Mer vold mot ansatte
Nye rusmidler gjør folk mer aggressive. Psykiatrien og rusomsorgen er nødt til å samarbeide tettere, mener Elisabeth Olaussen, ruskonsulent i Hammerfest kommune.
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
Antall alvorlige voldsepisoder og skademeldinger øker i Nord-Norge, melder NRK Troms og Finnmark. Hammerfest er en av byene der ansatte opplever en stadig tøffere arbeidshverdag.
Ruskonsulent i Hammerfest kommune, sosionom Elisabeth Olaussen, har jobbet med rusavhengige i sju år. Hun erfarer at nye, syntetiske rusmidler utløser mer aggressiv atferd og gir andre psykiske problemer enn mer tradisjonelle rusmidler.
Faller mellom alle stoler
Det er nytteløst å definere hva som kom først av sykdom og rus, mener ruskonsulenten. Og krever mer helhetlige tilbud fra andrelinjetjenesten. Avrusing og behandling må foregå parallelt, understreker hun.
– Vi som jobber i førstelinja i kommunen møter veldig dårlige folk som rusomsorgen ikke vil ta imot fordi de er psykisk syke og som psykiatrien ikke vil ha fordi de har tunge rusproblemer. Rusomsorgen og psykiatrien er nødt til å samarbeide tettere, mener Olaussen.
– Hva gjør dere konkret på arbeidsplassen for å møte tendensen til økende voldsbruk?
– Vi har iverksatt sikkerhetstiltak. Det viktigste er at vi er nok folk på jobb. Er vi ikke det, låser vi døra. Det har hendt. Alle voldsepisoder blir politianmeldt, og vi har rutiner for å ivareta ansatte som blir utsatt.
Yngre og mer utagerende
Marit Susamel, tillitsvalgt for FO-ere på Universitetssykehuset i Nord-Norge, Tromsø, kjenner seg også igjen i det bildet NRK tegner.
Hun forteller at sykehuset behandler stadig yngre pasienter som har eksperimentert med mange ulike rusmidler.
– Målet er å forhindre at noe skjer, for eksempel ved å være to ansatte på en pasient man vanligvis er en på. Og veiledning er kjempeviktig, sier Susamel.
Selv jobber hun på en utredningsklinikk med det hun beskriver som godt tverrfaglig miljø og gode rutiner.
– Vi er jo tross alt på et sykehus. Jeg tror dette er tøffere for de som jobber i kommunene. Det er mer og tyngre rusproblematikk generelt, også for dem som jobber i Nav og i andre tjenester.
Flere saker
Hanna Skotheim
– Jeg vet mye om hva som fungerer og ikke fungerer i velferdsstaten
Barnevernsarbeidere i Østfold øver på scenarioer for å bli bedre i yrket. Camilla Galstad spiller rusa mor.
Anne M. Odland
Camilla spiller rusa mor: – Rollespill gjør oss bedre
Da Bredtveit høysikkerhetsavdeling ble stengt, flyttet 30 kvinner hit til Ullersmo fengsel.
Gorm Kallestad/NTB
Flere slår alarm om kvinner i fengsel: – Vi er understimulerte og nedprioriterte
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin