JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Altfor seint og lite

Utlendingsdirektoratet (UDI) setter i gang et prosjekt med tilsynsordning for enslige mindreårige asylsøkere i mottak. Redd Barna stiller seg undrende til både tidspunkt og grunnlaget for prosjektet.
27.09.2005
14:34
15.12.2013 21:15

– Nå har barna ventet helt siden 2000, da Stortinget ba om at det måtte komme en individuell tilsynsordning for enslige mindreårige asylsøkere. Det er ett år siden vi leverte rapporten fra Tilsynsprosjektet, som konkluderte med at omsorgen for disse barna burde legges til barnevernet, og at det skulle føres tilsyn etter barnevernloven. Vi synes det er ille at dette ennå ikke er på plass, sier informasjonssjef Marianne Borgen til Embla/Fontene. Tilsynsprosjektet ble gjennomført av Redd Barna på oppdrag fra Kommunal- og regionaldepartementet. Gjennom intervjuer med 100 barn, med ansatte og ved egne observasjoner konkluderte Tilsynsprosjektet at både omsorgen for barna og tilsynet var mangelfulle. De påpekte blant annet at det er i strid med menneskerettighetene at asylbarna har dårligere omsorg enn barnevernsbarna, og foreslo at barnevernet skulle få ansvaret for omsorgen. Utlendingsmyndighetene skulle fortsatt ha ansvaret for asylsaken. Kommunal- og regionaldepartementet skriver i en pressemelding at den nye tilsynsordningen er et samarbeidsprosjekt mellom UDI og fylkesmannen i Hordaland. Også fylkesmannen i Oslo og Akershus er med i prosjektet, og tilsynet gjelder Vårli mottak i Moss og Dale mottak i Sandnes. Det innebærer samtale med det enkelte barn og med de voksne i mottaket. Prosjektet begynner i høst og avsluttes i februar neste år.

Hardt ut

Statsråd Erna Solberg gikk hardt ut mot konklusjonene i Tilsynsprosjektet. Hun mente absolutt ikke at barnevernet skulle inn i bildet.– Jeg stiller meg derfor undrende til at dette skjer nå, rett før vi får ny regjering. Det de kommer med er altså et lite pilotprosjekt i Hordaland, og det er uklart hvilken hjemmel de vil bruke for tilsynet. Skal de føre tilsyn, må de bestemme hvilke kvalitetskriterier som skal gjelde. Utlendingsloven sier ikke noe om utlendingsmyndighetens omsorgsansvar for barn, sier Borgen.

Utfordrer rødgrønne

Etter valget er det etter all sannsynlighet flertall for at asylbarna skal sikres omsorg etter barnevernloven, med det tilsynet som loven forutsetter. Alle de tre partiene i den rødgrønne koalisjonen har sagt at de ønsker en opprydding i spørsmålet. – Dette spørsmålet står på en liste over utfordringer som vi har levert koalisjonen, og vi forventer at de rydder opp. Dette må være på plass fra 1.1.2006. Da skal vi feire, sier Marianne Borgen.

27.09.2005
14:34
15.12.2013 21:15