JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Økt tak på medlemskontingenten

Landsstyret foreslo å øke taket på kontingenten til lønnstrinn 56. Kongressen gikk enda lengre.
24.11.2006
11:10
15.12.2013 23:51

Debatten om forbundets økonomi foregikk i rolige former, og ble avsluttet en time før forventet. Temaet som ga mest trafikk opp til talerstolen var spørsmålet om tak på kontingenten.

Jevn avstemming

Kontingenttak betyr at de som tjener over en viss sum – taket – ikke øker sin medlemskontingent i takt med 1,6 prosent av brutto lønn, slik hovedregelen for kontingenten er. Landsstyrets forslag var å øke taket til fra lønnstrinn 52 til 56, slik at de som tjener mer enn 403.000 betaler det samme i kontingent.

Møre og Romsdal-representanten Petter Sorteviks forslag om å øke taket til lønnstrinn 58, altså 418.000 kroner, ble vedtatt med en overvekt på bare seks stemmer, etter to runder med avstemminger.

45 prosent til avdeling

FO har gjennomgått store økonomiske endringer i løpet av de siste årene. På forrige kongress ble det vedtatt å overføre langt mer penger til de lokale avdelingene slik at aktivitetsnivået ute i organisasjonen kunne øke. Overføringen til avdelingene og lønn til FOs 20 fylkessekretærer tilsvarer 45 prosent av forbundets driftsutgifter, informerte1. nestleder Siv Karin Kjøllmoen da hun innleder om forbundets økonomi i formiddag.

Forventer medlemsvekst

Forbundet har opplevd en medlemsvekst på om lag 4.000 medlemmer i siste kongressperiode. Kjøllmoen anslår at forbundet vil øke med 2.500 -3.000 medlemmer i løpet av de neste fire årene. Det vil gi en inntekstøkning på 8 millioner kroner i året.

Nestlederen la fram en oversikt over de områdene landsstyret ønsker å bruke penger på framover; høy lokal aktivitet, økning av egenkapitalen, styrking av streikefondet, og opprettholdelse av forbundets stipendordninger og solidaritetsarbeid.

Kampfond

Kjøllmoen understreket hvor viktig det er å øke streikefondet. Per i dag er det på om lag sju millioner kroner, tre millioner mindre enn det LO setter som minimumskrav, nemlig 600 kroner per yrkesaktive medlem.

- Vi mangler i dag tre millioner kroner i streikefondet. Det skal vi øke til ti, men det må være et minimum. Husk at streiken i 2000 kostet oss 17 millioner kroner. Det må ikke være slik at arbeidsgiverne fniser av oss når vi truer med streik, advarte Rigmor Hogstad fra Oslo fra talerstolen.

Mer penger

Flere av delegatene skrøt av vedtaket på forrige kongress om større tilbakeføring av kontingentpenger til lokalavdelingene.

- Vi har hatt en romsligere økonomi de siste årene, og har kunnet drive mer aktivitet. Men jeg håper at landsstyret lager regler slik at midler som ikke brukes av avdelingene returneres til FO for en ny fordeling til de avdelingene som trenger mer penger, sa Grethe Kvist, leder i FO i Hordaland.

24.11.2006
11:10
15.12.2013 23:51