JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

140 nye stillinger til UDI

Utlendingsdirektoratet (UDI) søker etter 140 nye ansatte. Målet er å få bukt med bunkene av asylsøknader og andre søknader om opphold i Norge som har hopet seg opp. Allerede fra høsten skal resultatene være merkbare.
22.05.2007
11:41
16.12.2013 01:13

I dag dunker Stortinget gjennom vedtaket som gir UDI 82,5 millioner kroner i økte bevilgninger.– Vi har visst om dette siden Regjeringen fremmet saken før påske, og har allerede lyst ut stillingene med forbehold om Stortingets godkjenning. Jeg håper at de fleste nyansatte er på plass før sommeren, sier direktør Ida Børresen optimistisk.

Lang ventetid

Siden i fjor har antallet søknader om opphold i Norge økt voldsomt. Hele 28 300 søknader om opphold og 4 254 søknader asylsøknader venter på behandling. Visumsøknadene skal normalt kunne behandles i løpet av noen dager. Asylsøknadene kan ta inntil ett år, mens arbeidstillatelse, ideelt skal behandles i løpet av noen måneder.– Det har kommet langt flere søknader om arbeidstillatelser, familieinnvandring og statsborgerskap enn vi hadde lagt til grunn for driften. Dette har dessverre ført til at mange mennesker må vente for lenge før de får svar på sine søknader, beklager Børresen.Stortinget gir bevilgningen fordi økningen i søknader ventes å være permanent. Stillingene som skal besettes er saksbehandlere og sekretærer. Hovedtyngden av ansettelser kommer på saksbehandlere, og de fleste som kommer gjennom nåløyet er statsvitere og jurister.– Vi mangler denne kompetansen, og vi må tilpasse organisasjonen vår den nye virkeligheten, fremholder Børresen.

Omorganisering

UDI har også endret organisasjonen for å få ned saksbehandlingstiden. Blant annet er Oppholdsavdelingen omorganisert, og tilført ressurser var øvrige avdelinger i direktoratet. Og en innsatsgruppe med erfarne saksbehandlere i Oppholdsavdelingen har jobbet på spreng med å få unna saker som venter på behandling. Opplysningstjenesten i UDI er også styrket, og det er etablert telefonvaktordninger i saksbehandlingsenhetene.– Den nye bevilgningen forutsetter at UDI skal fatte til sammen 90 000 vedtak i 2007. Vi er optimistiske og regner med at vil skal nå målet., sier Børresen.

Kritisk granskningsrapport

I fjor ble UDI satt under gransking i forbindelse med at de hadde innvilget opphold til 197 kurdere fra Nord-Irak. Kritikken fra granskingskommisjonen gikk blant annet ut på kvaliteten på saksbehandlingen.– Vi har iverksatt en rekke tiltak for å sikre kvaliteten på saksbehandlingen. En del kvalitetssikringstiltak og kompetanseutviklingstiltak vil videreføres på permanentbasis. Den nye bevilgningen tar også høyde for dette, lover Børresen.

22.05.2007
11:41
16.12.2013 01:13