JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mer vold mot ansatte

Nye rusmidler gjør folk mer aggressive. Psykiatrien og rusomsorgen er nødt til å samarbeide tettere, mener Elisabeth Olaussen, ruskonsulent i Hammerfest kommune.
17.08.2012
14:07
16.12.2013 19:52

solfrid.rod@lomedia.no

Antall alvorlige voldsepisoder og skademeldinger øker i Nord-Norge, melder NRK Troms og Finnmark. Hammerfest er en av byene der ansatte opplever en stadig tøffere arbeidshverdag.

Ruskonsulent i Hammerfest kommune, sosionom Elisabeth Olaussen, har jobbet med rusavhengige i sju år. Hun erfarer at nye, syntetiske rusmidler utløser mer aggressiv atferd og gir andre psykiske problemer enn mer tradisjonelle rusmidler.

Faller mellom alle stoler

Det er nytteløst å definere hva som kom først av sykdom og rus, mener ruskonsulenten. Og krever mer helhetlige tilbud fra andrelinjetjenesten. Avrusing og behandling må foregå parallelt, understreker hun.

– Vi som jobber i førstelinja i kommunen møter veldig dårlige folk som rusomsorgen ikke vil ta imot fordi de er psykisk syke og som psykiatrien ikke vil ha fordi de har tunge rusproblemer. Rusomsorgen og psykiatrien er nødt til å samarbeide tettere, mener Olaussen.

Hva gjør dere konkret på arbeidsplassen for å møte tendensen til økende voldsbruk?

– Vi har iverksatt sikkerhetstiltak. Det viktigste er at vi er nok folk på jobb. Er vi ikke det, låser vi døra. Det har hendt. Alle voldsepisoder blir politianmeldt, og vi har rutiner for å ivareta ansatte som blir utsatt.

Yngre og mer utagerende

Marit Susamel, tillitsvalgt for FO-ere på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, kjenner seg også igjen i det bildet NRK tegner.

Hun forteller at sykehuset behandler stadig yngre pasienter som har eksperimentert med mange ulike rusmidler.

– Målet er å forhindre at noe skjer, for eksempel ved å være to ansatte på en pasient man vanligvis er en på. Og veiledning er kjempeviktig, sier Susamel.

Selv jobber hun på en utredningsklinikk med det hun beskriver som godt tverrfaglig miljø og gode rutiner.

– Vi er jo tross alt på et sykehus. Jeg tror dette er tøffere for de som jobber i kommunene. Det er mer og tyngre rusproblematikk generelt, også for dem som jobber i Nav og i andre tjenester.

17.08.2012
14:07
16.12.2013 19:52