JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Spent på FrPs barnevern-politikk

– Jeg kjenner Solveig Horne som en engasjert dame, men jeg er spent på FrPs barnevernpolitikk, sier FOs Ellen Galaasen.
16.10.2013
13:04
17.12.2013 00:13

solfrid.rod@lomedia.no

Solveig Horne (FrP) er fra i dag ny barne-, likestillings- og inkluderingsminister. Hun har representert Rogaland FrP på Stortinget siden 2005.

I forrige periode var hun 1. nestleder i familie- og kulturkomiteen. Hun er 44 år, har fagbrev som butikkslakter og har yrkeserfaring som ferskvareleder.

Spent på dialogen

Ellen Galaasen, medlem i FOs arbeidsutvalg, er spent på hvordan nye ministeren vil utforme det FO ofte kaller det viktigste departementet.

– Jeg ser fram til å gå i dialog med Solveig Horne, og jeg er spent på om hun vil videreføre det jeg mener Inga Marte Thorkildsen har vært så innmari god til, nemlig å lytte til fagfolk og barnevernsbarn. Og ikke bare å lytte, men også å omforme det man hører til konkret politikk og fagutvikling. Der mener jeg Inga Marte har vært eksepsjonell, sier Galaasen.

Hun roser også den avtroppende regjeringen for å ha øremerket penger til nye stillinger i det kommunale barnevernet.

– Den øremerkingen fortsette, fastslår Galaasen.

Spent på fag og økonomi

Fra det såkalte Raundalenutvalget, som utredet det biologiske prinsippet i barnevernet, ligger et forslag om å erstatte det biologiske prinsippet med prinsippet om utviklingsfremmende tilknytning. Det betyr i korthet at barns tilknytning og relasjoner skal ha forrang foran ideen om at biologisk tilknytning har en egenverdi selv om omsorgen svikter.

Den avtroppende regjeringen jobbet videre med dette, men prinsippet er ikke innført. Nå er Galaasen spent på hvordan den nye barneministeren vil forholde seg til den jobben.

Spent på strukturen

Et annet spenningsmoment er framtida for det statlige barnevernet. Regjeringserklæringen er tydelig på at Norge skal avbyråkratiseres, og at kommunene skal få mer ansvar og frihet på barnevernområdet.

Galaasen frykter dette kan innebære store konsekvenser for oppgavene som det statlige barnevernet har særskilt ansvar for, å ha gode tilgjengelige spesialiserte tiltak.

– Det faglige kvalitetsutviklingssarbeidet som pågår, særlig knyttet til plasseringstiltak, må få fortsette. De ansatte i statens barnevern trenger ro og ressurser til å jobbe med allerede iverksatte endringer, mener Galaasen.

– Og så er jeg selvsagt bekymret for den blå-blå regjeringas uttrykte mål om økt privatisering innenfor velferdstjenestene, og hvilke utslag dette vil få i det kommunale og statlige barnevernet. FO er opptatt av at kommune og stat i størst mulig grad selv må bygge den barnevernfaglige kompetansen, og mener at dette er et ansvar som ikke kan selges ut.

Kontroversiell twittermelding

Etter at det ble kjent at Horne får ansvar for likestilling, har en tre år gammel Twittermelding blitt ivrig delt på sosiale medier: «Lurer på om det er helt greit at barnehagene leser homoeventyr for små barn?»

Horne sendte ut den omstridte twittermeldingen etter en artikkel i Vårt Land om at regjeringen ba barnehagene ta i bruk eventyrbøker som gjenspeiler det seksuelle mangfoldet i samfunnet.

– Huff da, huff da. Dette er ikke bra. Det er en av skjelettene Erna frykter, sier professor i sammenlignende politikk, Frank Aarebrot, til Nettavisen.

Han mener Horne raskt bør presisere hva hun står for.

Les også: Farvel for denne gang

Se bildeserie fra Slottsplasen

16.10.2013
13:04
17.12.2013 00:13