JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Barnevernet må sjonglere fortere

Unge mister ettervernet. Fosterforeldre får mindre oppfølging. Barnevernet i Fjell kommune i Hordaland har ikke rukket å bygge opp tilbudet etter kuttene i Bufetat region vest.
04.02.2013
11:26
16.12.2013 21:40

vibeke.liane@lomedia.no

Kuttene rammer barnevernet i kommunene på Vestlandet hardt. I Fjell kommune roper barnevernleder Bård Tyldum og FO-tillitsvalgt Anita Barmen-Fløisand varsku. De mener de ikke makter å demme opp for kuttene i det forebyggende arbeidet. – Vi har ikke ressurser til å gjøre disse oppgavene, selv om vi aldri så gjerne vil, sier Barmen-Fløisand til Fontene.

Fått oppgaver i fanget

Bufetat region vest hadde et merforbruk på mer på 125 millioner kroner i fjor. For å komme i balanse kutter de i tjenestene som ikke er lovpålagte, og strammer dermed inn 150 millioner kroner i budsjettet for 2013.

De har allerede lagt ned de fleste kriseteamene, nå står kriseteamet i Bergen for tur. Bufetat har også lagt ned ettervernet for ungdom som kommer fra institusjon, og i oppfølgingen av fosterforeldre.

Bård Tyldum sier til Vestnytt at han frykter at oppgavene de har fått i fanget fra Bufetat kan bli lagt til side på bekostning av mer alvorlige saker.

Kan bli dyrt

Barmen-Fløisand og Tyldum mener nedleggingen av kriseteamene i regionen kan komme til å koste dyrt. – Kriseteamet jobber intensivt med familiene og kan hindre omsorgovertakelse. Vi har ikke mulighet til å være så konsentrerte om denne oppgaven, sier Barmen- Fløisand.

Hun mener den kommunale barneverntjenesten heller ikke makter å fylle tomrommet etter tjenesten for oppfølging av unge som har vært på institusjon. – Saksbehandlerne må overta ansvaret for å finne leilighet og sørge for ungdommen får den oppfølgingen de trenger, sier Barmen-Fløisand. Hun frykter disse oppgavene vil drukne i de akutte sakene i det kommunale barnevernet.

Vanskeligere for fosterhjemmene

Bufetat region vest har også kuttet i oppfølging av fosterhjemmene. – Hvis fosterfamiliene skal være stabile er det avgjørende at de ha en solid støttefunksjon. Jeg vet ikke om vi greier å erstatte den funksjonen godt nok, sier Barmen-Fløisand

Kutter i mertilbud

Regiondirektør Borghild Lekve i Bufetat region vest forteller i Fontene nummer 2 som går ut til leserne i disse dager at de kun har kuttet i tjenestene som ikke er lovpålagte. – Det er mer sånn at vi her i regionen har gitt et mertilbud til innbyggerne. Det har vi ikke lenger råd det, og vi må konsentrere oss om det som er våre kjerneoppgaver, hevder Lekve.

Les hele saken om kuttene i Bufetat region vest i Fontene 2/13.

04.02.2013
11:26
16.12.2013 21:40