Pensjonskutt uten forhandlinger
I går vedtok bystyret å redusere pensjonen for nyansatte. – Det var ikke mulig å få til reelle forhandlinger, sier Tore Kristiansen, leder i FO Oslo.
Kristiansen mener det hastet for politikerne å få vedtaket til å gjelde for budsjettet for 2012. – Saksbehandlingen gikk med hurtigtog. Vi fikk dem kastet over bordet tre uker etter valget, forteller Kristiansen.
Uenige om drøftinger
Verken politikerne eller administrasjonen var ifølge Kristiansen villige til å gå inn i reelle drøftinger om saken, eller dokumentere regnestykket bak tallene. – Hvordan kom de fram til tallet 67,3? Det kan virke som om det er tatt ut av lufta, sier han.
Høyres Eirik Lae Solberg mener det har vært drøftinger med de ansattes organisasjoner. – Jeg har blitt orientert om behandlingen av denne saken, og har fått vite at de ansattes representanter på et tidspunkt trakk seg ut av drøftingene til tross for at byrådet og administrasjonen ønsket å fortsette, sier Solberg. Han leder finanskomiteen i bystyret.
Uenige om lønna
Ansatte i Oslo kommune har ifølge Kristiansen akseptert å ha en lavere lønn enn det som er vanlig i kommune-Norge for å ha en gunstig pensjonsordning. – I realiteten får nyansatte nå en nedgang i lønna. De er på samme stige som oss andre. Og det skjedde uten forhandlinger, sier Kristiansen.
Solberg mener ansatte i Oslo kommune tjener like bra som andre kommuneansatte. – Det har jeg vanskelig for å forstå. Vi forhandler samtidig med KS-området. Noen ganger ligger lønningene i Oslo litt over, andre ganger litt under. Det er jevnt, mener Solberg.
Gunstig Oslo-pensjon
Solberg mener det var nødvendig å redusere pensjonen for å redusere pensjonsutgiftene. De ansatte i Oslo kommune får 70 prosent av sluttlønna i pensjon, mens de fleste kommuner og staten har en ordning med 67 prosent av sluttlønna. –Det var nødvendig for å redusere kommunens pensjonsutgifter som har økt kraftig de siste årene, framholder Solberg.
Framtidig velferd
Innsparingene vil først slå ut i budsjettet for 2027. Da får kommunen 130 millioner mer å rutte med på grunn av pensjonskuttet. – Det kan vi bruke til mer velferd til innbyggerne, som skole, eldre og kollektivtransport, ramser Solberg opp.
Han understreker at det bare er nyansatte som får kutt i pensjonen.
Det er Kristiansen uenig i. – Hvis man har vært ansatt i kommunen i 20 år og tar ut ett års permisjon for å gjøre noe annet vil pensjonen bli regnet ut fra 67,3 prosent. Vedtaket har tilbakevirkende kraft, hevder Kristiansen.
Utreder egen pensjon
Samtidig med at kommunestyret vedtok å kutte i pensjonen til de ansatte, vedtok de også å utrede sin egen pensjonsordning. – Der er prosessen etter boka. Forslaget legges fram på vårparten, og blir gjenstand for forhandlinger. Vi hadde ønsket at de valgte samme prosessen når de kuttet i de ansattes pensjon.
Solberg antyder forslaget, som skal legges fram 31. mars, vil ha flere endringer. – Jeg ser ikke bort fra at politikerne vil få 30 års opptjening på linje med de ansatte i kommunen, sier Solberg.
Siste nytt
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
– Norge er ikke vaksinert mot splittelse. Vi kan ikke ta demokratiet og våre verdier for gitt, sier kvinnen som har lovet å hedre sine døde venner med et liv i kamp.
Hanna Skotheim
Hun ble sosionom for å leite etter gullet i mennesker som sliter. Nå jakter Ina Libak kraften i et kriserammet Ap
Mye lest
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump