JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Likelønn om hundre dager?

Kvinner på tvers fremmer kvinnelønnskrav som de mener kan settes ut i livet i løpet av hundre dager: Likestilling av skift og turnus, forbud mot deltidsstillinger under 40 prosent og kvinnepott for å utjevne lønnsforskjeller mellom kvinner og menn
11.01.2008
14:20
16.12.2013 03:34

Kravene ble i dag overlevert til Likelønnskommisjonens leder Anne Enger.

Siri Jensen, som er koordinator i Kvinner på Tvers, mener at tida for tiltak er overmoden, og at disse tre tiltakene lett kan settes ut i livet.

– Regjeringen bør gripe tak i disse tiltakene som et signal om at de ønsker å gjøre noe med lønnsforskjellene mellom kvinner og menn. Selv om lønnsdannelsen er et tema i forhandlinger mellom partene i arbeidslivet, mener Siri Jensen at dette kan løses ved å overlate fordelingen av kvinnepotten til partene.

Skift og turnus viktig for FO

Kvinner på Tvers er et samarbeidsforum mellom 25 grupper og fagorganisasjoner i Oslo. Irmelin Stødle i FO Oslo har vært sekretariat for Kvinner på Tvers det siste året. Stødle forteller at likestilling av skift og turnus er et krav som Oslo FO har fremmet aktivt. – Kravet er fremmet gjennom KAH, som utgjøres av LO-forbundene i Oslo kommune. Undersøkelser viser at det ikke er noen forskjell i belastning mellom turnus- og skiftarbeid, og det er på tide å få gjort noe med disse forskjellene. Jeg håper ikke dette kravet blir borte blant pengekravene i sluttspurten på oppgjøret, sier hun. FO er også opptatt av kravet om at kvinner i svangerskapspermisjon ikke skal sakke akterut på grunn av fødsel. – Vi oppfordrer våre tillitsvalgte til å få tak i medlemmer som er i permisjon slik at det kan fremmes krav for dem. Krav om lønnsøkning må nemlig fremmes av den som eier stillingen, ikke av vikaren, sier Stødle.

-- Djervt tenkt

Likelønnskommisjonens leder Anne Enger ville ikke foregripe kommisjonens forslag da hun tok imot kravene på en pressekonferanse i dag. – Dette er en veldig gjenstridig virkelighet, og 100 dager er djervt tenkt, sa hun. Enger sa også blant annet at hun hadde merket seg forslaget om kvinnepott, og hvordan det var foreslått løst.

Likelønnskommisjonen skal komme med sin utredning i mars, og ballen blir da spilt over til regjeringen. Enger berømmet Kvinner på tvers for gode innspill til Likelønnskommisjonens arbeid.

11.01.2008
14:20
16.12.2013 03:34