Forskerne kommer
Yngve Nilsen:En sterk stilling?Norsk forskerforbunds historie Vigmostad Bjørke 2005
Saken oppsummert
Forskernes fagforbund, Forskerforbundet, er blitt middelaldrende. I år fyller de femti år, har 14 700 medlemmer, og feirer jubileet blant annet med en bok om seg selv. Boka er laget av Yngve Nilsen ved Handelshøgskolen BI i samarbeid med en bokkomite.Da organisasjonen ble stiftet i 1955 tok de navnet Fellesrådet for vitenskapelige tjenestemenn og meldte seg inn i hovedorganisasjonen Embetsmennenes Landsforbund, EL.I løpet av femti år har organisasjonen vokst i størrelse og innflytelse. I starten var organisasjonens absolutte hovedsyssel å drive lønnspolitikk, men med åra har også forskningspolitikk blitt en betydelig del av virksomheten. Forfatteren har fått godt armslag og beskriver en organisasjon som først fikk vind i seilene mot slutten av 1980-åra, hvor de utviklet en sterk posisjon innenfor forskning og høyere utdanning. Med hjertebarnet Forskerstigen fikk forbundet befestet en større likestilling mellom professorene og annet vitenskapelig personell.Diskusjonene om lokale kontra sentrale oppgjør har vært omfattende også i Forskerforbundet. Dette var blant temaene som lå bak da Forskerforbundet i år gikk ut av Akademikerne, slo seg sammen med Presteforbundet og ble med på dannelsen av Unio sammen med fagforbundene i det tidligere Utdanningsgruppenes hovedorganisasjon. Så får vi se hvordan den nye hovedorganisasjonen plasserer seg tariff- og samfunnspolitikken. Mia
Flere saker
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
Sjeføkonom om ny AFP: – LO har helt klart vedtatt en opptjeningsordning på sikt
Delegasjonsleder Marit Selfors Isaksen (nr. to f.h. foran) er stolt over delegasjonen, her på vei inn til fem lange dager på kongress.
Simen Aker Grimsrud
– En historisk kongress sett med FOs øyne
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie
Sosionom Kathrine får plass i LOs ledelse: – En historisk dag
KULTURPRISVINNEREN: Henriette Steenstrup ble hyllet av LO-kongressen.
Jan-Erik Østlie
LOs kulturpris til skuespiller Henriette Steenstrup
Leif Martin Kirknes
Kaffe, klemmer og koreografi
– Det finnes knapt ord som kan beskrive virkeligheten for palestinerne. Men det finnes ansvar, og det finnes håp i solidaritet, sier Ole Henrik Kråkene.
Jan-Erik Østlie