Stemplet som kjeltring etter å ha åpnet hjemmet for utviklingshemmet
Torill Vagstad, leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede (NFU) i Hedmark, åpnet hjemmet sitt for en 27 år gammel kvinne som ikke orket én dag til i kommunens bofellesskap. Det ble hun straffet for. Mandag starter ankesaken.
HARD JUSTIS: Torill Vagstad og mannen hennes Olav Brunstad fikk påtaleunnlatelse for å ha krenket en utviklingshemmet kvinnes fred og integritet. - Alt vi gjorde var å åpne døra for et desperat menneske, sier Vagsted, leder for NFU Hedmark.
Cathrine Loraas Møystad
edv@lomedia.no
Leder i Norsk Forbund for Utviklingshemmede, avdeling Hedmark, Torill Vagstad, går rettens vei for å bli renvasket for anklagen om at hun og mannen hennes krenket en utviklingshemmet kvinne.
Elverum 3. august 2015: En 27 år gamle utviklingshemmet kvinne står på trappa hos Torill Vagstad. 27-åringen er dypt fortvilet. Hun orker ikke lenger å bo i bofellesskapet for utviklingshemmede, sier hun. Hun må ut, nå. Hun spør om hun ikke kan få bo hjemme hos Vagstad en kortere periode. De kjenner til hverandre fra NFU-sammenheng, fra fritidsklubben og korps.
Fortvilet og desperat
– Foran meg sto et fortvilet og desperat menneske, sier Vagstad til Fontene.
– Det fòr gjennom hodet mitt hva som kunne skje hvis jeg sa nei. Vi bor nær Sverige, med milevis av øde skog innover. Folk kan hoppe på elva. Jeg så for meg det verste.
Vagstad åpner hjemmet sitt for kvinnen. Paret har en utviklingshemmet sønn og flere andre barn som bor hjemme. De neste seks og en halv ukene bor 27-åringen hjemme hos dem. Hun deltar i måltider og reiser på arbeid som vanlig. Bofellesskapet tar ikke kontakt for å få vite hva som skjer. Men 27-åringens foreldre, som bor på hver sin kant, uttrykker støtte til at hun kan bo der. Helgene tilbringer 27-åringen hjemme hos moren. 27-åringen hadde egentlig tenkt å flytte hjem til moren en stund, men det er for upraktisk på grunn av avstanden til arbeidsplassen.
Anklaget for kidnapping
Men i kulissene pågår en intens møtevirksomhet hos Fylkesmannen. Vergen har anmeldt Vagstad og mannen hennes for frihetsberøvelse. Anklagen faller raskt, men det utformes en ny, etter straffelovens paragraf 390 a. Denne rammer den «som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd krenker en annens fred», forstått som psykiske integritetskrenkelser. Straffen er bot eller fengsel inntil to år.
Politiet ber dem gjentatte ganger om å ta med 27-åringen tilbake til bofellesskapet. Torill Vagstad og mannen hennes sier nei, de er ikke i en posisjon der de kan bruke slik makt.
Politieskorte
Politiet møter opp 15. september, på kvinnens arbeidsplass. Med makt tar de henne, uten forvarsel, tilbake til boligen. Vagstad får samme dag besøksforbud.
– Jeg opplevde det som surrealistisk, sier NFU-lederen.
Senere får de besøksforbudet opphevet i tingretten. Men retten begrunner dette med iverksettelsen av tvangsregime rundt 27-åringen. Vergemålskontoret har også fratatt 27-åringen hennes samtykkekompetanse i valg av bolig og bestemt at hun mot sin vilje skal bo i bofellesskapet. Fra november 2015 betyr det at personalet i boligen kontrollerer telefon- og pc-bruk. Hun får ikke bevege seg utendørs uten i følge med to ansatte fra boligen. Besøk overvåkes.
Ved en anledning inviterer Vagstad kvinnen over på lunsj. De skal ha ertesuppe. Når hun kommer, har hun med seg to ansatte fra boligen, som tar del i måltidet.
Fylkesmannen
Fylkesmannen i Hedmark, ved vergemålsdirektør Bernhard Caspari, ønsker ikke å kommentere saken for Fontene mens tvangsvedtaket nå er oppe til vurdering i Fylkesnemnda.
Leder for kommunale bofellesskap i Elverum, Hege Bjørnstad henviser til fagsjef for Pleie, Rehabilitering og Omsorg, Aino Kristiansen.
– Vi forholder oss til relevant lovverk i denne som i alle saker, sier Kristiansen til Fontene, og viser til kommunens pressemelding datert 10. mai.
Hun understreker at det dreier seg om en svært sårbar ung kvinne. At Elverum kommune har iverksatt et vedtak godkjent av Fylkesmannen. Hun ønsker ikke å gå i detalj på hvorfor et slikt vedtak ansees som nødvendig, men sier at det her dreier seg om tiltak for å ivareta kvinnens behov.
Frykter sammenbrudd
Den utviklingshemmede kvinnen får sine menneskerettigheter grundig krenket, mener Torill Vagstad.
– Jeg er bekymret for henne. Hadde hun sittet stille i båten, hadde hun ikke havnet under slike fengselsliknende forhold.
Tvangsvedtaket holder på å bryte henne ned, frykter NFU-lederen i Hedmark.
– Tvang skal utføres med hensikt å behandle folk, men hva er det de skal behandle her? Hennes frihetstrang?
– Et ødeleggende år
Vagstad motsetter seg sterkt påstander om at de lot 27-åringen bo hos seg ut fra egeninteresse.
– Dette året har vært ekstremt ødeleggende for oss. Jeg har følt meg kriminalisert og stemplet som kjeltring. Om hun virkelig trenger beskyttelse, er det da rett at det er hun som sperres inne?
Vagstad og mannen hennes slapp fengsel eller bot, men fikk den mildeste straffereaksjonen, påtaleunnlatelse. Dermed står de i strafferegisteret. De anket avgjørelsen. Anken behandles i Sør-Østerdal tingrett 15.-17. august.
Dette er saken:
En utviklingshemmet kvinne på Elverum ønsket å flytte ut av kommunens bofellesskap.
Kvinnen ba fylkesleder i NFU om å få bo hjemme hos henne noen uker. I seks og en halv uke bodde hun i NFU-lederens hjem, hvor hun fikk komme og gå som hun ville.
Fylkesmannen ville at kvinnen skulle bo i bofellesskapet og fattet tvangsvedtak.
Politiet hentet kvinnen, som nå lever under besøks- og telefonkontroll og kun får bevege seg ute i følge med to ansatte.
NFU-lederen og mannen hennes ble anmeldt for frihetsberøvelse, senere for å ha krenket kvinnen.
Flere saker
– Jeg tror veldig mange som utsettes for vold, ikke tenker at det er vold. At det bare er en del av jobben, sier vernepleier Magnus Ilebrekke.
Simen Aker Grimsrud
Vernepleier Magnus ble slått og sparket på jobb. En dag sa det stopp
39 prosent av FOs medlemmer har opplevd trusler om vold det siste året.
Colourbox
1 av 5 FO-medlemmer har blitt utsatt for vold det siste året
Det viktigste ved å være tillitsvalgt, er å være tilgjengelig, mener Kenneth Pedersen. Her har han nettopp fått blomster, kake og diplom av FO Agder som kom på besøk der Pedersen jobber.
Christine Fredriksen, FO Agder
Årets tillitsvalgt i FO: «Han må rett og slett bare oppleves»
Vårin Frøvoll (t.v.), Tordis Stokka og Cecilia Pomah Frimpong er nervøse før eksamen, siden så mange strøk i fjor.
Simen Aker Grimsrud
I fjor strøk nesten halvparten på juss-eksamen: – Vi er nervøse
Ingrid Marie Bjølstad er i dag rusfri. Det takker hun Molde behandlingssenter for.
Hanna Skotheim
– Jeg tror ikke jeg hadde levd i dag uten Molde behandlingssenter
Den 60 år gamle mannen finner roen når han tegner. Han er glad for den hjelpen han har fått ved å være i behandling på Molde behandlingssenter.
Hanna Skotheim
Den 60 år gamle mannen hadde rusa seg i 30 år. Nå er behandlingsstedet i fare
Dette er saken:
En utviklingshemmet kvinne på Elverum ønsket å flytte ut av kommunens bofellesskap.
Kvinnen ba fylkesleder i NFU om å få bo hjemme hos henne noen uker. I seks og en halv uke bodde hun i NFU-lederens hjem, hvor hun fikk komme og gå som hun ville.
Fylkesmannen ville at kvinnen skulle bo i bofellesskapet og fattet tvangsvedtak.
Politiet hentet kvinnen, som nå lever under besøks- og telefonkontroll og kun får bevege seg ute i følge med to ansatte.
NFU-lederen og mannen hennes ble anmeldt for frihetsberøvelse, senere for å ha krenket kvinnen.