Flyktningene får ikke jobb
Bare fire av atten flyktninger på Vestre Toten kom i jobb etter introduksjonsprogrammet i 2011.
– Vi er ikke fornøyd med at så få kom over i jobb, og jobber for å finne bedre måter å hjelpe flyktninger over i jobb på, forteller Nav-leder Monica Skjellen-Larsen i Vestre Toten.
Nå prøver de ut en ny oppfølgingsmodell. Allerede i den andre samtalen med flyktningen tar saksbehandleren opp framtidige arbeidsmuligheter.
Sju i arbeidspraksis
Av de atten som gikk ut av Introduksjonsprogrammet i 2011, er sju i arbeidspraksis gjennom Nav, mens to er i høyere utdanning.
Praksisplassene er i mange sektorer og bransjer: kommunen, butikker, renholdsbransje, vaktmestertjenester og gårdsarbeid er eksempler som Nav-lederen nevner.
Må være mulighet for jobb
Skjellen-Larsen forteller at Nav Vestre Toten stiller krav til arbeidsgiverne om at det må ligge en arbeidsavtale – heltid eller deltid – i den andre enden av praksisperioden.
– Vi ønsker ikke at mennesker skal gå fra den ene praksisperioden til den andre, og vi vil ikke tilby gratis arbeidshjelp. Derfor avslutter vi praksisen dersom arbeidsgiver ikke kan tilby jobb. Forholdet mellom oss og arbeidsgiverne skal være ryddig, sier hun.
Tett oppfølging
Nav-lederen sier at arbeidspraksisen blir fulgt opp tett fra Navs side. Praksisforhold som ikke fungerer, blir avsluttet. Da må Nav lete etter ny arbeidsgiver. Dette gjelder alle praksisavtaler som Nav går inn i på vegne av sine brukere.
Ledigheten på Vestre Toten er svært lav, på bare 1,5 prosent.
Dårlig norsk et problem
– Opplever du at arbeidsgiverne er negative til å ansette mennesker fra andre land?
– Arbeidsgiverne opplever manglende språkferdigheter som et problem. Vi samarbeider med Voksenopplæringen om muligheter for utvidet språkpraksis. Det vil si at deltakerne i programmet kommer ut på arbeidsplasser for å høre og snakke norsk, sier Monica Skjellen-Larsen.
To på heltid
Vestre Toten har i perioden 2009 - 2011 vedtak på å ta imot 60 flyktninger; det vil si 20 hvert år, og alle skal gjennom introduksjonsprogrammet. De kommende åra vil det komme ca. 15 personer hvert år.
I Vestre Toten jobber to ansatte med alt som angår de nyankomne flyktningene, inkludert Introduksjonsprogrammet.
Les også: Færre i jobb etter toårig program
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim