Vil stramme inn
Også kommunalminister Liv Signe Navarsete er bekymret over de nye institusjonene.
mia.paulsen@lomedia.no
Institusjonene som kommunene nå bygger er stikk i strid med intensjonene i ansvarsreformen for psykisk utviklingshemmede. Målet med reformen var å bygge ned institusjonene for å få bedre integrering. Et viktig virkemiddel var at den enkelte selv skulle ha mulighet for å velge bolig i vanlige nabolag. Navarsete kaller utviklingen en re-institusjonalisering, ifølge NTB.
– Utrygt
Hun påpeker at mange psykisk utviklingshemmede opplever det som utrygt å bo sammen med rusmisbrukere og andre med spesielle behov.
Navarsete vil gjøre noe med dette i boligmeldingen som hun legger fram for Stortinget til våren. Hun ønsker å stramme inn Husbankens retningslinjer for å unngå nye store bofellesskap. Derimot synes hun små bofellesskap for psykisk utviklingshemmede kan være en god løsning for noen.
– Bør eie
– Jeg mener flere utviklingshemmede bør eie egen bolig. De har stabile inntekter og med hjelp fra Husbanken vil de fint klare det, sier Sp-lederen.
Dokumentert
Navarsete viser til en rapport fra forskerne Jan Tøssebro og Annas Kittelsaa ved NTNU som viser at andelen utviklingshemmede i store bofellesskap har økt markert i tiden etter 2001. Dette er nå den dominerende boformen blant dem som har fått ny bolig etter år 2000.
Rett til å velge
Barne-, likestillings- og inkluderingsminister Audun Lysbakken lanserte i fjor høst et informasjons- og utviklingsprogram for mennesker med utviklingshemning. Både da og ved andre anledninger har han understreket at også psykisk utviklingshemmede har rett til å velge sin egen boform. Han har kritisert kommunene for å velge institusjonsløsninger på vegne av de psykisk utviklingshemmede.
Siste nytt
Statsråd Kjersti Toppe (t.v.) lover at rapporten fra Marit Skivenes og de andre ekspertene ikke skal havne i en skuff, men leses grundig.
Hanna Skotheim
Her får Toppe 118 forslag til bedre rettssikkerhet i barnevernet
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Mye lest
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump