JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Lover full trøkk for barna

En slags nasjonal transportplan for barnevernet. Det står øverst på FO-leder Rigmor Hogstads liste over forventninger til Inga Marte Thorkildsen.
23.03.2012
14:42
16.12.2013 18:44

solfrid.rod@lomedia.no

– Barnevernet består også av flere forvaltningsnivåer som må virke sammen. Barna fortjener det samme trøkket som samferdselssektoren, fastslår Hogstad.

Hun gratulerer Thorkildsen med toppjobben i et av de, sett med FO-øyne, viktigste departementene.

Et bedre barnevern

Mens den ferske statsråden stod på Slottsplassen sammen med statsminister Jens Stoltenberg i formiddag, satt FO-lederen på et konferansehotell noen kvartaler unna med ledere og sekretærer i fra FOs 19 avdelinger.

Herfra melder Hogstad om store forventninger på alle tre områdene som sorterer under den nye statsråden.

Thorkildsens forgjenger, Audun Lysbakken, varslet en stortingsmelding om barnevernet. Det er denne meldingen Rigmor Hogstad drømmer om skal bli noe lignende en nasjonal transportplan, der regjerningen innfrir løfter om et bedre, mer helhetlig barnevern, som sikrer alle barn samme tilbud, uansett hvor i landet de bor.

Selv forsikret den ferske statsråden da hun møtte pressen at hun kommer til å være kompromissløs i kampen for barns rettigheter.

Grep for likelønn

35-åringen fra Vestfold er kanskje mest kjent for sitt sterke likestillingsengasjement, noe også statsministeren trakk fram på Slottsplassen.

– På det området har jeg kjempestore forventninger til henne. Jeg forventer at hun griper den muligheten som LO kom med foran vårens tariffoppgjør, om et trepartssamarbeid om likelønn. Thorkildsen har vært tydelig på at likestillingskampen ikke er i mål. Nå som hun sitter i regjering, kan hun ta initiativ til et slikt samarbeid, fastslår Hogstad.

Fart på inkluderingsarbeidet

En annen hjertesak for forgjenger Lysbakken var levekårene for utviklingshemmede. Det er vedtatt at et utvalg skal evaluerer ansvarsreformen fra 1991, men utvalget er ikke nedsatt. Norge har heller ikke ratifisert FN-konvensjonen om rettigheter for personer med nedsatt funksjonsevne.

Nå forventer Rigmor Hogstad fortgang i inkluderingsarbeidet.

En viss kontinuitet

FO-lederen setter pris på at vernepleier Henriette Westhrin fortsetter som statssekretær. Det sikrer kontinuitet, fastslår hun.

Thorkildsen har sittet på Stortinget siden 2001, blant annet i Justis-, Helse- og omsorgs-, og Finanskomiteen.

Hun har en Cand.mag-grad bestående av religionshistorie, statsvitenskap og Midt-østen- og Nord-Afrika-kunnskap.

Tora Aasland, en annen statsråd FO har samarbeidet tett med, måtte forlate regjeringen i dag. Rigmor Hogstad berømmer henne for den dialogen hun har invitert til i arbeidet med stortingsmeldingen om utdanning til velferdstjenestene. Og håper hennes etterfølger, Kristin Halvorsen, tar opp den hansken.

23.03.2012
14:42
16.12.2013 18:44