Svenskene strammer inn for sykmeldte
Statsminister Fredrik Reinfeldt har skapt ny strid i det svenske arbeidslivet ved å foreslå en innstramning av reglene for beregning av sykepengene.
Saken oppsummert
Nestleder Erland Olauson i svensk LO mener forslaget er mer rettet mot de sykmeldtes lommebok enn for å ruste de syke for arbeidsmarkedet, skriver tidsskriftet Arbeidsmiljø.
Økonomiske kutt
Det var i en kronikk i Dagens Nyheter at statsministeren nylig presenterte reformpakken. Hensikten er å hindre at folk blir langtidssykmeldte. I følge den svenske regjeringens forslag vil erstatningen ved sykefravær bli redusert fra 80 prosent til 77,6 prosent av lønna. Den maksimale sykepengeperioden vil samtidig forlenges til 30 måneder, fra dagens 12 måneder. Hvis man er sykmeldt over ett år innebærer det at sykepengenivået reduseres yttereligere, til 72,8 prosent.
Tøffere for syke
Erland Olauson er bekymret over regjeringens forslag. – Når man kommer tilbake i jobb etter lang sykmelding trenger man støtte fra mange personer. Nå legger regjeringen ansvaret for dette på den som er sykmeldt. Vedkommende får lavere sykelønn og strengere vilkår. Det stilles høye krav til de sykmeldte. De må raskt bli friske, rehabilitere seg selv og på egen hånd finne en ny jobb, sier nestleder Olauson.
Kontrollerer foreldre
Arbeidsmiljø skriver videre at regjeringen samtidig skjerper kontrollen med foreldre som er hjemme fra jobben for å passe syke barn. Heretter må de ha bekreftelse fra skole eller førskole for å unngå trekk i lønn. Forslaget til det nye regelverket skal legges fram for Riksdagen på våren, og skal etter planen tre i kraft fra 1. juli neste år.
Flere saker
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin
Sjekk hva barnevernslederen i din kommune tjener
Kjell Arne Lie synes ikke hans eget forbund har vært helt tydelige i spørsmålet om masterkrav i barnevernet.
Hanna Skotheim