Sosionomer snudde asylvedtak med terapi
Randi Jenssen og Kjell-Ole Myrvoll er kliniske sosionomer. Gjennom terapi lirker de fram historier som traumatiserte ungdommer ikke klarte å fortelle selv i asylintervjuet.
I SAMTALER: Randi Jenssen driver samtalegrupper for asylbarn. Adnan (t.h.) har deltatt i en gruppe for afghanske gutter, han er ikke identisk med Hossein som omtales i artikkelen.
Inger Kristin Hognestad
De jobber på barne- og ungdomspsykiatrisk poliklinikk (BUP) i Sjøvegan. Mange flyktningbarn har gått i terapi der. Sammen jobber sosionomene og barnet med å avdekke barnets egentlige historie.
I fagartikkelen på side 46 kan du lese om «Hossein», som fikk asyl takket være sine terapeuter. Han klarte ikke selv å fortelle UDI hva han hadde gjennomlevd. Redningen hans ble at helsearbeiderne gjorde det.
Hossein var henvist til poliklinikken med depresjon, angst, mareritt og søvnløshet etter grusomme opplevelser både før og under flukten fra Afghanistan. Han hadde fått avslag på opphold i Norge da Kjell-Ole Myrvoll møtte ham på poliklinikken, og var redd for å bli sendt tilbake.
Kom fram i terapi
Myrvoll forstod raskt at Hossein bar på en enda verre historie enn den han hadde fortalt, en historie om tortur og gruppevoldtekter mens han var under tvungen opplæring til selvmordsbomber. Dette var for tungt å fortelle under asylintervjuet. Men det kom fram i terapien.
– Tok dere selv kontakt med utlendingsmyndigheten?
– Nei, vi ble kontaktet av hans advokat med forespørsel om å formidle de nye opplysningene videre til myndighetene. Det skjer relativt ofte at vi får henvendelser fra advokater, NOAS (Norsk organisasjon for asylsøkere) eller UDI om å utstede helseerklæring. Jeg vil anslå at vi gjør dette ca. 20 ganger i året, forteller Randi Jenssen.
– Men dette er brudd på taushetsplikten?
– Personvern er viktig, og vi spør alltid asylsøkerne om de ønsker at vi skal gjøre det. Taushetsplikten behøver ikke være til hinder når vi vurderer at dette er i personens interesse og asylsøkeren gir samtykke.
Traumets vesen
For Hossein var erklæringen avgjørende for at han fikk omgjort vedtaket og ble innvilget asyl. I dag har Hossein lært norsk, fått seg jobb og er godt integrert i lokalsamfunnet.
En undersøkelse fra Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) avdekker at mange asylbarn i Norge blir aldri utredet selv om de har depresjon, angst og post-traumatisk stressyndrom.
– Noen tenker at vi ikke bør gi tilbud før vi vet om de får asyl. Vi gir behandling uansett status i asylsaken. Samtidig må vi også forholde oss til asylsaken, for vi vet jo at det påvirker den psykiske helsa, sier Randi Jenssen.
Ifølge terapeutene er det ikke uvanlig at unge asylsøkere ikke forteller om overgrep i asylintervjuet.
– En del av traumets vesen er at man har høy grad av unngåelse. Derfor er det naturlig at man i en setting med fremmede mennesker ikke forteller om det verste. I tillegg er det for mange svært vanskelig å stole på voksne. De har så mange erfaringer med å bli sviktet. Mange er psykisk slitne etter en farefull flukt, og de vil trenge hjelp og støtte i prosessen med å fortelle sin historie, sier Kjell-Ole Myrvoll.
FEST: Siste dag for samtalegruppa for ungdom som har kommet alene fra Afghanistan. Grupper er mye brukt for å skape fellesskap og omgjøre personlige erfaringer til felles historier. Fra venstre bak: Matiurahman, Akhtar, Omid, Adnan, Nesar, Nawidjan, Delawar, Hassan, Amaddin, Yusuf, Randi fra BUP, Nekamal, som er tolk, og Kjell-Ole som også er fra BUP.
Inger Kristin Hognestad
Skyld og skam
Psykiske lidelser er skambelagt. De unge guttene (de aller fleste er gutter) vil gjerne framstå som friske bidragsytere til samfunnet. Den første tida opplever mange en slags eufori: endelig er de framme, flukten er overstått, de vil legge bak seg det vonde. Men det går ikke i lengden.
Å være gutt og utsatt for seksuelle overgrep er svært skambelagt. Også i Norge, påpeker Randi Jenssen.
– Det tar lang tid før de klarer å nærme seg temaet i terapi. Vi må jobbe mye med skyld og skam.
Asylbarn skal ha like god utredning som andre barn. Av og til må terapeutene bruke mer kreativitet. Dette er sårbare barn som er uten omsorgspersoner i landet, som har vokst opp i en annen kultur, understreker Jenssen.
