– Jeg ønsker å vise leserne at ting ikke bare er sort/hvitt, men at det ligger mer bak. Ikke for å unnskylde, men for å forklare hvorfor det kan gå ganske galt med enkelte, sier Anette Moe, sosionom og forfatter.

– Jeg ønsker å vise leserne at ting ikke bare er sort/hvitt, men at det ligger mer bak. Ikke for å unnskylde, men for å forklare hvorfor det kan gå ganske galt med enkelte, sier Anette Moe, sosionom og forfatter.

Aslak Kittelsen

Sosionom hedret for krimbok: – Jeg er opptatt av menneskesinnet og arv og miljø

Anette Moe er kåret til Årets ulest av nettbokhandelen Bookis. I bøkene sine forsøker hun å vise fram det som ligger bak fasadene våre.
03.03.2021
09:33
03.03.2021 09:33

solfrid.rod@lomedia.no

I Anette Moes siste krimbok, Tause ofre, følger vi en journalist som flytter inn i bygård i Kristiansand. Hun hører lyder fra leiligheten over, som skal være tom, og begynner å nøste i hva som foregår der. En gammel forsvinningssak kommer til overflaten. Leserne blir kjent med de ulike menneskene i gården og skjebner som utspiller seg i nabolaget.

Leserne og en jury har sammen stemt fram denne boka som Årets ulest, en pris nettbokhandelen Bookis deler ut for å gi oppmerksomhet til ukjente forfattere leserne mener fortjener å bli lagt merke til.

– Det var helt uventa og veldig gøy. Jeg visste ikke at jeg var nominert engang før jeg fikk vite at jeg var med videre i en delfinale, sier Moe.

– Alle karakterene er fiksjon

Boka er både en samtidsroman og en psykologisk roman, i tillegg til en krimgåte. Morskjærlighet og ulike morsroller står sentralt, uten at forfatteren vil røpe for mye.

– Hva er koblingen mellom sosionomen og krimforfatteren?

– Jeg er veldig opptatt av menneskesinnet og alt rundt arv og miljø. Jeg ønsker å vise leserne at ting ikke bare er sort/hvitt, men at det ligger mer bak. Ikke for å unnskylde, men for å forklare hvorfor det kan gå ganske galt med enkelte, sier Moe.

– Henter du inspirasjon fra menneskene du møter i jobben som sosionom?

– Det er viktig for meg understreke at alle karakterene mine er fiksjon, de er ikke resultat av folk jeg har møtt i jobben. Men det er klart, alt vi gjør i livet påvirker oss. Når en jobber med mennesker, ser en nok ting på en litt annen måte.

Kriminalromanen Tause ofre fortjener å bli lest av mange, mener leserne og en jury.

Kriminalromanen Tause ofre fortjener å bli lest av mange, mener leserne og en jury.

Aslak Kittelsen

Barnebok om petfluencer

Sosionom Moe har jobbet i barnevernet og som jobbspesialist. Nå har hun akkurat begynt i ny jobb som kulturkonsulent i Evje og Hornnes kommune.

– I denne jobben får jeg kombinert det sosialfaglige med kultur, og det er jeg veldig glad for. Jeg har blant annet ansvar for ungdomsklubben og ungdomsarbeidet. Mye er dessverre stengt nå, men jeg gleder meg til vi kan åpne igjen ganske snart.

Moe har gitt ut tre krimbøker og fem barnebøker. Den siste barneboka handler om en såkalt petfluencer, altså et dyr som er influencer. Petfluenceren møter en traust bever, og spørsmålet er om de to kan være venner selv om de kommer fra to ulike verdener. Boka har også et tydelig budskap til barna om at ekte venner i den virkelige verden er mye viktigere enn tomler opp på nettet fra folk du ikke kjenner.

– Hvordan rekker du å skrive bøker ved siden av full jobb som sosionom?

– Akkurat nå jobber jeg 80 prosent, slik at jeg har en dag i uka til å skrive. Men jeg har pleid å jobbe fullt. Skriving er hobbyen min. Når andre strikker eller ser på TV-serier, liker jeg å sette meg ned og skrive. Det er gøy og det gir meg energi. Jeg har livlig fantasi, og leiter etter av-knappen i hjernen. Jeg har ikke funnet den ennå, men jeg har blitt flinkere til å notere ned ideer når de kommer, og så spare dem til jeg har tid.

Vil skrive ved siden av jobben

Bookis kaller prisen et springbrett for forfattere på vei opp. Men Anette Moe karakteriserer seg selv som en jordnær, realistisk sørlending som trives godt i jobben som sosionom. Så lenge hun kan skrive ved siden av jobben, er hun fornøyd.

Å kåres til Årets ulest betyr at langt flere mulige lesere vil oppdage henne i en temmelig stor vrimmel av forfattere. Det er hun veldig glad for.

– Det er lett å drukne i havet av bøker. Og det er gull verdt med en aktør som vi trekke fram ukjente navn, sier Moe.

03.03.2021
09:33
03.03.2021 09:33