JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Mannsfri FO-ledelse

Vernepleier Tone Faugli er innstilt som nytt medlem av arbeidsutvalget i FO. Fra neste uke har Fellesorganisasjonen sannsynligvis mannefri ledelse.
01.03.2012
12:29
16.12.2013 18:31

vibeke.liane@lomedia.no

Valgkomiteen greide ikke å finne en mann som var villig til å gå inn i FO-ledelsen, til tross for at de hadde to gode navn på lista.

Olav Neerland, som leder FO Hedmark, er foreslått. Han er småbarnspappa og vil ikke være borte fra familien hele uka. Geir Johannessen, som er medlem av arbeidsutvalget i FO Hordaland, ønsket ikke å bryte opp fra Bergen og flytte over fjellet.

Rask løsning

Etter planen skulle erstatteren for Cato Ellingsen velges på landsstyremøtet i juni. Men valgkomiteen har allerede nå bestemt seg for at Tone Faugli er rett person til jobben. Solveig Nysether, som leder valgkomiteen, understreker at Faugli er en meget god kandidat.

– Hun har gnistrende gode referanser. Argumentene vil jeg legge frem for landsstyret til uken. Jeg vil ikke prosedere dette i Fontene, sier Nysether.

Mannefall

De siste årene har det vært mannefall i FO ledelsen. Kenneth Larsen, Bård Hogstad og Cato Ellingsen har trukket seg i tur og orden midt i en kongressperiode. Kjetil A. Ostling valgte å ikke ta gjenvalg. Nysether mener det ikke er vanskelig for menn å ha toppverv i FO.

– Vi spurte arbeidsutvalget om nettopp det. Og de sa at de hadde diskutert det, og kommet fram til at det ikke var tilfelle. Cato Ellingsen presiserte at han ikke hadde opplevd at det var vanskelig å være mann i forbundsledelsen, understreker Nysether.

Ellingsen bekrefter overfor Fontene at det har vært uproblematisk å være mann i vervet. Han mener også at det er greit at han blir erstattet av en kvinne.

– Jeg kan ikke tenke meg at det er et problem at det nå bare blir kvinner i ledelsen, sier Ellingsen.

Ikke kjønnskonflikter

Valgkomiteen har ikke snakket med de andre mennene som har trukket seg.

Kjetil A Ostling trakk seg fra FO ledelsen ved kongressen i november 2010. Han har aldri lagt skjul på at det var mange interne konflikter. – Men jeg opplevde aldri at det var knyttet til kjønn. Jeg opplevde ikke at det var vanskelig å være eneste mannen i ledelsen, framfor å være den eneste mannen på andre arbeidsplasser.

Menn trenger forbilder

Helse- og sosialsektoren er kvinnedominerte arbeidsplasser. Ostling mener derfor at det er viktig at det er mannlige rollemodeller i toppvervene. – Det er forferdelig trist at valgkomiteen ikke har lykkes med å finne en mann som vil ta på seg vervet. I så kvinnedominerte yrker er det viktig at også menn står i fronten, sier Ostling.

Han understreker at det er likegyldig om det er mann eller kvinne som har toppjobben.

Gubbevelde i Fellesforbundet

I underkant av 20 prosent av FOs medlemmer er menn. De har nå ingen til å representere seg i ledelsen. Da mannsdominerte Fellesforbundet valgte en ledelse bestående av syv menn i fjor høst fikk de overhøvling for å være gubbevelde. Kvinneandelen i Fellesforbundet er tilsvarende manneandelen i FO.

01.03.2012
12:29
16.12.2013 18:31