JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Farlig arbeidsliv

Vold og trusler fra utenforstående rammer opptil 20 % av europeiske arbeidstakere.
17.02.2011
13:07
14.12.2013 12:48

Avhengig av land, bransje og det enkelte lands metoder for innsamling av statistikk er det en spredning på fra 5 til 20 % av arbeidstakerne som rammes av vold og trusler.

Det viser en EU-studie utført av Det europeiske arbeidsmiljøorganet i Bilbao (EU-OSHA), der også Norge deltar.

Kvinner over EU-snittet

Norge ligger litt under gjennomsnittet i EU når det gjelder andelen arbeidstakere som melder om mobbing og trakassering, men høyere enn EU-gjennomsnittet for kvinner.

LES OGSÅ: Workplace Violence and Harassment: A European Picture

Det er helse og utdanning, offentlig administrasjon og forsvar, transport og kommunikasjon samt hotell og restaurant som ligger på topp i rapportenene, både i EU og Norge.

Norge ligger godt over gjennomsnittet i EU både når det gjelder hvor viktig virksomhetene synes temaet vold og trusler og temaet mobbing og trakassering er.

100.000 arbeidstakere

Ifølge Statistisk sentralbyrås levekårsundersøkelse fra 2009 svarer 4 % at de har blitt utsatt for vold på arbeidsplassen siste 12 måneder. Det tilsvarer cirka 100.000 arbeidstakere, ifølge Arbeidstilsynet.

3 % oppgir at de har blitt utsatt for trusler om vold siste 12 måneder.

2 % oppgir at de blir utsatt for plaging eller erting av arbeidskamerater et par ganger i måneden eller mer. Like mange oppgir at de er utsatt for plaging eller erting av overordnet et par ganger eller mer.

3 % oppgir at de er utsatt for uønsket seksuell oppmerksomhet, kommentarer eller lignende et par ganger i måneden eller mer.

LES OGSÅ: Arbeidstilsynets informasjon om mobbing og trakassering på arbeidsplassen

17.02.2011
13:07
14.12.2013 12:48