oppfordrer Bent Høie til å være rask med å iverksette tiltak på områder man har kunnskap om. – Vi vet hva som skal til for å bekjempe den manglende rettssikkerheten, og for å gi utviklingshemmede tilgang til arbeidslivet. Vi vet også hvordan vi skal forhindre at alvorlige overgrep skjer, ramser Gitlesen når Fontene ringer for å gratulere.

Etterlyser forskning

Gitlesen etterlyser kunnskap på områdene seksualitet og samliv, samt etnisitet. – Utviklingshemmede og seksualitet var tabu da ansvarsreformen ble utredet på 1980-tallet. Det er det ikke lenger, men vi vet lite om hvordan man skal legge til rette for det, sier Gitlesen.

Utviklingshemmede og etnisitet var heller ikke et aktuelt tema den gangen. – Sannsynlig vis er de kraftig dobbeldiskriminert. Dessverre er få med minoritetsbakgrunn medlem i NFU, de trenger hjelp til å fremme rettighetene sine, sier Gitlesen.

Vil til Sverige

Et reisestipend på 20 000 kroner følger med SOR-prisen. Gitlesen vil bruke pengene på et studiebesøk til Essunga kommune i Sverige. Skolene i kommunen var blant landets dårligste på flere skåringer. – De satset blant annet på inkludering. Etter få år hadde de en av Sveriges beste skoler. Norske skoler er et u-land på integrering. Jeg vil lære hvordan de har jobbet, sier prisvinneren.

22.10.2013
13:07