– Mange flyktningbarn er traumatiserte og har behov for hjelp. Samtidig har de mange ressurser. En viktig del av terapien er å hente fram styrken deres og gi rom for at de kan uttrykke seg gjennom tegning, historiefortelling og annet. Å få det godt med seg selv er grunnlaget for god integrering, sier hun.
mia.paulsen@lomedia.no
BUP Sjøvegan
Dekker seks kommuner: Salangen, Lavangen, Bardu, Gratangen, Dyrøy og Ibestad.
To av seks ansatte jobber spesielt med flyktninger og har spesialkompetanse.
30-40 prosent av de enslige asylbarna er traumatiserte og blir henvist til BUP.
43 prosent av ungdom som ble henvist til BUP Sjøvegan i 2015 var flyktninger.
Helseerklæring
Skrives i pakt med Helsedirektoratets rundskriv 9/2006.
Helsepersonell skal blant annet svare på spørsmål om ekstra belastninger i form av traumer, tortur og overgrep.
Totalbildet kan være avgjørende for asylsaken.
Skolen fikk antirasistisk pris
Sjøvegan videregående skole fikk nylig tildelt Benjamin-prisen for godt arbeid mot rasisme og diskriminering.
PRISET: EU-minister Elisabeth Aspaker (t.h.) og Marit Hermansen (Benjamins mor) feiret prisen sammen med elever fra Sjøvegan videregående skole.
Inger Kristin Hognestad
– Sjøvegan-modellen har gitt oss en unik mulighet til å tilrettelegge for samhandling og vennskap blant ungdom på skolen, noe som har vært et viktig bidrag til at rasisme og fremmedfrykt ikke får grobunn i lokalsamfunnet, sier rektor Kjell Arne Giske til Troms Folkeblad.
Prisen fikk de under en markering på skolen i slutten av januar. Skolen fikk 100 000 kroner, en byste av Benjamin Hermansen og et diplom.
Gjestene besøkte Regnbueskolen, et tverrfaglig prosjekt som omfatter en klasse fra barne- og ungdomsarbeiderfag og en innføringsklasse i norsk. De lærer å snakke bedre med hverandre.
– Vi må lære oss å være modige, fortalte en av elevene til gjestene.
15-årige Benjamin Hermansen ble drept av rasister i nærheten av sitt hjem på Holmlia i Oslo i 2001. Drapet utløste sterke reaksjoner, og Benjamin-prisen belønner skoler som jobber aktivt og langsiktig mot rasisme og diskriminering. HL-senteret (Senter for studier av Holocaust og livssynsminoriteter) administrerer prisen i samarbeid med Utdanningsdirektoratet.
Flere saker
Sosionom Anita Ingjerd og psykolog Karoline Seheim leder foreldregruppe i Lillestrøm.
Anne Myklebust Odland
Skolefravær tærer på foreldre: – Viktig at vi lar dem få ut gørr og vonde følelser
Rønnaug Jarlsbo har skrevet bok om tvillingene Mina og Mille Hjalmarsen. Hun er journalist i Fagbladet.
Agnete Brun
Mina og Mille (16) døde av overdose. Rønnaug Jarlsbo har forsøkt å finne ut hvorfor det gikk så galt
Gunnar Sjøli Porsanger bekymrer seg for utviklingen i rustilbudet.
Hanna Skotheim
Gunnar fikk hjelp til å bli rusfri over tre år. I dag hadde han fått maks ni måneder
Nav-direktør Hans Christian Holte sier at de jobber med å få ned ventetidene
Stian Lysberg Solum / NTB
Flere er fornøyde med Nav
BLE SKADET PÅ JOBB: Ann-Sofie Franck-Ring er miljøterapeut og plasstillitsvalgt i FO.
Kasper Holgersen
Yrkesskaden var godkjent av Nav. Så fikk Ann-Sofie sjokkbeskjeden
De fleste av kollegene som Jonatan Hansen Lønnegreen streiker med, er medlemmer i Fagforbundet.
Hanna Skotheim
Jonatan streiker i solidaritet med kolleger som tjener mindre enn ham
BUP Sjøvegan
Dekker seks kommuner: Salangen, Lavangen, Bardu, Gratangen, Dyrøy og Ibestad.
To av seks ansatte jobber spesielt med flyktninger og har spesialkompetanse.
30-40 prosent av de enslige asylbarna er traumatiserte og blir henvist til BUP.
43 prosent av ungdom som ble henvist til BUP Sjøvegan i 2015 var flyktninger.
Helseerklæring
Skrives i pakt med Helsedirektoratets rundskriv 9/2006.
Helsepersonell skal blant annet svare på spørsmål om ekstra belastninger i form av traumer, tortur og overgrep.
Totalbildet kan være avgjørende for asylsaken.