JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.

Ungdomskriminalitet: – Det er absurd at barnevernet ikke er med

Hver uke møtes politi, foreldre, lærere og andre som skal forebygge ungdomskriminalitet i Tromsø. Lederen for samarbeidet savner en viktig yrkesgruppe.
– Det er krise at barnevernstjenesten ikke har kapasitet til å møte fast i U16 som skal stoppe kriminalitet, mener Jonny Røsbak Hanssen.

– Det er krise at barnevernstjenesten ikke har kapasitet til å møte fast i U16 som skal stoppe kriminalitet, mener Jonny Røsbak Hanssen.

Marius Fiskum

anne@lomedia.no

Hver uke møtes representanter fra etater i Tromsø som jobber for å få ned ungdomskriminaliteten. På møtene som varer i flere timer, drøfter de situasjonen til ungdom de er bekymret for og familier som trenger hjelp.

Dette samarbeidet går under betegnelsen U16 – ungdom under 16 år.

De blir enige om tiltak for at skole, hjem og fritid skal virke positivt sammen. Foreldre og ungdom blir bedt om å komme når deres sak skal drøftes.

Her møter de representanter fra blant annet politiet, skoler, konfliktrådet, det statlige teamet for Multisystemisk terapi (MST), mentorordningen i U16, og de som jobber forebyggende mot rus og kriminalitet (SLT).

Men en etat er ofte fraværende: Barnevernstjenesten møter ikke fast.

Det reagerer Jonny Røsbak Hanssen på. Han er enhetsleder for fritid i Tromsø kommune og leder U16-samarbeidet.

– Vi sliter med å få barnevernstjenesten med i det tverrfaglige samarbeidet. Det er alvorlig. De sier at de ikke har kapasitet til å møte regelmessig, sier Hanssen.

Les svar fra leder i Barne- og familieseksjonen lenger ned i saken.

Dette er U16:

• Tverrfaglig samarbeid som skal forebygge og redusere utenforskap, rus og kriminalitet hos barn og unge i alderen 10–16 år.

• U16 samarbeider med skole, hjem og fritid for å legge til rette for et helhetlig tilbud.

• Målet er at barn og unge skal oppleve anerkjennelse, mestring og tilhørighet hjemme, på skolen og fritiden.

Kilde: Tromsø kommune

Barnevernet eier sakene

Hanssen beklager denne stramme prioriteringen sterkt.

Ungdommene de følger opp har vært innblandet i alvorlige voldssaker, trusler mot andre ungdommer og narkotikahandel.

Det er 23 barn/ungdommer om U16 følger opp. Den yngste barnet nå er 12 år.

– Vi er mest bekymret for at de kobles på det kriminelle nettverket i Sverige med stort voldspotensial, sier han.

Han understreker at U16-samarbeidet trenger barnevernsfaglig kompetanse.

– Barnevernets kjennskap til sakene, utvikling av tiltak og samarbeid er utrolig viktig, sier han.

Jonny Røsbak Hanssen er enhetsleder for fritid i Tromsø kommune og leder U16-samarbeidet.

Jonny Røsbak Hanssen er enhetsleder for fritid i Tromsø kommune og leder U16-samarbeidet.

Marius Fiskum

Det statlige teamet for Multisystemisk terapi (MST) møter fast hver uke, men han påpeker at de jobber på oppdrag fra barnevernstjenesten og ikke «eier sakene».

– Hva kunne en representant fra barnevernstjenesten bidratt med?

– De kunne brukt kompetansen til å belyse sakene og dele kunnskap om hvordan de jobber. Det er absurd at en så sentral aktør ikke er til stede. Det handler også om verdien av å delta, mener han.

De blir betalt for å være kule storebrødre og søstre

Spredte frykt

I 2019, da U16 ble etablert, var ungdommer på 8. trinn innblandet i alvorlige voldssaker i Tromsø. Hanssen beskriver stor frykt i ungdomsmiljøet i byen og at U16 ble et svar på det.

– Det var nytt for oss at de var så unge. Dette var en aldersgruppe som politiet ikke har virkemidler for. Nå jobber U16 mot barn i tiårs alder og ønsker å starte med seksåringene, sier han.

– Så unge! Hvordan er det blitt sånn?

– Mange spør om det. Det er en heldigitalisert generasjon. Alt blir filmet og spredt. De har den voldelige verden i lomma, sier Hanssen.

– Hvor stort er det unge kriminelle miljøet i Tromsø?

– Nå er det rundt fem til ti ungdommer som vi er spesielt bekymret for, sier han.

Vil prioritere yngre barn

Leder i Barne- og familieseksjonen i Tromsø, Anne Lium Berger sier at det er stor etterspørsel etter barnevernsfaglig kompetanse i kommunen.

– Barnevernstjenesten har høy turnover og sykefravær. Derfor har vi bestemt at barnevernstjenesten deltar i U16 en gang i måneden i år, sier hun.

Barnevernstjenesten må ta lovpålagte oppgaver og prioriterer der de «treffer best». I 2024 reduserte de deltakelsen sin i U16 og andre fora.

– Leder for U16 kaller det absurd at barnevernet ikke er med hver uke.

– Det får stå for hans regning. U16 er bare ett av flere tverrfaglige samarbeid i kommunen. Barnevernstjenesten deltar i Se meg, som gjelder barn i barnehagen. Vi prioriterer tidlig innsats, sier Berger.

– Betyr prioriteringen at det trengs flere stillinger i barnevernet?

– Nei, det betyr at barnevernet ønsker å jobbe enda mer forebyggende mot barnehage, skole og med foreldrestøttende tiltak. U16 gjelder ungdom, og vi skal også prioritere å jobbe med yngre barn, sier Berger.

Hun understreker at U16 hele tiden har hatt et tilbud om å kontakte barnevernsvakta i kommunen. Hun viser også til at det statlige teamet for Multisystemisk terapi (MST) er involvert i individuelle saker der ungdom har krevende atferd.

– Det er bare noen av ungdommene i U16 som har en sak i barnevernet, sier hun.

Tar lovpålagte oppgaver

Tone Mortensen, enhetsleder for barnevernstjenesten skriver i e-post til Fontene at de må prioritere arbeidet.

– Slik vår ressurssituasjon har vært de siste to årene, har det ikke vært vurdert som forsvarlig å prioritere utstrakt deltakelse i det generelle forebyggende arbeidet framfor lovpålagte oppgaver, skriver hun.  

Ansvaret for å forebygge omsorgssvikt og atferdsvansker hos barn og unge påhviler hele kommunen etter ny barnevernslov, påpeker hun.  

– Hva kunne dere bidratt med dersom dere møtte fast hver uke?

– Vi anerkjenner at det er behov for barnevernsfaglig kompetanse i det forebyggende arbeidet for at barn og unge skal få riktig hjelp til riktig tid, skriver hun.

Hun påpeker at det er opp til kommunen å bestemme hvordan det forebyggende arbeidet skal organiseres og hvem som skal delta på ulike nivå.