JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernsnestor gått bort

Gerd Hagen er en av nestorene innen norsk barnevern. Tirsdag døde hun på Sofienberg sykehjem.
11.10.2007
13:01
16.12.2013 02:36

Hagen har blant annet vært barnevernskonsulent i Telemark og arbeidet ved Statens senter for barne- og ungdomspsykiatri. Fra 1968 til 1997, med unntak av en treårsperiode som byråsjef i Sosialdepartementet, var hun ansatt som førsteamanuensis ved Norges kommunal- og sosialhøgskole, nå Høgskolen i Oslo.

Hagen har mye av æren for utviklingen av hovedfag i sosialt arbeid.

Etter at hun ble pensjonist i 1997 har hun forsket på Barnevernets historie.

Politisk aktiv

Hun har vært medlem av Oslo bystyre, leder og medlem i en rekke offentlige styrer og råd og i atskillige offentlige utredningsutvalg. Hun satt i det offentlige utvalget som kartla omsorgssvikt og overgrep i barnevernsinstitusjoner mellom 1945 og 1980.

I 16 år var hun leder av Norsk barnevernssamband, og hun var redaktør for tidsskriftet Norges barnevern.

Likte å være oppdatert

- Jeg var på besøk hos henne i september. Da jeg kom var det høstfest på Sofienberg. Jeg ble tatt med inn til bordet hvor hun satt med lapskaus og vin, og vi hadde en fin prat. Hun spurte meg om P 35, det nye huset som skolen hadde flyttet til, hvordan det var her, hvem som var leder her nå og hva huset skulle hete. Hun oppdaterte seg - slik som hun alltid hadde for vane å gjøre når det skjedde forandringer, forteller Eva Berthling Herberg, studieleder ved barnevernspedagogstudiet ved Avdeling for samfunnsfag i en e-post til kollegaer.

Fikk utmerkelse

Hagen ble slått til ridder av 1. klasse av St. Olavs orden i 1997 for sin innsats for norsk barnevern gjennom et halvt århundre.

11.10.2007
13:01
16.12.2013 02:36