Svenskene strammer inn for sykmeldte
Statsminister Fredrik Reinfeldt har skapt ny strid i det svenske arbeidslivet ved å foreslå en innstramning av reglene for beregning av sykepengene.
Nestleder Erland Olauson i svensk LO mener forslaget er mer rettet mot de sykmeldtes lommebok enn for å ruste de syke for arbeidsmarkedet, skriver tidsskriftet Arbeidsmiljø.
Økonomiske kutt
Det var i en kronikk i Dagens Nyheter at statsministeren nylig presenterte reformpakken. Hensikten er å hindre at folk blir langtidssykmeldte. I følge den svenske regjeringens forslag vil erstatningen ved sykefravær bli redusert fra 80 prosent til 77,6 prosent av lønna. Den maksimale sykepengeperioden vil samtidig forlenges til 30 måneder, fra dagens 12 måneder. Hvis man er sykmeldt over ett år innebærer det at sykepengenivået reduseres yttereligere, til 72,8 prosent.
Tøffere for syke
Erland Olauson er bekymret over regjeringens forslag. – Når man kommer tilbake i jobb etter lang sykmelding trenger man støtte fra mange personer. Nå legger regjeringen ansvaret for dette på den som er sykmeldt. Vedkommende får lavere sykelønn og strengere vilkår. Det stilles høye krav til de sykmeldte. De må raskt bli friske, rehabilitere seg selv og på egen hånd finne en ny jobb, sier nestleder Olauson.
Kontrollerer foreldre
Arbeidsmiljø skriver videre at regjeringen samtidig skjerper kontrollen med foreldre som er hjemme fra jobben for å passe syke barn. Heretter må de ha bekreftelse fra skole eller førskole for å unngå trekk i lønn. Forslaget til det nye regelverket skal legges fram for Riksdagen på våren, og skal etter planen tre i kraft fra 1. juli neste år.
Siste nytt
Redd Barna lanserer en ny film om seksuelle overgrep som retter seg til voksne som omgås barn og unge med funksjonsnedsettelser.
Redd Barna
Ny kortfilm kan brukes til å snakke med funksjonshemmede barn om sex og overgrep
For Trine Strømnes har turene med hunden Maple blitt et friminutt i hverdagen etter at hørselen ble dårlig.
Anita Arntzen
Trine ble hørselsskadd på jobb: – Jeg kan ikke høre barnebarna snakke. Det er helt jævlig
Mye lest
Heidi Svendsen Tessand mener at det de ansatte i barnevernet først og fremst trenger er mer tid og ressurser.
Anita Sælø
Psykologspesialist frykter at ansatte med master vil slutte i barnevernet
Miljøterapeut Eirin Kormeset mener at lønnsforskjellene er for små mellom de med 10 og 16 års ansiennitet.
Helge Skodvin