Vernepleier Marianne Solberg Johnsen overtar nestledervervet i FO inntil videre.

Vernepleier Marianne Solberg Johnsen overtar nestledervervet i FO inntil videre.

Eirik Dahl Viggen

Solberg Johnsen konstituert som nestleder

Vernepleier Marianne Solberg Johnsen er konstituert som nestleder i FO inntil valgkomiteen finner Tone Fauglis erstatter. Det bestemte FO på et ekstraordinært landsstyremøte tirsdag.
03.05.2016
14:09
03.05.2016 14:55

solfrid.rod@lomedia.no

Marianne Solberg Johnsen ble valgt inn i FOs politiske ledelse på kongressen i mars 2015, som medlem av arbeidsutvalget (AU) og leder av profesjonsrådet for vernepleiere.

Les også: FOs nestleder trekker seg

Valgkomiteen ber om forslag

Tone Faugli gikk på dagen fra nestledervervet mandag for to uker siden. Samme dag fikk valgkomiteen i oppdrag å finne en ny nestleder.

Einar Ingebrigtsen fra valgkomiteen ber om forslag fra hele organisasjonen. Han understreker at ledelsen allerede har to sosionomer, og at den nye personen inn må være barnevernspedagog eller vernepleier.

En mulighet er å velge en ny nestleder utenfra. En annen mulighet er opprykk for en av de tre profesjonsrådslederne, og finne en ny kandidat til et av disse vervene.

– Kom med forslag på dyktige og engasjerte FO-ere. Jeg håper og tror at vi har klart vårt forslag til alndsstyrets junimøte, sa Ingebrigtsen.

Målet er altså at ledelsen igjen er fulltallig før sommerferien.

Vil ha en harmonisk ledelse

Landsstyret roste ledelsen for å ha informert og involvert organisasjonen raskt og godt i kjølvannet av Fauglis avgang.

– Dere kom kjapt på banen, og var rolige. Det er beundringsverdig, sa Ingunn Strand Johansen fra FO Akershus.

Og la til:

– Slik vi har sett politisk ledelse det siste året, slik vil vi se dere framover også. Vi vil ikke ha mer støy, valgkomiteen må leite etter en person som passer inn i teamet, understreket Strand Johansen.

Hun fikk støtte av John-Ole Jørgensen fra Telemark og Mona Berger fra Sør-Trøndelag.

Trygghet og uenighet

– Vi skal gjøre vårt beste, men dere må tåle høylytte diskusjoner, sa Ingebrigtsen.

– Det er nettopp det at vi er et godt og trygt team som gjør at vi også kan være veldig uenige og ha gode diskusjoner, repliserte Solberg Johnsen.

– Denne runden har understreket betydningen av at politisk ledelse er et godt team. Det betyr ikke at vi alltid er enige. Da hadde vært grunn til bekymring, supplerte forbundsleder Mimmi Kvisvik.

Behov for karantene?

Flere av landstyrets medlemmer er frustrerte over at Fagforbundet tilbød FOs nestleder jobb i sin forhandlingsavdeling. De lurte på hvilke konsekvenser Fauglis overgang kan få for samarbeidsavtalen mellom Fagforbundet og FO.

Kvisvik opplyste at ledelsen i de to forbundene skal møtes i mai og diskutere dette.

Carjet Demir fra Hordaland ba ledelsen vurdere om FO trenger karantenebestemmelser.

– Slike ting kan skje igjen. Kanskje trenger vi bestemmelser som hindrer at tillitsvalgte går til et annet forbund på dagen, spurte Demir.

John-Ole Jørgensen fra Telemark og Tore Kristiansen fra Oslo advarte mot karantene.

– Jeg synes ikke folk skal la være fordi det er forbudt, men fordi de kjenner at det ikke er riktig, sa Jørgensen.

– Det er ikke sikkert karante er riktig, men jeg tror det kan være klokt å diskutere om vi har behov for det, sa Mimmi Kvisvik.

03.05.2016
14:09
03.05.2016 14:55