JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Bufetat stenger egen barneverninstitusjon

Bufetat besluttet 29. mai å legge ned sin egen barneverninstitusjon på Jarlsberg ungdoms- og familiesenter, seksjon Slagen. Fire dager tidligere hadde institusjonen besøk av barne- og familieminister Karita Bekkemellem og FO-leder Randi Reese.
15.06.2007
15:40
16.12.2013 01:29

Det var lederen av FO i Vestfold, Vidar Byholt, som arrangerte besøket på Slagen på vegne av FO sentralt. – Jeg hadde ingen informasjon om hva som var i gjære. Hadde jeg visst noe ville jeg selvsagt tatt en annen beslutning, sier Byholt.Bekkemellen karakteriserte besøket som en vitamininnsprøyting. ”– Det gir et positivt bilde av barnevernet. Inntrykket herfra, sammen med alle de andre besøkene jeg har foretatt i det siste, vil danne grunnlaget for videre arbeid. Vi har et viktig mangfold i barnevernsarbeidet som vi må ta vare på,” sa hun den gangen til Fontene.

For få institusjonsplasser

Mona Ulrich er tillitsvalgt for de tre FO-medlemmene på institusjonen. Hun vil ikke uttale seg om at beslutningen om nedleggelsen kom første virkedag etter det storfine besøket.– Det vil bare bli spekulasjoner, sier hun. – Vi har fått beskjed om å holde en lav profil i saken, sier Ulrich videre.Regiondirektør i Bufetat region sør, Pål Frydenberg, sier at sammenfallet mellom ministerbesøket og oppsigelsen er tilfeldig.– Dette har vært en prosess som har gått over tre år. Ministeren valgte å besøke to institusjoner. En som fungerer godt og Slagen. Jeg tror hun syntes det var interessant å se spennviddene i hvordan institusjonene fungerer, sier Frydenberg.

Regiondirektøren innrømmer at regionen har for få institusjonsplasser.– Tiltaksplassene var for svakt utbygd da staten overtok. Dette er vi i ferd med å få rettet opp. Blant annet har vi en bestilling liggende hos Statsbygg for bygging av en akuttinstitusjon på tomta som Slagen ligger på. Bygningen er i for dårlig forfatning til å pusses opp. Den nye institusjonen er nøkkelferdig om tre år, sier Frydenberg.

For dramatisk

Nedleggelsen av Slagen skjedde allerede 11. juni. Slagen hadde elleve ansatte, og det bodde fem ungdommer på institusjonen. Beslutningen om å legge ned Slagen er basert på opplysninger fra en befaring, et møte med ledelsen og de ansatte, samt innsendt dokumentasjon.

Bufetat region sør mener institusjonen ikke oppfylte kravene i forskriften for kvaliteten i barneverninstitusjoner. De peker på manglende metodikk, at bemanningen ikke har tilstrekkelig sosialfaglig kompetanse, og at det mangler rutiner for melding av avvik. Byholt er kritisk til nedleggelsen, selv om han er klar over at institusjonen sliter med å leve opp til myndighetenes kvalitetskrav.

–Jeg trodde man hadde fått rutinene på plass, og forholdene er bedre enn da de fikk godkjenningen. Ledelsen og de ansatte burde få en sjanse til å rette opp forholdene. Dette går for fort sier Byholt.Han synes det er synd institusjoner som Slagen ikke vies like mye oppmerksomhet fra departementet som MST, PMTO og Multifunc. -- Tiltaksapparatet bør han enda større bredde, slik at Bufetat kan tilby skreddersydd hjelp til alle barn som trenger det. Slagen hadde fortjent en plass i dette bildet, sier Byholt.

Oppsigelser

Han mener den akutte situasjonen blant annet skyldes at flere barnevernpedagoger har sagt opp stillingene sine den siste tiden.–Det er ikke snakk om dramatiske årsaker til oppsigelsene, kun at det faller sammen i tid. Situasjonen kunne vært løst ved å ha inntaksstopp og en midlertidig stenging, hevder Byholt.Han er også bekymret for de tidligere beboerne. – De fikk 14 dagers varsel for å flytte. Det sier seg selv at det er for brå overgang for disse ungdommene, selv om de alle har fått nye plasser, sier Byholt.

Ti ansatte er berørt av beslutningen, og det arbeides med å gi dem nye jobbtilbud. – Enkelte har takket ja til tilbudet de har fått. Vi er fortsatt noen som fremdeles venter på avklaring, men vi er alle lovet jobb i Bufetat, sier Mona Ulrich.

15.06.2007
15:40
16.12.2013 01:29