Hvor langt går lojalitetsplikten? Dette svarer eksperten
– Både arbeidsgivere og arbeidstakere tror at ytringsfriheten går kortere og lojalitetsplikten går lenger enn den faktisk gjør, sier Anine Kierulf.
Anine Kierulf si at offentlig ansatte ikke bare skal ha lojalitet til arbeidsgiver, men også folket.
NTB
Saken oppsummert
simen@lomedia.no
Anine Kierulf er en av Norges fremste eksperter på ytringsfrihet. Hun er førsteamanuensis ved Institutt for offentlig rett ved Universitetet i Oslo og har nylig gitt ut boka Hva er ytringsfrihet.
Les også: 1 av 3 FO-tillitsvalgte vet ikke hva de kan si om jobben offentlig
Hvor går grensen mellom ansattes ytringsfrihet og lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver?
– Det skal veldig mye til at offentlig ansatte skal bryte lojalitetsplikten. Illojale ytringer er ytringer som skader arbeidsgiver på en unødvendig måte. Selv ganske lite klokt fremsatt kritikk vil stort sett være vernet av ytringsfriheten, men man kommer ofte lenger hvis kritikken holdes i en saklig form. Jo tettere du sitter på politisk ledelse, jo større kan lojalitetsplikten være – og omvendt. Hvis du for eksempel jobber som vanlig ansatt på et sykehjem, er det viktigere at din erfaring, innsikt og kritikk tilkommer samfunnet enn at du bekymrer deg for om du er tilstrekkelig lojal med arbeidsgiver.
Hva vet arbeidsgivere og arbeidstakere om hvor grensa går?
– Undersøkelser viser at både arbeidsgivere og arbeidstakere tror at ytringsfriheten går kortere og lojalitetsplikten går lenger enn den faktisk gjør.
Hvem er lojalitetsplikten til for?
– Der en arbeidstaker i privat sektor primært har lojalitet til arbeidsgiver, har offentlig ansatte også lojalitet til folket. De forvalter en innsikt på vegne av deg og meg. At så få ikke deler den kunnskapen er et mye større samfunnsproblem enn at enkelte noen ganger ikke overholder lojalitetsplikten.
I en spørreundersøkelse Fontene har gjort blant FOs tillitsvalgte, svarer 1 av 3 at de ikke vet hva de kan si om jobben sin offentlig. Det bekymrer ytringsfrihetsekspert.
Flere saker
Høgskulen på Vestlandet har som mål at halvparten av studentene på barnevern, sosialt arbeid og vernepleie skal reise på utveksling til et annet land.
Ole Palmstrøm
Målet er at halvparten har praksis i utlandet: – Studentene bør ut i verden for å bli gode yrkesutøvere
Jan-Erik Østlie
Mange på fagfeltet er sterkt kritiske. Men FO støtter regjeringens skroting av masterkravet
Hanna Skotheim
Norske sosialarbeidere i Guatemala: – Det er så farlig å si meningen sin her
TOLKER VEDTAKET: Sjeføkonom Roger Bjørnstad i LO.
Jan-Erik Østlie
Sjeføkonom om ny AFP: – LO har helt klart vedtatt en opptjeningsordning på sikt
Delegasjonsleder Marit Selfors Isaksen (nr. to f.h. foran) er stolt over delegasjonen, her på vei inn til fem lange dager på kongress.
Simen Aker Grimsrud
– En historisk kongress sett med FOs øyne
Kathrine Haugland Martinsen utenfor Folkets hus noen minutter før valgkomiteens innstilling ble klar.
Jan-Erik Østlie