Flyktningene får ikke jobb
Bare fire av atten flyktninger på Vestre Toten kom i jobb etter introduksjonsprogrammet i 2011.
– Vi er ikke fornøyd med at så få kom over i jobb, og jobber for å finne bedre måter å hjelpe flyktninger over i jobb på, forteller Nav-leder Monica Skjellen-Larsen i Vestre Toten.
Nå prøver de ut en ny oppfølgingsmodell. Allerede i den andre samtalen med flyktningen tar saksbehandleren opp framtidige arbeidsmuligheter.
Sju i arbeidspraksis
Av de atten som gikk ut av Introduksjonsprogrammet i 2011, er sju i arbeidspraksis gjennom Nav, mens to er i høyere utdanning.
Praksisplassene er i mange sektorer og bransjer: kommunen, butikker, renholdsbransje, vaktmestertjenester og gårdsarbeid er eksempler som Nav-lederen nevner.
Må være mulighet for jobb
Skjellen-Larsen forteller at Nav Vestre Toten stiller krav til arbeidsgiverne om at det må ligge en arbeidsavtale – heltid eller deltid – i den andre enden av praksisperioden.
– Vi ønsker ikke at mennesker skal gå fra den ene praksisperioden til den andre, og vi vil ikke tilby gratis arbeidshjelp. Derfor avslutter vi praksisen dersom arbeidsgiver ikke kan tilby jobb. Forholdet mellom oss og arbeidsgiverne skal være ryddig, sier hun.
Tett oppfølging
Nav-lederen sier at arbeidspraksisen blir fulgt opp tett fra Navs side. Praksisforhold som ikke fungerer, blir avsluttet. Da må Nav lete etter ny arbeidsgiver. Dette gjelder alle praksisavtaler som Nav går inn i på vegne av sine brukere.
Ledigheten på Vestre Toten er svært lav, på bare 1,5 prosent.
Dårlig norsk et problem
– Opplever du at arbeidsgiverne er negative til å ansette mennesker fra andre land?
– Arbeidsgiverne opplever manglende språkferdigheter som et problem. Vi samarbeider med Voksenopplæringen om muligheter for utvidet språkpraksis. Det vil si at deltakerne i programmet kommer ut på arbeidsplasser for å høre og snakke norsk, sier Monica Skjellen-Larsen.
To på heltid
Vestre Toten har i perioden 2009 - 2011 vedtak på å ta imot 60 flyktninger; det vil si 20 hvert år, og alle skal gjennom introduksjonsprogrammet. De kommende åra vil det komme ca. 15 personer hvert år.
I Vestre Toten jobber to ansatte med alt som angår de nyankomne flyktningene, inkludert Introduksjonsprogrammet.
Les også: Færre i jobb etter toårig program
Siste nytt
– Mohammed er en av ungdommene vi er veldig, veldig stolte av i bydelen, sier Jamal Diriye (t.v.) og gliser.
Simen Aker Grimsrud
Jamal hjalp Mohamed (20) med skole og aktiviteter i oppveksten. Nå jobber de sammen
– Jeg har stor tro på at designthinking kan bidra til innovasjon i offentlige tjenester, sier Victoria Aarseth.
Solfrid Rød
Victoria samarbeider med folk fra 23 andre yrker for å forebygge spiseforstyrrelser
Mye lest
Fra venstre: Johanne Øygarden (23), Julie Haugen (22), Celine Wallentin (24) og Karoline Øvensen (23) ville finne ut av .
Simen Aker Grimsrud
– Det kan være ubehagelig å si at jeg studerer barnevern
Vi som storsamfunn svikter når vi i ettertid klør oss i hodet og spør hvordan vi skal stanse gjengkriminalitet, når vi ikke snakker nok om forebygging, skriver Vilde Adolfsen.
Privat