JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

– Kommunene må bla opp

– Store samlokaliserte boliger er et stort tilbakeskritt, sier førstenestleder Siv Karin Kjøllmoen i FO.
18.01.2010
16:40
14.12.2013 12:44

edv@lomedia.no

Det er i utgangspunktet galt å plassere mer enn fem sammen, mener Kjøllmoen.

– Det er langt unna det som var intensjonen i reformen: Integrering og muligheten til å leve et så normalt liv som mulig.

Hun er på linje med NFU-leder Jens Petter Gitlesen, som omtaler boligkompleksene som gettoer

– Har de ansatte et poeng med at store boliger gjør det lettere å organisere vakter?

– Det er helt misforstått, mener jeg. Kommunene har ansvaret med å skaffe nok kompetanse, sier Kjøllmoen.

Det bør skje gjennom å bygge opp igjen de nettverkene av fagfolk som virket i begynnelsen av reformen på 1990-tallet. Men det betød at vernepleierne måtte være borte fra boligene et par timer for å delta på felles fagmøter. En slik turnusordning så ikke kommunene seg råd med, beklager nestlederen.

– Isteden har kommunene flyttet rundt på beboerne. Men brukerne skal ikke lide fordi kommunen ikke klarer å skaffe nok kompetanse, sier Kjøllmoen.

–Skyves til randsonene

Skal kommunene tiltrekke seg nok kompetanse, må de opprette heltidsstillinger istedenfor det brøkete systemet lønningslistene består av nå. Turnus som gir tid til faglig utveksling. Gode vikarbanker. Samlokaliser administrativt arbeid, ikke selve fagutøvelsen, krever FOs nestleder.

– Institusjonstankegangen er kommet tilbake. Du skyver alle som trenger hjelp inn i samme blokka i kommunens randsone. Så plager de ikke andre. Da har du en getto.

Les mer om boligene som vokser i Fontene nr.1/2010

18.01.2010
16:40
14.12.2013 12:44