Thomas Eidsjø, FO Akershus, tviler ikke på at kvinner har vel så gode evner som menn til å utøve et tillitsverv.

Thomas Eidsjø, FO Akershus, tviler ikke på at kvinner har vel så gode evner som menn til å utøve et tillitsverv.

Hanna Skotheim

Tillitsvalgt Thomas (43): – Kvinner tar ikke på seg verv fordi de er redd for ikke å være perfekte

Thomas Eidsjø oppfordrer flere kvinner til å bli tillitsvalgte. – Når man er et feministisk forbund, forplikter det kvinner å ta på seg tillitsverv.
24.11.2019
12:14
24.11.2019 12:24

hanna.skotheim@lomedia.no

43 år gamle Thomas Eidsjø jobber som tverrfaglig spesialist for opplæring av utviklingshemmede på en barneskole i Lørenskog. Der er han også tillitsvalgt, et verv han gjerne hadde sett blitt tatt av en kvinne.

– Jeg ender med å ta på meg tillitsverv fordi andre ikke vil det og fordi jeg er redd for hva som skjer hvis ingen tar på seg vervet. Men aller helst vil jeg at vervet skal fylles opp av en kvinne slik at det gjenspeiler FOs organisasjon, sier Eidsjø til Fontene.

Han tok ordet under feminismedebatten på FOs landsmøte torsdag. Der sa han at han synes det er galskap at han, i et forbund der det er 80 prosent kvinner, må ta på seg et tillitsverv.

– Når man er et feministisk forbund, forplikter det kvinner å ta på seg tillitsverv, sier Eidsjø.

Han synes det er rart at det skal være mer enn 20 prosent menn i landsmøtesalen eller i styrer når det er under 20 prosent menn i medlemsmassen.

FO fortsatt feministisk

– Kvinner må ta mer plass

Eidsjø tror kvinner unnlater å ta på seg verv fordi de er redd for å feile.

– De er opptatt av å gjøre ting perfekt, men det er ikke perfekt å være tillitsvalgt. Du vil få noen skrammer og det må du tåle. Du vil også komme til å gjøre feilvurderingen. Sånn er det bare, sier Eidsjø.

Han mener derfor kvinner må ta sats og ikke trekke seg tilbake og tenkte at andre kan ta vervet. For Eidsjø tviler ikke på at kvinner har vel så gode evner som menn til å utøve et slikt verv.

– I FO er det høyskoleutdannede kvinner og disse er høykompetente. Disse må tørre å ta plass.

Plass til flere kvinner

Hilde Slotnes fra FO Rogaland synes det er flott at Eidsjø tar på seg verv.

«Jeg er sikker på at det finnes mange kvinnelige medlemmer i FO som er engasjerte og opptatt av lønns- og arbeidsforhold, akkurat som han er. Når det er sagt, er det fortsatt plass til enda flere kvinner som tar plass, også i FO», skriver Slotnes i en epost til Fontene.

Slotnes er enig i at det er viktig å være bevisst på at kvinners stemme bør ta mer plass i FO.

Hilde Slotnes, FO Rogaland, er enig i at det er viktig å være bevisst på at kvinners stemme bør ta mer plass i FO.

Hilde Slotnes, FO Rogaland, er enig i at det er viktig å være bevisst på at kvinners stemme bør ta mer plass i FO.

Adrian Nielsen

«Fakta viser også at Eidsjø kan ha rett. Færre kvinner enn menn tar ledende verv i organisasjoner og politikk. FO har tatt konsekvensen av det og laget et tillitsvalgt kurs for kvinner. Kurset skal bevisstgjøre kvinner på å bruke sin stemme som tillitsvalgte der de møtes. Dette er et kurs som alle fylkesavdelinger i FO kan arrangere for sine tillitsvalgte», skriver hun videre.

«Når det er sagt, er det et stort flertall av tøffe kvinner som tar plass og høres i FO. De er gode forbilder for både kvinner og menn i FO», mener Slotnes.

24.11.2019
12:14
24.11.2019 12:24