JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Laila Robert synes det er tøft å måtte gjennom kontroll på grensa mellom Norge og Sverige på vei til og fra jobb. Nå er hun sykmeldt.

Privat

Vernepleier Laila ble syk av Sverige-pendling: – Du føler deg som en kjeltring

Laila Robert må ta koronatest én gang i uka og blir stoppet i tollen to ganger om dagen for å dra på jobb.
26.02.2021
11:35
26.02.2021 13:16

simen@lomedia.no

Hun hadde lagt bak seg et tøft 2019, med to operasjoner. Hun så fram til et bedre 2020, men så ble det bare verre da koronaen kom.

Stengte grenser har gjort det ekstra vanskelig for dagpendleren som bor i Sverige og jobber Norge. Laila Robert er vernepleier og verneombud ved Distriktspsykiatrisk senter i Halden. De daglige kjøreturene mellom Østfold-byen og hjemstedet Tanumshede ble etter hvert et lite mareritt.

Laila Robert må ta koronatest hver uke og blir stoppet ved grensa to ganger om dagen.

– Det er slitsomt. Veldig slitsomt. Når jeg kjører inn i Sverige, sjekker de bare ID-kortet og ser at jeg er bosatt i Sverige, så slipper de meg inn. Inn til Norge er det nesten så du føler deg som en kjeltring. Det er så mange spørsmål, om jeg har handla ditt og datt. Jeg skal bare på jobben, og da er det ikke noe godt å få masse spørsmål hver dag, sier Robert til Fontene.

Færre reiser til Norge for å jobbe

Ifølge SSB jobber i overkant av 79.000 mennesker som er bosatt i utlandet, i Norge. Det er 16.000 færre enn for ett år siden.

12.000 av dem som pendler til Norge for å jobbe, bor i Sverige.

– Etter innføringen av smitteverntiltakene mot koronaviruset i mars 2020 var det et fall i ikke-bosatte lønnstakere. Vi vet ikke ennå om de nye innreisereglene i starten av 2021 førte til en ytterligere nedgang i januar i år, sier seksjonssjef Tone Køber i SSB i en pressemelding.

Blir stoppet to ganger om dagen

Laila Robert er opprinnelig fra Sarpsborg, men flyttet over grensa for åtte år siden. Fram til koronaen har pendlingen gått fint. Nå har det blitt et ork.

– Jeg syns det er tøft. Vi som bor nær grensa er vant til å bli stoppet i tollen, men når du skal bli stoppa to ganger hver bidige dag, føles det som andre verdenskrig har kommet tilbake.

– Har du vurdert å begynne å jobbe i Sverige istedenfor?

– Nei, den tanken har ikke slått meg i det hele tatt. Jeg er jo norsk statsborger, og det er verre for svensker som jobber i Norge. Dessuten er lønna og arbeidstidsordningene mye dårligere i Sverige.

Laila Robert har vært mye på hytta i Sarpsborg for å slippe unna kontrollen på grensa.

– Men da tilbringer jeg livet på hytta i karantene. Det har vært veldig ensomt, for mannen min bor i Sverige. Han slipper ikke inn i Norge, og vi har bare sett hverandre én til to ganger i måneden etter sommeren.

All testingen har også bydd på problemer for vernepleieren. En skade i neseborene gjør det veldig vondt å stikke en pinne opp der.

– Men når jeg tester meg en gang i uka, slipper jeg heldigvis det, sier Laila.

Har blitt paranoid

Hun føler seg til tider uglesett blant nordmenn fordi hun reiser fram og tilbake mellom nabolandene. Hun kjører med svenske skilter på bilen.

– Det har nok gjort meg litt paranoid. Hva tenker folk når jeg kjører med svenske skilter? Jeg får mange spørsmål fra folk om alt mulig, som hvorfor jeg kan komme til Norge når ikke nordmenn kan komme til Sverige. Spesielt kommer det fra dem som har eiendom der. Jeg føler at hele arbeidssituasjonen har blitt tyngre etter at koronaen kom. Jeg vet ikke om det handler om misunnelse, fordi jeg får dra over grensa mens andre ikke får lov? Jeg merker at nordmenn savner grensehandelen.

For en uke siden orket hun ikke mer og oppsøkte lege.

– Nå er jeg sykmeldt noen uker. Det har vært en stor belastning, og jeg har blitt helt tom. Vanligvis pleier jeg ikke å bli sykmeldt av noe sånt.

Syns synd på svensker

Laila er glad i jobben på DPS. Hun håper å være tilbake snart.

– Jeg håper alle mennesker tar til vettet og er forsiktige. Jeg skjønner at unge mennesker syns det er slitsomt, men jeg har selv opplevd at unge mennesker blir veldig syke av viruset. Jeg håper vi snart får kontroll over det.

Laila Robert påpeker at det er andre som har det verre enn henne selv.

– Jeg syns synd på svensker som blir nektet å reise til Norge for å jobbe, men som ikke får dagpenger i Sverige. Jeg håper det løser seg for dem snart, og at de kanskje kan komme lenger fram i vaksinekøen.

26.02.2021
11:35
26.02.2021 13:16