92 dager og like blid
- Regjeringer får 100 dager på seg. Etter 92 dager synes jeg vi er godt i gang, sa FO-leder Rigmor Hogstad da hun i formiddag åpnet kongressperiodens første landsstyremøte.
solfrid.rod@lomedia.no
- Det er utrolig rart å være her i denne rollen. Jeg har grugledet meg lenge, røpet Hogstad, som tidligere har representert FO Oslo i landsstyret.
Store forventninger
- Jeg merker at mange har store forventninger til oss i den nye ledelsen. Og det har jeg også, fortsatte Hogstad.
Og viste til at arbeidsutvalget i de 92 dagene de har sittet har sendt av gårde seks høringsuttalelser, besøkt flere stortingskomiteer og etablert samarbeid med blant annet Funksjonshemmedes fellesorganisasjon (FFO), Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU), Norsk folkehjelp og Fafo.
Indremedisin
Også internt på forbundskontoret har den ferske ledelsen nok å henge fingrene i. I tillegg at fire av fem i den politiske ledelsen er nye, er det også mange nyansatte i administrasjonen.
Forbundskontoret kom dårlig ut i en arbeidsmiljøundersøkelse i fjor, og Hogstad forsikret at ledelsen jobber aktivt for å bedre arbeidsmiljøet.
Den tidligere fagavdelingen er delt i tre avdelinger, og en ekstern veileder er hyret inn for å bistå omorganiseringen.
Finne seg sjæl
- Å ha med en utenfra har vi funnet ut er lurt for oss i AU også når vi skal gå opp noen veier. Det handler litt om å finne seg sjæl, sa Hogstad.
Det kan være vanskelig å gå inn i debatter når folk ikke kjenner hverandre, fastslo hun, og inviterte representantene i tur og orden opp på talerstolen i det hun kalte en styrt presentasjon.
Talenter og ambisjoner
- For at talerstolen skal bli mindre skummel, tar vi det der, sa Hogstad. Og ville vite høre om FO-erfaringer, forventninger til landsstyret og ”hva ingen i FO vet om deg”.
Dermed var det duket for skjulte talenter innen kappgang, orientering, fotball, fiskefiletering, våpenhåndtering, musikk, motorkjøretøyer og kasting av brostein, samt applaus, latter og høye ambisjoner.
Både ferske og erfarne landsstyrerepresentanter ønsker seg takhøyde, åpne debatter og aksept for uenighet.
Flere sa at de håper landsstyret kan fungere som bindeledd mellom forbundskontoret og FO ute. Det er også store forventninger til at kampanjen Uredde stemmer skal bidra til å gjøre FO synligere og tydeligere.
Tariff og politikk
Landsstyret er samlet i Lillestrøm i tre dager.
Vårens tariffoppgjør, de profesjonsspesifikke kapitlene i den utdanningspolitiske plattformen, prioriterte områder og handlingsplaner står på sakslista.
I tillegg skal det nye landsstyret oppnevne medlemmer til sine rådgivende utvalg.
Siste nytt
– Jeg ønsker å vise leserne at ting ikke bare er sort/hvitt, men at det ligger mer bak. Ikke for å unnskylde, men for å forklare hvorfor det kan gå ganske galt med enkelte, sier Anette Moe, sosionom og forfatter.
Aslak Kittelsen
Sosionom hedret for krimbok: – Jeg er opptatt av menneskesinnet og arv og miljø
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.
Privat
Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring
Mye lest
– Som pårørende er man allerede i dag maktesløs. Hvis rusreformen vedtas, blir vi enda mer aleine, mener Merete Almås. Hun er svært bekymret for konsekvensene av rusreformen helse- og omsorgsminister Bent Høie la fram forrige uke.
Leif Martin Kirknes og Kristin Heier/Studio Design
– Som pårørende får jeg vondt i magen av å lese forslaget til rusreform
Ann Karin Swang, leder av Landsgruppen av helsesykepleiere, er bekymret for at rusreformen fratar dem virkemidler som i dag fungerer godt. En fallitterklæring fra helsesykepleierne, skriver Otto M. Stormyr og Anna-Sabina Soggiu i dette innlegget.
Ingar Storfjell / Aftenposten / NTB