Skal lage verktøy for forebygging
Forsker skal finne fellestrekk ved bekymringsmeldingene til barnevernet. Målet er å sette inn forebyggende tiltak.
I neste uke begynner stipendiat Stefan Popovici ved Institutt for Spesialpedagogikk på et forskningsprosjekt hvor han gransker 300 saksmapper i barnevernet i Sagene bydel for årene 2001, 2003, 2005 og 2007.
Et overordnet formål med arbeidet er å finne forklaringer på det økende antallet barn og unge som blir tilmeldt til barnevernet i bydelen.
Bydel Sagene i Oslo ble valgt på bakgrunn av den varierte befolkningen.
Gransker innvandrerbefolkningen
Popovici skal forsøke å finne forklaringen på rekrutteringen til barnevernet fra ulike etniske grupper, siden det er større antall tilmeldte til barnevernet fra disse gruppene enn fra den øvrige befolkningen. I følge prosjektdokumentene til Popovici sliter ulike etniske grupper med forskjellige tilpasningsproblemer, som relasjon til skolen.
Ser på det etniske
Popovici mener saksmappene er rike på opplysninger som tidligere ikke er utnyttet til vitenskapelige formål, og vil undersøke om det er forskjeller mellom første- og andre generasjons innvandrere når det gjelder behovet for barneverntjenester.
Av ting han vil granske er temaer rundt etnisitet:
• Har barnet har kommet til Norge som flyktning eller ved familiegjenforening.
• Hvor lenge barnet og foreldrene har vært i landet.
• Mors utdanning, yrke, stilling og eventuell inntekt. Kom hun til landet som flyktning, arbeider eller familiegjenforening. (Det gjelder innvandrere)
• Fars utdanning, yrke, stilling og eventuelle inntekt, om han kom som flyktning, arbeider eller familiegjenforening. (Det gjelder innvandrere)
• Barnets og foreldres religion.
• Antall personer i husholdningen.
• Barnets skolegang.
• Barnets Helsetilstand
Anonyme data
Popovici har som mål å utvikle et instrument for vurdering av risikoen for at et barn kan bli barnevernsklient.
Personlige opplysninger som navn, fødselsdato, kontaktopplysninger vil ikke bli registrert. Prosjektet er etter planen ferdig om to år.
Siste nytt
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
– Det er veldig viktig at studentene opplever dette som relevant for dem. Vi har gått grundig gjennom pensum på de ulike utdanningene for å lage oppgaver der alle har noe å bidra med, sier prosjektleder Torhild Skotheim.
Hanna Skotheim
OsloMet tar grep: Slik skal studentene bli flinkere til å jobbe med barn
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Magnus Alu Andersen (t.v.) er leder for Netcompanys norske barnevernssatsing og Lars Andreas Eidsheim er prosjektleder i DigiBarnevern sitt fagsystem. Fontene møtte dem i Netcompany sine lokaler.
Hanna Skotheim