JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Vil stramme inn

Også kommunalminister Liv Signe Navarsete er bekymret over de nye institusjonene.
14.09.2011
11:01
16.12.2013 16:59

mia.paulsen@lomedia.no

Institusjonene som kommunene nå bygger er stikk i strid med intensjonene i ansvarsreformen for psykisk utviklingshemmede. Målet med reformen var å bygge ned institusjonene for å få bedre integrering. Et viktig virkemiddel var at den enkelte selv skulle ha mulighet for å velge bolig i vanlige nabolag. Navarsete kaller utviklingen en re-institusjonalisering, ifølge NTB.

– Utrygt

Hun påpeker at mange psykisk utviklingshemmede opplever det som utrygt å bo sammen med rusmisbrukere og andre med spesielle behov.

Navarsete vil gjøre noe med dette i boligmeldingen som hun legger fram for Stortinget til våren. Hun ønsker å stramme inn Husbankens retningslinjer for å unngå nye store bofellesskap. Derimot synes hun små bofellesskap for psykisk utviklingshemmede kan være en god løsning for noen.

– Bør eie

– Jeg mener flere utviklingshemmede bør eie egen bolig. De har stabile inntekter og med hjelp fra Husbanken vil de fint klare det, sier Sp-lederen.

Dokumentert

Navarsete viser til en rapport fra forskerne Jan Tøssebro og Annas Kittelsaa ved NTNU som viser at andelen utviklingshemmede i store bofellesskap har økt markert i tiden etter 2001. Dette er nå den dominerende boformen blant dem som har fått ny bolig etter år 2000.

Rett til å velge

Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken lanserte i fjor høst et informasjons- og utviklingsprogram for mennesker med utviklingshemning. Både da og ved andre anledninger har han understreket at også psykisk utviklingshemmede har rett til å velge sin egen boform. Han har kritisert kommunene for å velge institusjonsløsninger på vegne av de psykisk utviklingshemmede.

14.09.2011
11:01
16.12.2013 16:59