JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Tiggernes avis

Endelig får Oslo sin ”Big Issue”. Og tiggerne i byen får en mulighet til å tjene penger med verdigheten i behold.
17.06.2005
14:59
15.12.2013 21:04

Fra neste uke vil vi bli møtt på gater og plasser av folk som selger =Oslo (uttales ”er lik Oslo”), en gateavis med samme grunnleggende ide som sitt engelske forbilde, The Big Issue: En avis om og for hjemløse og rusmisbrukere. Selgerne tjener 20 kroner på hver avis. Dette er hjelp til selvhjelp i praksis.Første nummer har rusmisbruk som hovedtema. – Vi ønsker å skape debatt, og i første nummer tar vi opp behandling med metadon og subutex. Vi vil ha fram at narkomani er en sykdom og bør behandles som en. Folk med diabetes kan ”sprekke” på sukker, men de blir ikke fratatt insulinbehandling av den grunn. Det samme burde gjelde for metadon og subutex-behandling, sier redaktør Vibeke Omberg til Embla-Fontene.

Fra Bøler til Grensen Bladet får artikler som gir lokalkunnskap om Oslo, for eksempel ved å vise fram steder langs T-banen. Denne gangen blir Bøler presentert. Og en gammel tiggerveteran fra Grensen i Oslo er portrettintervjuet. Martin Holte har skrevet en studentoppgave med utgangspunkt i et eksperiment: Han forsøkte seg som tigger. I første nummer av =Oslo er han intervjuet om sine opplevelser. – Vi vil hjelpe folk til mer verdighet, og bidra til forståelse av at hvem som helst kan havne utafor, sier redaktøren.

Kunstnerisk

– Bladet skal være et poetisk pustehull, reklamefritt, nyhetsfritt og med store bilder. Artiklene skal være lengre og mer kunstnerisk innrettet enn i andre magasiner, det skal ikke være sosialpornografi. Og etter hvert vil vi satse mer på undersøkende journalistikk, sier Vibeke Omberg. Redaksjonen har greid å få med seg skribentnavn som Are Kalvø og Ingvar Ambjørnsen, som sier noe om ambisjonsnivået når det gjelder kvalitet. Men også frivillige og gatefolk vil få prøve seg. = Oslo vil komme en gang i måneden, og har nå fått 550 000 kroner i støtte fra Sosial- og helsedirektoratet. De venter nå på svar fra en rekke instanser de har søkt om støtte, blant annet Oslo kommune.

17.06.2005
14:59
15.12.2013 21:04