Svenskene strammer inn for sykmeldte
Statsminister Fredrik Reinfeldt har skapt ny strid i det svenske arbeidslivet ved å foreslå en innstramning av reglene for beregning av sykepengene.
Nestleder Erland Olauson i svensk LO mener forslaget er mer rettet mot de sykmeldtes lommebok enn for å ruste de syke for arbeidsmarkedet, skriver tidsskriftet Arbeidsmiljø.
Økonomiske kutt
Det var i en kronikk i Dagens Nyheter at statsministeren nylig presenterte reformpakken. Hensikten er å hindre at folk blir langtidssykmeldte. I følge den svenske regjeringens forslag vil erstatningen ved sykefravær bli redusert fra 80 prosent til 77,6 prosent av lønna. Den maksimale sykepengeperioden vil samtidig forlenges til 30 måneder, fra dagens 12 måneder. Hvis man er sykmeldt over ett år innebærer det at sykepengenivået reduseres yttereligere, til 72,8 prosent.
Tøffere for syke
Erland Olauson er bekymret over regjeringens forslag. – Når man kommer tilbake i jobb etter lang sykmelding trenger man støtte fra mange personer. Nå legger regjeringen ansvaret for dette på den som er sykmeldt. Vedkommende får lavere sykelønn og strengere vilkår. Det stilles høye krav til de sykmeldte. De må raskt bli friske, rehabilitere seg selv og på egen hånd finne en ny jobb, sier nestleder Olauson.
Kontrollerer foreldre
Arbeidsmiljø skriver videre at regjeringen samtidig skjerper kontrollen med foreldre som er hjemme fra jobben for å passe syke barn. Heretter må de ha bekreftelse fra skole eller førskole for å unngå trekk i lønn. Forslaget til det nye regelverket skal legges fram for Riksdagen på våren, og skal etter planen tre i kraft fra 1. juli neste år.
Siste nytt
Ole Henrik Kråkenes vil at FOs 900 medlemmer som jobber i NHO-området skal få bedre lønn.
Hanna Skotheim
FO er bekymret for at lønna til medlemmene sakker akterut. Torsdag kan det bli streik
- Vi blir bedre fagfolk av å måtte argumentere for vår praksis, sier Bjarte Gangeskar.
Privat
Han talte myndighetene midt imot: – Jeg er blitt klokere av det
Mye lest
– Jeg fikk frysninger da jeg hørte lydopptaket, sier psykologspesialist Heidi Wittrup Djup.
Hanna Skotheim
Lydopptaket fra en barnevernstjeneste rystet henne
- Vi blir bedre fagfolk av å måtte argumentere for vår praksis, sier Bjarte Gangeskar.
Privat