Oslos sosiale geografi endres
Bydelene i indre Oslo øst har hatt en markant vekst i utdanningsnivået de siste årene. Disse bydelene har også hatt minst vekst i tallet på bosatte ikke-vestlige innvandrere. Samtidig har drabantbyene økende levekårsproblemer.
Dette kommer fram i en artikkel i Oslo-speilet, som gis ut av Oslo kommune. Oslo-speilet trekker disse konklusjonene på bakgrunn av statistiske indikatorer som utdanningsnivå, inntektsnivå, andel med uføretrygd samt status og endring for andelen ikke-vestlige innvandrere.Opplysningene bygger på Statistisk sentralbyrås levekårsindeks for 2005.
Fattige drabantbyer
Drabantbyene er i ferd med å overta plassen til indre by øst når det gjelder det relativt sett største omfanget av levekårsproblemer.Handlingsprogrammet Oslo Indre Øst, et samarbeid mellom staten og Oslo kommune, skulle bedre levekårene for befolkningen på Oslos østkant. Det tiårige prosjektet skal avvikles i løpet av 2006. Det er nå politisk interesse for en tilsvarende satsing på Groruddalen, men da med sterkere vekt på samferdsel og fysisk miljø.De vestlige bydelene holder fortsatt sin posisjon med vesentlig bedre levekår enn gjennomsnittet for Oslo.
Færre sosialhjelpsmottakere
Samtidig meldes det at antall sosialklienter er svakt redusert i hovedstaden. I 2004 mottok 20 654 personer økonomisk sosialhjelp. Det er en reduksjon med 880 personer, eller 4,1 prosent i forhold til 2003. Tallene viser at antall kroner utbetalt til sosialhjelp har hatt en svak stigning. Gjennomsnittsbeløpet per klient har derfor økt fra 42 302 kroner i 2003 til 45 747 kroner i 2004.
Siste nytt
Marte Bogstad er fornøyd med den generelle lønnsøkningen, men skulle ønske hun automatisk fikk lønnstillegg for videreutdanningen hun tar.
Simen Aker Grimsrud
Marte håpet lønnsoppgjøret skulle gi henne lønnstillegg for videreutdanning – se hvordan det gikk
– Vi er fornøyde med et resultat som nå bidrar til rekruttering og utvikling av våre medlemmers sosialfaglige kompetanse i Oslo kommune, sier Hanne Groseth.
Ole Palmstrøm
Ansatte i Oslo kommune får minst 18.000 kroner mer i lønn
Mye lest
Tetyana Bondarenko leder Ukrainsk Forening Øst-Norge og søker nå om penger til å kurse ukrainere i Norge.
Anne Myklebust Odland
– Nordmenn lar barna sine gå kilometervis. Vi gir barna våre ekstra lekser, sier ukrainske Tetyana
Ny lønn for kommuneansatte er klar. Her er FO-leder Mimmi Kvisvik ved oppstarten av årets oppgjør.
Simen Aker Grimsrud