- Positivt med utredning
- Det er en milepæl at regjeringen skal se på den økonomiske sosialhjelpen, sier FO-leder Randi Reese. I dag arrangerer Fellesorganisasjonen fattigdomshøring i Oslo.
- Det er et framskritt at arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen nå skal undersøke rettighetene til sosialhjelpsmottakerne og har tatt inn over seg at det er store forskjeller mellom kommunene når det gjelder satser for livsopphold, sier Reese.
- Det forbausende er at han ikke har vært lydhør tidligere for hva sosialhjelpsmottakerne, FO og andre har sagt om urettferdighetene i tildelingen av sosialhjelp.
FO arrangerer fattigdomshøring i anledning valget. Arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen kommer og vil få høre hva FO mener om regjeringens fattigdomssatsning.
- Vi er skuffet over regjeringen som ikke allerede har innført en nasjonal minstenorm for økonomisk sosialhjelp lik SIFO-satsene for livsopphold. For fattige blir ikke tilværelsen bedre av at noen bare utreder deres situasjon, sier Reese.
Begrenset jubel
- FO er ikke beroliget av Hanssens overveielse av å innføre en minstenorm. Departementets anbefalinger for livsopphold ligger i dag langt under SIFOs satser, fortsetter hun.
Reese lar seg heller ikke begeistre av at Kommunenes Sentralforbund (KS) åpner for endringer i sosialhjelpsordningen.
- Jeg tror ikke KS kommer til å endre standpunkt og gå inn for å innføre en nasjonal minstenorm.
Behold skjønnet
FO mener det er viktig å fastholde de skjønnsbaserte tilleggene. Reese har registrert at enkelte hevder vi med en nasjonal minstenorm vil løse det økonomiske uføret for alle sosialhjelpsmottakere. Det mener hun er feil.
- Vi har vært opptatt av å sikre faste regulerte ytelser til sosialhjelpsmottakere som går på stønad over lang tid. De skal sikres en forutsigbar inntekt. Men vi må beholde de skjønnsbaserte tilleggene til personer som kommer i en uforutsett vanskelig situasjon. Vi har personer som ikke har mulighet til å ta seg ut av en økonomisk uforutsett situasjon på egen hånd. Det finnes mennesker som ikke har eller vil få gode bankforbindelser, og som heller ikke har en familie å lene seg på i en krise. De må vi kunne hjelpe med skjønnsbaserte tillegg, avslutter hun.
Siste nytt
Mange barn og unge opplever ikke at de får være med å bestemme detaljer i samværene. Jenta på bilde deltok i undersøkelsen.
Forandringsfabrikken
Syv av ti barn får ikke bestemme hvordan samværene med foreldrene skal være
Barn over hele Norge har delt sine erfaringer om samvær med foreldrene.
Piron Guillaume/Unsplash
100 barn har blitt spurt. Her er rådene til deg som jobber i barnevernet
Mye lest
Linda (40) var lenge usikker på om hun ville uttale seg om arbeidshverdagen i barnevernet, men til slutt sa hun ja. Det var for viktig til å ikke si.
Hanna Skotheim
De har 30 prosent høyere sykefravær enn andre kommunalt ansatte. – Jobben spiser deg opp med hud og hår, sier Linda (40)
Stig-Rune Aarø, klinisk sosionom ved Follo familievernkontor, tror det skal mye til for at familievernkontorene vil bli stengt igjen.
Nadia Frantsen