JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil ha ro i LO

Landsstyret i FO håper roen vil senke seg i LO etter at Gerd-Liv Valla trakk seg som leder.
15.03.2007
15:52
16.12.2013 00:23

– LO har havnet i en ulykkelig situasjon, og står svekket tilbake, fastslo forbundsleder Randi Reese i sin innledning til landsstyret i Fellesorganisasjonen i går.

Også FO har fått merke medlemmenes reaksjoner på den såkalte Yssen-saken. 14 medlemmer har begrunnet sin utmeldelse med denne saken.

– Det er ikke så mange utmeldinger det dreier seg om, men det er et tydelig signal, sa Reese.

Forbundslederen mener, som hun har gitt uttrykk for tidligere, at det var riktig at Valla å trekke seg etter at konklusjonen at Fougner-utvalgets rapport var klar.

Lytter

Nå håper Reese at LO får ro og anledning til å ta opp sitt arbeid.

– Jeg har tiltro til at Roar Flåthen klarer å bygge opp tillit i hele organisasjonen. Det ville ikke være riktig av oss å ikke støtte ham nå. LO trenger en samlende kraft, sa Reese, som mente at selv om den nye LO-lederen ikke kjenner helse- og sosialsektoren så godt, har han evner til å lytte.

– LO er en dyktig aktør, både i lønnspolitikken og på helse- og sosialfeltet, sa Reese.

Det takker hun Gerd-Liv Valla for.

– Valla har vært viktig for oss, det er synd å miste en slik leder, som frontet våre saker så godt, er kvinne og langtidsutdannet. Hun har vært viktig for oss. Den krafta som Gerd-Liv Valla hadde skal du lete lenge etter, sa Reese.

Ikke lederdebatt nå

Reese vil ikke begynne en diskusjon om hvem som skal lede LO i framtida.

– Vi vil gjerne ha en kvinne fra offentlig sektor, men det viktigste er politikken, sa Reese.

Også representantene i landsstyret så ut til å være av samme oppfatning.

– Det er greit at det ikke blir en opprivende lederdebatt nå. Et suppleringsvalg til sekretariatet ville også utløst maktkamp, sa rigmor Hogstad fra Oslo.

Hogstad mente også at utfallet av Yssen-saken var en seier for høyresida i arbeiderbevegelsen.

Olav Sannes Vika fra Vestfold fulgte opp Hogstads innlegg.

– Det er lurt at det blir ro i LO nå, slik at ikke organisasjonen blir mer skadet. Men dette kan føre til en høyredreining i norsk politikk, mente Vika.

– Vi må bygge bredere allianser for å sørge for at LO fremdeles skal ha makt, sa han.

Ros til forbundslederen

Inger Lisbet Hegland ga honnør til forbundslederen for måten hun har taklet denne saken på. Også andre landsstyrerepresentanter roste Reese for sin opptreden.

Hegland minnet om hvor viktig FOs holdning til det faglig-politiske samarbeidet mellom LO og Arbeiderpartiet.

– FOs klare standpunkt mot det faglig-politiske samarbeidet må ikke gjemmes bort. Denne saken handler også om det, mente Hegland.

15.03.2007
15:52
16.12.2013 00:23