JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Flyktningene får ikke jobb

Bare fire av atten flyktninger på Vestre Toten kom i jobb etter introduksjonsprogrammet i 2011.
25.01.2012
15:27
16.12.2013 18:12

– Vi er ikke fornøyd med at så få kom over i jobb, og jobber for å finne bedre måter å hjelpe flyktninger over i jobb på, forteller Nav-leder Monica Skjellen-Larsen i Vestre Toten.

Nå prøver de ut en ny oppfølgingsmodell. Allerede i den andre samtalen med flyktningen tar saksbehandleren opp framtidige arbeidsmuligheter.

Sju i arbeidspraksis

Av de atten som gikk ut av Introduksjonsprogrammet i 2011, er sju i arbeidspraksis gjennom Nav, mens to er i høyere utdanning.

Praksisplassene er i mange sektorer og bransjer: kommunen, butikker, renholdsbransje, vaktmestertjenester og gårdsarbeid er eksempler som Nav-lederen nevner.

Må være mulighet for jobb

Skjellen-Larsen forteller at Nav Vestre Toten stiller krav til arbeidsgiverne om at det må ligge en arbeidsavtale – heltid eller deltid – i den andre enden av praksisperioden.

– Vi ønsker ikke at mennesker skal gå fra den ene praksisperioden til den andre, og vi vil ikke tilby gratis arbeidshjelp. Derfor avslutter vi praksisen dersom arbeidsgiver ikke kan tilby jobb. Forholdet mellom oss og arbeidsgiverne skal være ryddig, sier hun.

Tett oppfølging

Nav-lederen sier at arbeidspraksisen blir fulgt opp tett fra Navs side. Praksisforhold som ikke fungerer, blir avsluttet. Da må Nav lete etter ny arbeidsgiver. Dette gjelder alle praksisavtaler som Nav går inn i på vegne av sine brukere.

Ledigheten på Vestre Toten er svært lav, på bare 1,5 prosent.

Dårlig norsk et problem

– Opplever du at arbeidsgiverne er negative til å ansette mennesker fra andre land?

– Arbeidsgiverne opplever manglende språkferdigheter som et problem. Vi samarbeider med Voksenopplæringen om muligheter for utvidet språkpraksis. Det vil si at deltakerne i programmet kommer ut på arbeidsplasser for å høre og snakke norsk, sier Monica Skjellen-Larsen.

To på heltid

Vestre Toten har i perioden 2009 - 2011 vedtak på å ta imot 60 flyktninger; det vil si 20 hvert år, og alle skal gjennom introduksjonsprogrammet. De kommende åra vil det komme ca. 15 personer hvert år.

I Vestre Toten jobber to ansatte med alt som angår de nyankomne flyktningene, inkludert Introduksjonsprogrammet.

Les også: Færre i jobb etter toårig program

25.01.2012
15:27
16.12.2013 18:12