Farlig arbeidsliv
Vold og trusler fra utenforstående rammer opptil 20 % av europeiske arbeidstakere.
Avhengig av land, bransje og det enkelte lands metoder for innsamling av statistikk er det en spredning på fra 5 til 20 % av arbeidstakerne som rammes av vold og trusler.
Det viser en EU-studie utført av Det europeiske arbeidsmiljøorganet i Bilbao (EU-OSHA), der også Norge deltar.
Kvinner over EU-snittet
Norge ligger litt under gjennomsnittet i EU når det gjelder andelen arbeidstakere som melder om mobbing og trakassering, men høyere enn EU-gjennomsnittet for kvinner.
LES OGSÅ: Workplace Violence and Harassment: A European Picture
Det er helse og utdanning, offentlig administrasjon og forsvar, transport og kommunikasjon samt hotell og restaurant som ligger på topp i rapportenene, både i EU og Norge.
Norge ligger godt over gjennomsnittet i EU både når det gjelder hvor viktig virksomhetene synes temaet vold og trusler og temaet mobbing og trakassering er.
100.000 arbeidstakere
Ifølge Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse fra 2009 svarer 4 % at de har blitt utsatt for vold på arbeidsplassen siste 12 måneder. Det tilsvarer cirka 100.000 arbeidstakere, ifølge Arbeidstilsynet.
3 % oppgir at de har blitt utsatt for trusler om vold siste 12 måneder.
2 % oppgir at de blir utsatt for plaging eller erting av arbeidskamerater et par ganger i måneden eller mer. Like mange oppgir at de er utsatt for plaging eller erting av overordnet et par ganger eller mer.
3 % oppgir at de er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende et par ganger i måneden eller mer.
LES OGSÅ: Arbeidstilsynets informasjon om mobbing og trakassering på arbeidsplassen
Siste nytt
Statsråd Kjersti Toppe (t.v.) lover at rapporten fra Marit Skivenes og de andre ekspertene ikke skal havne i en skuff, men leses grundig.
Hanna Skotheim
Her får Toppe 118 forslag til bedre rettssikkerhet i barnevernet
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Mye lest
Kristin Ugstad Steinrem er avdelingsdirektør for internasjonale tjenester i Bufdir.
Bufdir
Bollywood-filmen: – Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern
Kulturkompetanse handler om å møte andre mennesker med åpenhet og interesse. Alle familier trenger å bli møtt med slik interesse, uavhengig av om de heter Olsen eller Chattarjee, skriver Eivind Meland og Bjørn Spord Thomassen i dette innlegget.
Skjerndump