JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flåthen klar for kvinneløft

Utdanning og kompetanse skal lønne seg. Det skal LO slåss for i vårens oppgjør, forsikret Roar Flåthen i sin tale til FOs tariffkonferanse.
14.02.2008
21:37
16.12.2013 03:59

Flåthen innrømmer at frontfagsmodellen tradisjonelt ikke har ivaretatt interessene til lavtlønnede kvinner i offentlig sektor. I år mener han imidlertid at LO har gjort en real innsats for å legge til rette for et løft.

Hvis skissen til LOs representantskap vedtas på tirsdag, er det en stor anerkjennelse av at utdanning og realkompetanse skal gi uttelling, sier han.

Beinhard kamp

- Jeg tror ikke det er ramma som blir problemet i år. Det er så mye økonomi i potten at det bør være mulig å få til mye for dere. Men det blir en beinhard kamp om fordeling innenfor ramma på KS-området. Og Randi skal kjempe mot sykepleiere, lærere og store lavtlønnsgrupper, erkjenner Flåthen.

Han beklager at FOs grupper har tapt i forhold til sammenlignbare grupper i offentlig sektor, og understreker at det å synliggjøre betydningen av sosialt arbeid er en felles utfordring for hele LO.

Kjønnsdelt arbeidsmarked

Den tidligere industriarbeideren advarte imidlertid mot å tro at problemet med ulikelønn kan løses i ett lønnsoppgjør.

Små stillingsbrøker som tvinger folk til å ta alle de verste vaktene for å ha lønn å leve av, slik ståa er på mange kvinnearbeidsplasser, ville vært utenkelig i industrien, mener han. Slike arbeidsbetingelser henger sammen med det tradisjonelle kjønnsrollemønsteret.

- Skal vi virkelig gjøre noe med dette, trengs det innsats og tiltak på mange områder, sier Flåthen. Det LO kan gjøre i første omgang er å stå beinhardt på sentrale forhandlinger. Individuelle tillegg, som enkelte andre langtidsutdannede grupper vil ha, bidrar bare til større ulikeheter, fastslår Flåthen.

Stort vås

LO-lederen ga is i magen til dem som har vært bekymret for AFP-definisjonen av en sliter. Selv om industriarbeiderens utslitte kropp var utgangspunktet da kampen for AFP startet i 1988, er Flåten klar på AFP på ingen måte skal forbeholdes bestemte yrkesgrupper.

- Det fine med AFP er jo nettopp at det er jeg som bestemmer, det er jeg som vet om jeg er sliten. Og da skal jeg ha rett til å gå ut av arbeidslivet med verdighet. Vi nekter å godta en dårligere ordning fra 2010, fastholder Flåthen.

Han er provosert over påstandene om at dagens AFP-ordning undergraver arbeidslinja. Det er noe stort vås, mener Roar Flåten. Antall uføretrygdede 62-åringer er mer enn dobbelt så stort som antall AFP-pensjonister. Og de aller fleste velger å fortsette å jobbe.

- Hvis noen bekymrer seg for arbeidslinja og mangelen på arbeidskraft, så er det ikke AFP de bør bekymre seg for, men alle de 425 000 som står utenfor arbeidslivet. Tallet på yngre uføre menn er økende. Det er et mye større problem, sier Flåten.

Takket FO

LO-lederen takket FO for å være pådriver internt i LO for å sette fattigdom på dagsorden og for å bidra til mangfold og vekst i LO. FOs medlemsmasse har økt fra 19 000 i 2003 til over 23 000 i 2007.

- Og dere er ikke bare en viktig del av LO, men en veldig viktig del av det sosiale Norge, sa Flåthen. Spesielt glad er han for at FO har vært pådriver internt i LO for å sette fattigdom på dagsorden.

14.02.2008
21:37
16.12.2013 03:59