JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Pensjonskutt uten forhandlinger

I går vedtok bystyret å redusere pensjonen for nyansatte. – Det var ikke mulig å få til reelle forhandlinger, sier Tore Kristiansen, leder i FO Oslo.
15.12.2011
13:52
16.12.2013 17:55

Kristiansen mener det hastet for politikerne å få vedtaket til å gjelde for budsjettet for 2012. – Saksbehandlingen gikk med hurtigtog. Vi fikk dem kastet over bordet tre uker etter valget, forteller Kristiansen.

Uenige om drøftinger

Verken politikerne eller administrasjonen var ifølge Kristiansen villige til å gå inn i reelle drøftinger om saken, eller dokumentere regnestykket bak tallene. – Hvordan kom de fram til tallet 67,3? Det kan virke som om det er tatt ut av lufta, sier han.

Høyres Eirik Lae Solberg mener det har vært drøftinger med de ansattes organisasjoner. – Jeg har blitt orientert om behandlingen av denne saken, og har fått vite at de ansattes representanter på et tidspunkt trakk seg ut av drøftingene til tross for at byrådet og administrasjonen ønsket å fortsette, sier Solberg. Han leder finanskomiteen i bystyret.

Uenige om lønna

Ansatte i Oslo kommune har ifølge Kristiansen akseptert å ha en lavere lønn enn det som er vanlig i kommune-Norge for å ha en gunstig pensjonsordning. – I realiteten får nyansatte nå en nedgang i lønna. De er på samme stige som oss andre. Og det skjedde uten forhandlinger, sier Kristiansen.

Solberg mener ansatte i Oslo kommune tjener like bra som andre kommuneansatte. – Det har jeg vanskelig for å forstå. Vi forhandler samtidig med KS-området. Noen ganger ligger lønningene i Oslo litt over, andre ganger litt under. Det er jevnt, mener Solberg.

Gunstig Oslo-pensjon

Solberg mener det var nødvendig å redusere pensjonen for å redusere pensjonsutgiftene. De ansatte i Oslo kommune får 70 prosent av sluttlønna i pensjon, mens de fleste kommuner og staten har en ordning med 67 prosent av sluttlønna. –Det var nødvendig for å redusere kommunens pensjonsutgifter som har økt kraftig de siste årene, framholder Solberg.

Framtidig velferd

Innsparingene vil først slå ut i budsjettet for 2027. Da får kommunen 130 millioner mer å rutte med på grunn av pensjonskuttet. – Det kan vi bruke til mer velferd til innbyggerne, som skole, eldre og kollektivtransport, ramser Solberg opp.

Han understreker at det bare er nyansatte som får kutt i pensjonen.

Det er Kristiansen uenig i. – Hvis man har vært ansatt i kommunen i 20 år og tar ut ett års permisjon for å gjøre noe annet vil pensjonen bli regnet ut fra 67,3 prosent. Vedtaket har tilbakevirkende kraft, hevder Kristiansen.

Utreder egen pensjon

Samtidig med at kommunestyret vedtok å kutte i pensjonen til de ansatte, vedtok de også å utrede sin egen pensjonsordning. – Der er prosessen etter boka. Forslaget legges fram på vårparten, og blir gjenstand for forhandlinger. Vi hadde ønsket at de valgte samme prosessen når de kuttet i de ansattes pensjon.

Solberg antyder forslaget, som skal legges fram 31. mars, vil ha flere endringer. – Jeg ser ikke bort fra at politikerne vil få 30 års opptjening på linje med de ansatte i kommunen, sier Solberg.

15.12.2011
13:52
16.12.2013 17:55