JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

- Ikke noe reelt tilbud fra KS

Seks uker med forhandling og mekling i kommunesektoren har gitt null respons, fastslår FO-leder Rigmor Hogstad. - Dere er en spydspiss for hele FO, sier hun til de 137 FO-erne som nå er i streik i Molde og Asker.
24.05.2012
06:23
16.12.2013 19:16

Totalt går 16 000 kommuneansatte ut i streik nå i morgentimene.

Seks uker med forhandlinger og mekling har gått uten at KS har imøtekommet noen av arbeidstakernes krav, forklarer Hogstad etter at det i natt ble klart at det blir storstreik i hele offentlig sektor.

- Et hvert krav fra vår side har blitt møtt med motkrav fra KS. Egentlig har vi ikke hatt noe reelt tilbud å ta stilling til, sier FO-lederen.

Komplisert mekling

Hun opplever at det har vært en komplisert mekling, der ingenting var løst i forhandlingsfasen. Alle elementer var med inn i meklingen.

- Vi kom aldri til økonomien i dette, og fikk ikke sett hvordan KS tenkte seg at et resultat kunne se ut, da tenker jeg både på ramma og innretningen, sier Hogstad.

Forhandlingsleder i KS, Per Kristian Sundnes, er enig i at det har vært komplisert.

- Det har vært krevende hele veien, ikke minst etter hvert som oppgjørene i privat sektor er kommet i havn med rammer som ligger langt utenfor det mandat vi har hatt å forholde oss til, og det kommunenes økonomi tillater, sier Sundnes i en pressemelding.

Staten som frontfag

I samme pressemelding fastslår han at det ikke var mulig å komme fram til et resultat i kommunesektoren når det ble brudd i staten.

I vårens oppgjør har både KS og riksmekleren, ifølge Rigmor Hogstad,forholdt seg til staten som frontfag for kommuneoppfjøret. Dette til tross for at KS er eget tariffområde.

- KS har hele veien forholdt seg til statsbudsjettet og til revidert budsjett. Og vært klare på at dersom man skal gå utover dette, så må det skje på bakgrunn av det som skjer i statsoppgjøret, sier Hogstad.

En viktig jobb for hele FO

FO-lederen undrer seg over forståelsen av hvem som er frontfag for kommuneoppgjøret. Men slår fast at dette er tarifftekniske spørsmål organisasjonene kan komme tilbake til seinere.

- Det som er viktig nå er at FO inngår i en storstreik i offentlig sektor. Våre streikende medlemmer må vite at de gjør en viktig jobb for hele FO. Jeg ønsker lykke til på første streikevakt, avslutter Hogstad.

FOs kommentar til streiken i staten finner du her.

24.05.2012
06:23
16.12.2013 19:16