Hvor langt går lojalitetsplikten? Dette svarer eksperten
– Både arbeidsgivere og arbeidstakere tror at ytringsfriheten går kortere og lojalitetsplikten går lenger enn den faktisk gjør, sier Anine Kierulf.
Anine Kierulf si at offentlig ansatte ikke bare skal ha lojalitet til arbeidsgiver, men også folket.
NTB
simen@lomedia.no
Anine Kierulf er en av Norges fremste eksperter på ytringsfrihet. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo og har nylig gitt ut boka Hva er ytringsfrihet.
Les også: 1 av 3 FO-tillitsvalgte vet ikke hva de kan si om jobben offentlig
Hvor går grensen mellom ansattes ytringsfrihet og lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver?
– Det skal veldig mye til at offentlig ansatte skal bryte lojalitetsplikten. Illojale ytringer er ytringer som skader arbeidsgiver på en unødvendig måte. Selv ganske lite klokt fremsatt kritikk vil stort sett være vernet av ytringsfriheten, men man kommer ofte lenger hvis kritikken holdes i en saklig form. Jo tettere du sitter på politisk ledelse, jo større kan lojalitetsplikten være – og omvendt. Hvis du for eksempel jobber som vanlig ansatt på et sykehjem, er det viktigere at din erfaring, innsikt og kritikk tilkommer samfunnet enn at du bekymrer deg for om du er tilstrekkelig lojal med arbeidsgiver.
Hva vet arbeidsgivere og arbeidstakere om hvor grensa går?
– Undersøkelser viser at både arbeidsgivere og arbeidstakere tror at ytringsfriheten går kortere og lojalitetsplikten går lenger enn den faktisk gjør.
Hvem er lojalitetsplikten til for?
– Der en arbeidstaker i privat sektor primært har lojalitet til arbeidsgiver, har offentlig ansatte også lojalitet til folket. De forvalter en innsikt på vegne av deg og meg. At så få ikke deler den kunnskapen er et mye større samfunnsproblem enn at enkelte noen ganger ikke overholder lojalitetsplikten.
I en spørreundersøkelse Fontene har gjort blant FOs tillitsvalgte, svarer 1 av 3 at de ikke vet hva de kan si om jobben sin offentlig. Det bekymrer ytringsfrihetsekspert.
Flere saker
– Det kan være gode grunner til at kolleger tjener ulikt, mener seniorrådgiver i FO.
Brian Cliff Olguin
Dette kan du gjøre når kollegaen tjener mer
Anders Fjeld og Anne-Eilen Temte jobber som rådgivere i Brukerombudet i Fredrikstad. Når ombudet nå kutter fra 3,6 årsverk til 1, må de inn i andre stillinger i kommunen.
Privat
De skal bevare innbyggernes rettigheter. Nå vil kommunen kutte i tilbudet
– Lønna begynner å bli akseptabel. Det nærmer seg noe å leve av, mener Ingunn Akse.
Helge Skodvin
Nå tjener vernepleier Ingunn det samme som sykepleierne
Det er ikke alle som får den hjelpen de trenger fra lederen sin etter at de har vært sykmeldt, ifølge Hans Christoffer Aargaard Terjesen som er forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning på OsloMet.
OsloMet og Alexander Grey/Unsplash
Mange ledere famler i blinde om sykefravær, ifølge forsker
På kaotiske dager med snø er det viktig å si ifra til arbeidsgiver hvis du ikke rekker fram i tide.
Ole Palmstrøm
Forsinka på jobb fordi det er snø? Dette er reglene
– Jeg håper mange av FOs medlemmer melder seg, slik at vi får gode bidrag fra både praksisfeltet og de akademiske miljøene, sier Ole Henrik Kråkenes.
Skjalg Bøhmer Vold