JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernet hever formkurven

Sportslige pedagoger trener barnevernlederne i sør.
11.06.2013
09:26
14.12.2013 13:05

Treningen startet forrige uke. Ledere fra barneverntjenestene i agderfylkene og Buskerud er med.

– Behovet for bedre kontroll og styring i tjenesten ble avdekket gjennom tilsyn. Det har ikke fungert godt nok, forteller seniorrådgiver Helene Frydenberg hos Fylkesmannen i Aust-Agder, som tok initiativ til lederutviklingen.

Gode ledere er kvalitetssikring av hele barnevernstjenesten, mener hun.

Les mer om høye krav til barnevernlederne i Fontene nr. 7.

Hardtrening

Barnevernledere fra de tre fylkene deltar på i alt fire samlinger i regi av coachingfirmaet Storform. Kursholderne har bakgrunn fra organisasjons- og idrettspsykologi.

Hva har barnevernet å lære av idretten?

Ikke mye faglig, forteller kursleder Per Bård Torvik, idrettspedagog og tidligere coach for herrelandslagene i håndball og fotball.

Men å trene på kommunikasjon med medmennesker, å ha systematiske samtaler med ansatte, økt kompetansedeling er allmenngyldig for god ledelse i de fleste sektorer, mener han.

– Det er forskjell på å drive på toppnivå i idretten noen få år og det å skulle stå løpet ut et helt arbeidsliv. I Norge er det veldig fokus på ytre motivasjon, men det holder veldig kort. Vi prøver å finne ut hva som skaper indre motivasjon, sier Torvik.

Gode fagfolk, isolerte ledere

– Der ute sitter mange flinke fagfolk som har blitt ledere. Mange sitter veldig alene med ansvaret. De står oppi mange utfordringer og trenger å styrke lederkompetansen, sier Frydenberg.

– Kreves det ekstra mye av en god barnevernleder?

– De sier det selv. De mener de har mye utdanning i fag, men ønsker seg spesialkompetanse om ledelse.

I løpet av kursrekka, som avsluttes i november 2014, vil deltakerne danne ledernettverk i hvert fylke.

Må takle økonomisk skvis

– Flere har fortalt til Fontene at de står i skvis mellom samfunnsoppdraget og trange økonomiske rammer fra kommuneledelsen. Er det et slikt krysspress?

– Javisst. Andre tjenester opplever også det, men barnevernlederne skal representere de svakeste, sier Frydenberg.

– Hvordan skal kurset hjelpe dem å takle krysspresset?

– I dag bruker de kanskje mye tid på unyttige møter som det ikke kommer mye ut av. Ved å lære seg å bli flinkere til å snakke med ansatte, ved å ha klare mål for møtene, kan de bli bedre til å snakke med sine overordnede i kommunen også.

Fylkesmannen i Nord-Trøndelag har satt i gang et tilsvarende treningsopplegg.

11.06.2013
09:26
14.12.2013 13:05