Flåthen klar for kvinneløft
Utdanning og kompetanse skal lønne seg. Det skal LO slåss for i vårens oppgjør, forsikret Roar Flåthen i sin tale til FOs tariffkonferanse.
Saken oppsummert
Flåthen innrømmer at frontfagsmodellen tradisjonelt ikke har ivaretatt interessene til lavtlønnede kvinner i offentlig sektor. I år mener han imidlertid at LO har gjort en real innsats for å legge til rette for et løft.
Hvis skissen til LOs representantskap vedtas på tirsdag, er det en stor anerkjennelse av at utdanning og realkompetanse skal gi uttelling, sier han.
Beinhard kamp
- Jeg tror ikke det er ramma som blir problemet i år. Det er så mye økonomi i potten at det bør være mulig å få til mye for dere. Men det blir en beinhard kamp om fordeling innenfor ramma på KS-området. Og Randi skal kjempe mot sykepleiere, lærere og store lavtlønnsgrupper, erkjenner Flåthen.
Han beklager at FOs grupper har tapt i forhold til sammenlignbare grupper i offentlig sektor, og understreker at det å synliggjøre betydningen av sosialt arbeid er en felles utfordring for hele LO.
Kjønnsdelt arbeidsmarked
Den tidligere industriarbeideren advarte imidlertid mot å tro at problemet med ulikelønn kan løses i ett lønnsoppgjør.
Små stillingsbrøker som tvinger folk til å ta alle de verste vaktene for å ha lønn å leve av, slik ståa er på mange kvinnearbeidsplasser, ville vært utenkelig i industrien, mener han. Slike arbeidsbetingelser henger sammen med det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret.
- Skal vi virkelig gjøre noe med dette, trengs det innsats og tiltak på mange områder, sier Flåthen. Det LO kan gjøre i første omgang er å stå beinhardt på sentrale forhandlinger. Individuelle tillegg, som enkelte andre langtidsutdannede grupper vil ha, bidrar bare til større ulikeheter, fastslår Flåthen.
Stort vås
LO-lederen ga is i magen til dem som har vært bekymret for AFP-definisjonen av en sliter. Selv om industriarbeiderens utslitte kropp var utgangspunktet da kampen for AFP startet i 1988, er Flåten klar på AFP på ingen måte skal forbeholdes bestemte yrkesgrupper.
- Det fine med AFP er jo nettopp at det er jeg som bestemmer, det er jeg som vet om jeg er sliten. Og da skal jeg ha rett til å gå ut av arbeidslivet med verdighet. Vi nekter å godta en dårligere ordning fra 2010, fastholder Flåthen.
Han er provosert over påstandene om at dagens AFP-ordning undergraver arbeidslinja. Det er noe stort vås, mener Roar Flåten. Antall uføretrygdede 62-åringer er mer enn dobbelt så stort som antall AFP-pensjonister. Og de aller fleste velger å fortsette å jobbe.
- Hvis noen bekymrer seg for arbeidslinja og mangelen på arbeidskraft, så er det ikke AFP de bør bekymre seg for, men alle de 425 000 som står utenfor arbeidslivet. Tallet på yngre uføre menn er økende. Det er et mye større problem, sier Flåten.
Takket FO
LO-lederen takket FO for å være pådriver internt i LO for å sette fattigdom på dagsorden og for å bidra til mangfold og vekst i LO. FOs medlemsmasse har økt fra 19 000 i 2003 til over 23 000 i 2007.
- Og dere er ikke bare en viktig del av LO, men en veldig viktig del av det sosiale Norge, sa Flåthen. Spesielt glad er han for at FO har vært pådriver internt i LO for å sette fattigdom på dagsorden.
Flere saker
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie
Sosionom Kathrine får plass i LOs ledelse: – En historisk dag
KULTURPRISVINNEREN: Henriette Steenstrup ble hyllet av LO-kongressen.
Jan-Erik Østlie
LOs kulturpris til skuespiller Henriette Steenstrup
Leif Martin Kirknes
Kaffe, klemmer og koreografi
– Det finnes knapt ord som kan beskrive virkeligheten for palestinerne. Men det finnes ansvar, og det finnes håp i solidaritet, sier Ole Henrik Kråkene.
Jan-Erik Østlie
FO-topp vil ha med LO på boikott av Israel
Kathrine Haugland Martinsen vil bidra til å styrke høyskolegruppenes plass i LO.
Hanna Skotheim
Sosialarbeider Kathrine kan bli valgt inn i LOs ledelse. Hvor stor innflytelse vil hun få?
Lisbeth Norshus fra FO vil ha LO med på at leting etter nye områder for oljeutvinning skal stoppe nå.
Ole Palmstrøm