Mannsfri FO-ledelse
Vernepleier Tone Faugli er innstilt som nytt medlem av arbeidsutvalget i FO. Fra neste uke har Fellesorganisasjonen sannsynligvis mannefri ledelse.
vibeke.liane@lomedia.no
Valgkomiteen greide ikke å finne en mann som var villig til å gå inn i FO-ledelsen, til tross for at de hadde to gode navn på lista.
Olav Neerland, som leder FO Hedmark, er foreslått. Han er småbarnspappa og vil ikke være borte fra familien hele uka. Geir Johannessen, som er medlem av arbeidsutvalget i FO Hordaland, ønsket ikke å bryte opp fra Bergen og flytte over fjellet.
Rask løsning
Etter planen skulle erstatteren for Cato Ellingsen velges på landsstyremøtet i juni. Men valgkomiteen har allerede nå bestemt seg for at Tone Faugli er rett person til jobben. Solveig Nysether, som leder valgkomiteen, understreker at Faugli er en meget god kandidat.
– Hun har gnistrende gode referanser. Argumentene vil jeg legge frem for landsstyret til uken. Jeg vil ikke prosedere dette i Fontene, sier Nysether.
Mannefall
De siste årene har det vært mannefall i FO ledelsen. Kenneth Larsen, Bård Hogstad og Cato Ellingsen har trukket seg i tur og orden midt i en kongressperiode. Kjetil A. Ostling valgte å ikke ta gjenvalg. Nysether mener det ikke er vanskelig for menn å ha toppverv i FO.
– Vi spurte arbeidsutvalget om nettopp det. Og de sa at de hadde diskutert det, og kommet fram til at det ikke var tilfelle. Cato Ellingsen presiserte at han ikke hadde opplevd at det var vanskelig å være mann i forbundsledelsen, understreker Nysether.
Ellingsen bekrefter overfor Fontene at det har vært uproblematisk å være mann i vervet. Han mener også at det er greit at han blir erstattet av en kvinne.
– Jeg kan ikke tenke meg at det er et problem at det nå bare blir kvinner i ledelsen, sier Ellingsen.
Ikke kjønnskonflikter
Valgkomiteen har ikke snakket med de andre mennene som har trukket seg.
Kjetil A Ostling trakk seg fra FO ledelsen ved kongressen i november 2010. Han har aldri lagt skjul på at det var mange interne konflikter. – Men jeg opplevde aldri at det var knyttet til kjønn. Jeg opplevde ikke at det var vanskelig å være eneste mannen i ledelsen, framfor å være den eneste mannen på andre arbeidsplasser.
Menn trenger forbilder
Helse- og sosialsektoren er kvinnedominerte arbeidsplasser. Ostling mener derfor at det er viktig at det er mannlige rollemodeller i toppvervene. – Det er forferdelig trist at valgkomiteen ikke har lykkes med å finne en mann som vil ta på seg vervet. I så kvinnedominerte yrker er det viktig at også menn står i fronten, sier Ostling.
Han understreker at det er likegyldig om det er mann eller kvinne som har toppjobben.
Gubbevelde i Fellesforbundet
I underkant av 20 prosent av FOs medlemmer er menn. De har nå ingen til å representere seg i ledelsen. Da mannsdominerte Fellesforbundet valgte en ledelse bestående av syv menn i fjor høst fikk de overhøvling for å være gubbevelde. Kvinneandelen i Fellesforbundet er tilsvarende manneandelen i FO.
Siste nytt
Statsråd Kjersti Toppe (t.v.) lover at rapporten fra Marit Skivenes og de andre ekspertene ikke skal havne i en skuff, men leses grundig.
Hanna Skotheim
Her får Toppe 118 forslag til bedre rettssikkerhet i barnevernet
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Mye lest
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump