JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Rift om barnevernmillioner

Kommunene har søkt om 674 nye stillinger, nesten 300 flere enn de øremerkede barnevernsmillionene gir rom for.
07.02.2011
09:18
16.12.2013 15:16

mia.paulsen@lomedia.no

solfrid.rod@lomedia.no

93 prosent av kommunene har søkt om flere stillinger og kompetansehevende tiltak for ansatte i barnevernet.

Etter behov

Regjeringen har bevilget 240 millioner kroner til 387 nye stillinger i det kommunale barnevernet i statsbudsjettet for 2011. Søknadsfristen gikk ut i forrige uke, og fylkesmennene skal være klare med pengefordelingen for hvert fylke 18. mars.

Nye stillinger skal ha førsteprioritet. Det er søkt om 74 prosent flere stillinger enn det som er til fordeling. I tillegg er det søkt om over 36 millioner kroner til kompetansehevende tiltak.

– Dette viser at regjeringens satsing på det kommunale barnevernet er riktig og viktig, sier fungerende barne-, likestillings- og inkluderingsminister Tora Aasland i en pressemelding.

Barnevern på dagsorden

Søknadene er sendt inn etter politisk behandling i hver enkelt kommune og bydel, og Aasland mener det er svært positivt at barnevernet får denne typen politisk oppmerksomhet.

– Stadig flere barn er i kontakt med barnevernet. Vi trenger derfor flere ansatte. Barnevernsbarna trenger hjelp og omsorg fra trygge voksne i barnevernet. Denne satsingen skal heve kvaliteten i barneverntjenestens arbeid og bidra til at meldinger, undersøkelser og saker til fylkesnemnda behandles raskere, sier Aasland.

Regjeringen har tidligere lovet at øremerkingene ikke er et engangsfenomen, men det er usikkert hvor mange kommende statsbudsjett som vil ha slike midler.

Dårlig dekning

I mange fylker kjemper kommunene om midlene. Østfold får 13.5 millioner til det kommunale barnevernet. Fredrikstad kommune har søkt om hele åtte nye stillinger.

I Kongsberg har barnevernet fått 40 prosent flere bekymringsmeldinger i 2010 enn tidligere, og kommunen søker fylkesmannen om to nye stillinger i barnevernet

Ålesund har søkt om fire årsverk for barnevernkurator. Kommunen søker også om 610 000 til veiledning av barnevernsmedarbeidere, foreldre og fosterforeldre.

Tre av landets kommuner har ingen stillinger med fagutdanning i barnevernet, 18 har mindre enn en halv stilling, og 51 kommuner har mindre enn en hel stilling med fagutdanning.

07.02.2011
09:18
16.12.2013 15:16