Kritisk til kjennelse i yrkesskadesak
Torunn Flå Nohre vant yrkesskadeerstatningssaken i lagmannsretten, men anket på grunn av feil i utmålingen. Men saken kommer ikke opp i Høyesterrett. - Jeg er kritisk til kjennelsen fra kjæremålsutvalget, sier advokat Håkon Angell.
FO-medlemmet Nohre vant mot If skadeforsikring i Eidsivating Lagmannsrett, men anket på grunn av feil utmåling av fremtidige inntektstap. Kjæremålsutvalget fremmer ikke anken til behandling i Høyesterett.
- Avvisningen av anken i yrkesskadesaken er skuffende etter mitt syn da lagmannsretten benyttet feil beregningsgrunnlag. . Saken er viktig for Nohre individuelt og av prinsipiell karakter, sier Angell, advokat i LOs juridiske avdeling.
Det forelå et generelt behov for å få fastslått at utmåling i saker etter yrkesskadeforsikringsloven alltid og uten unntak skal skje etter yrkesskadeforskriften, mente FO og Angell da saken ble anket i desember.
660 000 i erstatning
Eidsivating Lagmannsrett ga i november Torunn Flå Nohre fullt medhold i årsakssammenheng mellom forringet helse og yrkesskade. If ble også dømt til å dekke saksomkostningene. Nohres krav til erstatning fra If forsikringsselskap var 1,4 millioner koner. Retten utmålte erstatningen til 660 000 kroner. Avgjørelsen fra lagmannsretten blir stående og If må betale salærutgiftene.
Kunne redusert feil
- Hva betyr avgjørelsen fra kjæremålsutvalget for yrkesskadeutmålingen i framtiden?- Det får neppe stor betydning. Yrkesskadereglene og utmåling etter disse er kjent. Det forekommer likevel at det gjøres feil, slik denne saken er et eksempel på. En avgjørelse i Høyesterett ville ha bidratt til å redusere denne typen feil, sier Angell.
Riktig anvendelse
Utmålingen av framtidig inntektstap ble skjønnsmessig vurdert for lavt, og kravet som ble fremmet i anken var 172 800 kroner i tillegg. Lagmannsretten anga det fremtidige inntektstap som en neddiskontering av nettotapet. Yrkesskadeforskriftens standardregler i kapittel 3 skulle vært anvendt, hevdes i anken. En beregning i henhold til disse regler, basert på en ervervsmessig uførhetsgrad på 40 %, vil utgjøre nærmere 573 000 kr.
Lang kamp
Det var i 1997 at Nohre fikk påført skaden på en institusjon innen barne- og ungdomspsykiatrien, der hun arbeidet som miljøterapeut. Siden den gang har hun vært plaget av hodepine og trøtthet, og har vært igjennom utallige undersøkelser og utredninger. Nohre har ikke vært i stand til å jobbe full tid. Nå har hun tatt etterutdanning som familieterapeut.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim