Lite nytt for utviklingshemmede
– Det er veldig positivt at varig tilrettelagt arbeid er skilt ut i eget kapittel, men ellers er det lite nytt i politikken overfor utviklingshemmede, mener NFU-leder Jens Petter Gitlesen.
solfrid.rod@lomedia.no
Budsjettforslaget om 100 nye varig tilrettelagte arbeidsplasser kan virke beskjedent, særlig med tanke på at utviklingshemmedes deltakelse i arbeidslivet har sunket de siste åra.
Men leder i Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), Jens Petter Gitlesen, er fornøyd med at de nå 9 200 plassene skilles ut i et eget kapittel i statsbudsjettet. Dermed er de skjermet for kutt som følge av at arbeidsmarkedet bedres.
– For eksempel er det forståelig at det kuttes i ulike arbeidsmarkedstiltak når finanskrisa er på hell, men hvis man da også kutter i VTA, så tar man fra de som aldri har vært verken årsak til eller virkning av den økonomiske krisa, forklarer Gitlesen.
Faller mellom stolene
NFU-lederen er skuffet over at ordningen med funksjonsassistent fortsatt forbeholdes personer med fysisk funksjonsnedsettelse. I praksis gjelder det også arbeidsreiser, en prøveordning som regjeringen i statsbudsjettet foreslår å gjøre permanent.
– Det er positivt for dem ordningen treffer. Men det gjenstår å få utviklingshemmede inn der, fastslår Gitlesen.
Han forklarer at utviklingshemmede gjerne faller mellom alle stoler. Kommunen definerer reise til arbeid som Navs gebet, mens Nav ikke godkjenner reisen som arbeidsreise hvis den reisende er uføretrygdet.
Kompetansepott
Gitlesen er også skuffet over Helse- og omsorgsdepartementet, som enda en gang henviser til en tidligere gjennomført kostnadsrapport som viser at brukerstyrt personlig assistanse er dyrere enn tradisjonelle tjenester.
– Jeg hadde ikke forventet at de kom med noe nytt på BPA, det forventer jeg at regjeringen gjør på et seinere tidspunkt. Men jeg er skuffet over at de fortsatt nevner den kostnadsrapporten.
På den positive sida foreslår regjeringen å sette av penger til en kompetansepott for å heve kompetansen i kommunale tjenester. Her er utviklingshemmede særlig nevnt, noe som gleder Gitlesen.
God kunde i kommunene
Han er også fornøyd med at Husbanken får mer penger, men han er usikker på hvilken betydning det får for utviklingshemmede.
– Kommunene får en realvekst på 6,8 milliarder. Det er bra for oss, vi er jo en god kunde i kommunene. Spørsmålet er hvordan pengene brukes, sier Gitlesen.
Mer spennende neste år
Søker man på utviklingshemmede og utviklingshemming i budsjettdokumentene, følges gjerne formuleringene opp av at regjeringen varsler en stortingsmelding i 2013.
– Det må vi nesten ha forståelse for at de skriver. Det er ofte lite som treffer oss direkte i statsbudsjettet, jeg er mest opptatt av føringene i teksten. Men det statsbudsjettet som kommer etter stortingsmeldingen, det skal bli interessant, avslutter Gitlesen.
Siste nytt
– Vi har klart å bygge en sterk organisasjon som drar i samme retning, mener Marianne Solberg.
Sissel M. Rasmussen
FO vokser kraftig – dette er oppskriften på deres suksess
Mimmi Kvisvik har ledet FO i snart 11 år.
Hanna Skotheim
Mimmi Kvisvik gir seg som forbundsleder: – Jeg har lagt ned nesten hele mitt våkne liv i FO
Mye lest
Bollywood-filmen viser beklageligvis et barnevern som mange foreldre kjenner seg igjen i, skriver en mor i dette debattinnlegget.
Skjerndump
Jeg måtte gå ut midt i filmen. Scenene var så gjenkjennbare
Mimmi Kvisvik har ledet FO i snart 11 år.
Hanna Skotheim