JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Psyket ut fra «menneskefagene»

Stress og psykiske lidelser gjør flere danske arbeidere til uførepensjonister enn før. Spesielt faggrupper som tar seg av andre mennesker forlater arbeidslivet på grunn av sin psykiske helse.
03.07.2007
16:30
16.12.2013 01:38

Flere og flere av de offentlige ansatte i Danmark som underviser barn eller gir omsorg til eldre eller personer med funksjonsnedsettelse, ender selv med å bli syk med en psykisk lidelse, og forsvinne fra arbeideidslivet.

Det viser tall fra pensjonskasser, Arbejdsmedicinsk klinik og det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Det er Ugebrevet A4 som melder dette. Forskernes undersøkelser tegner et entydig bilde av en offentlig sektor, som sliter ut flere av sine ansatte innen pensjonsalderen.

Doblet antall med psykisk lidelse For 10 år siden ble omtrent 2 av 10 uførepensjonerte blant lærere, socialpædagoger, socialrådgivere og social- og sundhedsassistenter uførepensjonert på grunn av en psykisk diagnose.

I dag har opp mot 4 av 10 uførepensjonerte en psykisk diagnose. I en rekke av disse «menneskefag» er psykiske lidelser i dag den hyppigste grunn til uførepensjon, eller invalidepension fra pensionskasserne, som det heter på dansk.

Økning i hele arbeidsmarkedet

Ugebrevet A4 har gjort undersøkelser for en rekke store pensjonskasser som dekker 660 000 arbeidstakere. Tallene viser en stigning i antall saker betinget av psykiske lidelser på tvers av arbeidsmarkedet. Spesielt er økningen de siste fem årene.

Den psykisk nedbrutte slakteriarbeider fyller stadig forholdsvis lite i statistikken. De tegner sig kun for 17 prosent av alle førtidspensjonerte i Industriens Pension, skriver Ugebrevet A4.

Til sammenligning er psykiske lidelser årsaken til 39 prosent av førtidspensjoneringen blant lærere og 35 prosent blant sykepleiere, sosialrådgivere, sosialpedagoger og fysioterapeuter i pensjonskassen PKA. For 10 år siden utgjorde de i de samme fagene kun omkring 20 prosent.

Risikofaktorene

Arbeids- og organisasjonspsykolog Joanna Wieclaw fra Arbejdsmedicinsk klinik i Århus mener utviklingen langt fra er tilfeldig.

- Resultaterne af min undersøgelse viser, at det lige præcis er »menneskefagene«, der giver størst risiko for at blive behandlet for alvorlige lidelser, og at der er nogle risikofaktorer, der medfører, at disse fag får hyppigere og mere alvorlige lidelser, sier Wieclaw til Ugebrevet A4.

Risikofaktorene er i følge henne:

– Grenseløst arbeid

– Lav innflytelse og høye jobbkrav

– Dårlige utviklingsmuligheter

– Høye følelsesmessige krav

– Manglende sosial støtte fra kolleger og ledere

– Ubalanse mellom innsats og belønning

– Skiftende arbeidstider

– Vold/trusler på arbeidsplassen

Arbeider du i en cocktail av disse faktorer, stiger risikoen for utbrenthet, viser Joanna Wieclaws undersøkelse, som baserer seg på registeropplysninger over alle dansker mellom 18 og 65 år.

- Man kan altid yde mere omsorg, man kan altid lære børnene lidt mere, og man kan altid tage sig lidt mere af de gamle. Så det er et arbejde, der er grænseløst, og et arbejde, hvor tilbagemeldinger og succeskriterierne er vage, og hvor man får for lidt feedback fra ledere og kolleger om, hvornår det er godt nok, uttaler hun til Ugebrevet A4.

03.07.2007
16:30
16.12.2013 01:38