JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Skepsis til psyke

Halvparten av offentlige arbeidsgivere i Hedmark og Oppland er skeptiske til å ansette folk med lettere psykiske lidelser. Samtidig øker andelen unge uføre som sliter psykisk. – Dårlig samfunnsøkonomi, mener Tone Faugli i FO.
09.01.2013
13:59
16.12.2013 21:25

vibeke.liane@lomedia.no

Nesten like mange ansatte i det offentlige er enige med arbeidsgiverne i at folk som sliter psykisk ikke passer inn. I andre sektorer mener fire av ti at arbeidsplassen deres ikke passer for mennesker med disse helseplagene, skriver magasinet Velferd.

Rammer de fleste

Den utbredte skepsisen mot å inkludere personer med lettere psykiske lidelser kom fram i en spørreundersøkelse blant 200 ledere og 1 000 ansatte. Undersøkelsen kalles IA-holdningsbarometeret og er utarbeidet av IA-rådet og Navs arbeidslivssentre i de to fylkene.

– De fleste får lettere psykiske problemer i løpet av livet. Hvis alle som sliter skyves ut av arbeidslivet får vi et samfunn som er lite bærekraftig, mener Faugli.

Hun understreker at ledere i det offentlige har et spesielt ansvar for å gå foran som rollemodeller.

Dårlig samfunnsøkonomi

Faugli mener det er synd hvis svarene i undersøkelsen er gjengse for norske arbeidsplasser.

Det er i strid med politiske føringene fra regjeringen og avtalene mellom partene i arbeidslivet for et inkluderende arbeidsliv gjennom IA-avtalen, framholder hun.

Faugli peker på at den gruppen uføretrygdede som øker mest er unge med lettere psykiske lidelser. – Hvis alle som sliter skyves ut av arbeidslivet får vi et samfunn som er lite bærekraftig.

Lett å tilrettelegge

Faugli mener det handler om informasjon og kunnskaper. – Noen tror kanskje det er lettere å tilrettelegge arbeidet for arbeidstakere som har senebetennelse. Men for dem med lettere psydet er gode verktøy i IA-avtalen og i systemene for oppfølging av sykmeldte med lettere psykiske lidelser.

09.01.2013
13:59
16.12.2013 21:25