JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lei av å være hushjelp

Syngende FO-ere banet seg vei fram til Youngstorget mens streiken skrur seg til i stat og kommune. Vernepleierne er lei av å vaske golv.
30.05.2012
16:29
16.12.2013 19:21

eirik.dahl.viggen@lomedia.no

– Vi hadde god lyst til å streike i år, sier vernepleier Irén Westrum, som er en av FO-erne som streiker i Asker kommune.

I dag deltok hun sammen med en toglast FO-ere fra streikekontingenten i Asker.

– Noen trodde vi med gule vester delte ut gratisbilletter til Justin Bieber-konserten. Men jeg er glad for alle som presset seg på toget i konkurranse med fansen, sa hovedtillitsvalgt Ingunn Strand Johansen i FO Asker under pep-talken med tilhørende pølser i brød i FOs hovedkvarter i Mariboes gate.

Nok husvask

– Det viktigste for oss er å få ei lønn som tilsvarer kompetansen vår. Kommunen mangler masse kompetent arbeidskraft, for de kan ikke konkurrere på lønn. Vi få vernepleierne som blir igjen, får ikke tid til å utøve faget vårt og fungerer som vaskehjelper i boligene, sier Irén Westrum, som var en av forsangerne i minitoget de tre hundre meterne til Youngstorget.

– Etter streiken håper vi både å få hevet grunnlønna og å få uttelling for lederansvar, sier kollega og medsanger Synnøve Bjerke.

Både Westrum og Bjerke har flere boligenheter under seg.

– Det er for lite skille mellom oss og de som ikke har noe lederansvar. Men framfor alt savner vi tydeligere skille mellom oss som leder døgnkontinuerlige tjenester og de andre lederne.

Kompetansen forsvinner

De forteller at vernepleierne i Asker søker seg vekk fra kommunale jobber, over til fengsel, rus og psykiatri. Med naboarbeidsgivere som Dikemark og Blakstad taper kommunen i konkurransen om både hoder og hender.

– Vi hadde nettopp utlyst en miljøterapeutstilling i bolig. Vi fikk ni søknader. Ingen av dem fra vernepleiere, forteller Bjerke.

Hun er bekymret forlovligheten i tjenestene for utviklingshemmede når det ikke kommer søkere som er skolert i lovverket om bruk av tvang og makt.

30.05.2012
16:29
16.12.2013 19:21