Grenser for konkurranse
NHO har klaget barnevernet for lovbrudd. Men Klagenemnda for offentlige anskaffelser(KOFA) fastslår at konkurranseutsetting ikke er nødvendig ved kjøp av enkeltplasser på institusjon.
Saken oppsummert
solfrid.rod@lomedia.no
Klagen fra NHO gjaldt Barne-, ungdoms- og familietatens (Bufetat) kjøp av enkeltplasser. Etaten har kjøpt private plasser uten å konkurranseutsette oppdragene.
Avgjørelsen innebærer at Bufetat i framtiden slipper å utlyse konkurranse når etaten kjøper enkeltplasser til barn og unge.
Ikke en kontrakt
– Klagenemnda har kommet til at enkeltkjøpene ikke er omfattet av forskrift om offentlige anskaffelser fordi slike avtaler har helt spesielle særtrekk hvor hovedformålet er å finne tiltak som er til det beste for det enkelte barn som skal plasseres, sier direktør for offentlige anskaffelser Anneline Vingsgård.
Det økonomiske elementet, som må være tilstede for at det skal være en kontrakt, er så underordnet ved enkeltplassering av barn at forskriften ikke kommer til anvendelse på slike avtaler, mener KOFA.
– Bufetat har dermed ikke inngått en ulovlig direkteanskaffelse og kan dermed heller ikke bøtelegges, sier Vingsgård.
Gjelder ikke rammeavtalene
KOFA presiserer at rammeavtalene, i motsetning til enkeltkjøp, fortsatt skal konkurranseutsettes.
En rammeavtale oppfyller forskriftens vilkår for å være en kontrakt. Om Bufetat lar være å kunngjøre konkurranse om den, er det å anse som en ulovlig anskaffelse, fastslår KOFA.
Nemda understreker imidlertid at andre hensyn enn pris kan vektlegges.
– Men også for slike rammeavtaler er det barnets beste som gjelder, og oppdragsgiver har mulighet til å ivareta dette behovet ved utformingen av konkurransegrunnlaget, sier Vingsgård.
Klagenemnda kom også til at flere av kontraktene som var inngått med private godkjente barnevernsinstitusjoner falt utenfor direktivets regulering. Grunnen er at institusjonens oppgaver og ansvar overfor beboerne omfattes av unntaket i EØS-avtalen knyttet til "utøvelse av offentlig myndighet".
- Gledelig
Ellen Galaasen, AU-medlem i FO, gleder seg over KOFAs konklusjon.
Hun har ikke rukket å sette seg inn i detaljene og synes det er vanskelig å si noe om hvilke konsekvenser uttalelsen kan få. Men hun mener det er positivt at KOFA fastslår at det finnes områder som ikke egner seg for anbud.
– Norge har gått veldig langt i forståelsen av EØS-avtalen og hvilke krav den stiller til konkurranse. Jeg håper vi nå kan få en gjennomgang av hele anbudssystemet, sier Galaasen.
Godt det finnes grenser
Omfanget av såkalte enkeltkjøp varierer fra 23 til 43 prosent i de ulike regionene, ifølge KOFA-dokumentet. Flest slike kjøp skjer i Bufetat øst og Bufetat sør.
Regiontillitsvalgt i region øst, Patrik Dahlkvist, har sin første arbeidsdag etter ferien og kjenner ikke KOFAs konklusjon i detalj. Men han er glad for å høre at det settes grenser for det han mener er et voldsomt anbuds-byråkrati.
– Jeg kan ikke skjønne annet enn at dette er veldig positivt. Det blir spennende å se om dette får betydning også for rammeavtalene etter hvert, sier Dahlkvist.
En sjeldenhet
Også Konkurransetilsynet er fornøyd.
Det er sjelden tilsynet roser avgjørelser som begrenser konkurransen, men her har KOFA vist at det finnes områder der offentlige anbud ikke er et egnet virkemiddel, skriver konkurransedirektør Christine B. Meyer i en kronikk i Dagens næringsliv.
Relasjonsskadde barn bør ikke utsettes for flytting som følge av anbudsrunder, mener Meyer. Hun påpeker også at anbud på enkeltplasser innebærer sirkulasjon av sensitiv informasjon.
Flere saker
Kvinnen på bildet er medlem av urfolksorganisasjonen CPK som arbeider for å beskytte urfolks rettigheter mot selskaper som driver med skogbruk, vannkraft og gruvedrift.
Hanna Skotheim
– Vi eksisterer ikke i dette rasistiske systemet
Berit Jacobsen er leder i Norsk barnevernlederforening. Hun mener det ikke nødvendigvis er mindre krevende å jobbe i en liten barnevernstjeneste.
Fartein Rudjord
Skal ledere i små barnevernstjenester tjene minst?
Brian Cliff Olguin
Sjekk hva barnevernslederen i din kommune tjener
Kjell Arne Lie synes ikke hans eget forbund har vært helt tydelige i spørsmålet om masterkrav i barnevernet.
Hanna Skotheim
Han mener forbundet motsier seg selv i debatten om masterkrav
Marius Kristiansen og Kjell Grinden har vært konferansierer på Morodalfestivalen i mange år. Her er de ikledd konferansier-dressene.
Tove Grønli
Marius vant kulturpris: – Verdens beste sidekick
Huthayfa Abusseriya dro til Egypt sammen med mange andre palestinaaktivister. Bildet er tatt i forbindelse med en demonstrasjon foran Stortinget i fjor høst.
Hanna Skotheim