JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Riitta Hellmann (t.v.) og Gro Marit Rødevand i Karde skal gjøre opptak til appen Personlig hygiene. Her skal de filme hvordan man pusser tenner og vasker hender.

Riitta Hellmann (t.v.) og Gro Marit Rødevand i Karde skal gjøre opptak til appen Personlig hygiene. Her skal de filme hvordan man pusser tenner og vasker hender.

Ole Palmstrøm

Nye apper du kan bruke i jobben din

Appene er på full fart inn i arbeidslivet, og nye kommer for fagfeltet helse- og sosialt arbeid: Lær om hygiene eller få informasjon om barnevernet på 25 språk.
2018110213140020230821171436

– Hygiene er viktig! Da holder man seg lettere frisk, og så er det lettere å få kjæreste! sier Riitta Helman, forsknings- og utviklingsansvarlig i Karde AS.

Velferdsteknologi-selskapet Karde og Norsk forbund for utviklingshemmede (NFU) samarbeider om flere nye e-læringsverktøy. Blant annet er applikasjonen Personlig hygiene under produksjon for nettbrett og mobil. Den skal lære utviklingshemmede hvordan de kan holde kroppen ren: Hvordan pusse tennene, stelle neglene, vaske hendene, ta av sminke, barbere skjegget.

Dette er en av flere apper som er på trappene for fagfeltet helse- og sosialt arbeid.

Lager videoer og tekster

Appen om personlig hygiene skal være klar i 2019 og blir gratis å bruke, ettersom Karde og NFU har fått støtte fra Extrastiftelsen. Nå holder aktørene på å lage korte lettleste tekster og små videoer om å stelle hår, pusse nesen, ha rene, pene klær, ren do og rent bad, tørke munn med serviett, vaske klær og sengetøy, stelle sår og vorter. I tillegg blir det litt om intimhygiene for jenter og for gutter.

Ole Palmstrøm

– Vi skal fortelle varsomt uten å bli støtende. Dette skal vi prøve ut i testversjonen der brukerne skal få si hva de mener om materiellet vi utvikler, sier Helman.

Underveis i arbeidet med appen har firmaet fått 200 svar og innspill fra foreldre, støttekontakter og vernepleiere. Mange melder tilbake at det er et stort behov for læringsmateriell.

– Mange vernepleiere sier at en slik app vil være veldig nyttig i boligfelleskap og i samlinger, sier Helman.

Disse kommer også:

Dette er noen av appene som er på vei inn i helse- og sosialfeltet.

TransL8

Barnevernstjenesten i Stavanger utvikler denne språk-appen for barnevernstjenester i hele Norge. Den inneholder tekster om barnevernet på 25 språk, og skal kvalitetssikre informasjon til familier.

– Vi har opplevd at oversettere kvier seg for å ta oppdrag for oss, fordi det ofte er konfliktfylte og ubehagelige saker. For oss betyr det at vi ikke får tak i de flinkeste oversetterne. Denne web-baserte appen for nettbrett og mobil skal garantere at alle familier får lik informasjon uansett språk. De kan lese om klagemuligheter, om hvordan barnevernet jobber, hvilke tiltak som tilbys, sortert i ni kapitler, tilsammen hundre tekster. Appen skal ikke erstatte tolkene, men redusere tidsbruken med tolk, sier Knut Redalen, fagutvikler i Stavanger barnevern.

Appen blir klar i november 2018, se nettversjonen på transl8.no.

Lettere kropp

Mange mennesker med utviklingshemming sliter med overvekt og feilernæring, som medfører helseplager. Appen skal støtte opp om sunne matvaner og skape forståelse om sammenhengen mellom kosthold og helse.

– Her kan man planlegge måltider, innkjøp og matinntak, sier Riitta Helman, forsknings- og utviklingsansvarlig i Karde.

Sammen med Norsk forbund for utviklingshemmede utvikles denne E-læringsapplikasjonen med finansiering fra ExtraStiftelsen. Den blir testet ut i november og skal være klar til bruk i 2019.

Støtte til vanlig arbeid

Appen vil inneholde videoer i metoden CE (Customized Employment), som brukes for å inkludere mennesker med utviklingshemming på en vanlig arbeidsplass. Her kan man også lære om rettigheter i arbeidslivet og hva det vil si å være en god arbeidstaker. Appen er ment både for dem som har utviklingshemming og for støtteapparatet rundt: Arbeidsledere, kommuneansatte, Nav-ansatte, familie og tjenesteytere i boliger. Norsk nettverk for Down syndrom er prosjekteier. Kommer i 2019.

Alight

Alight er en digital plattform for musikkterapi, som utvikles av Soundio AS i samarbeid med Olaviken alderspsykiatriske sykehus i Bergen. Appen skal brukes terapeutisk for at pasienter med tung demens, uro, utagering og forvirring kan roe seg med musikk. Soundio holder på å forbedre programvaren, også for at den kan tas i bruk for pasienter i rusomsorg og for barn med autisme. Appen er ikke tilgjengelig i App-store, kun for avtalepartnere.

Disse appene kan du allerede bruke som helse- og sosialarbeider

Myfitnesspal

En gratis kosthold, trenings- og kostholdsdagbok for å holde oversikt over ditt kaloriforbruk i løpet av en dag.

Kompatibilitet: Android, iOS og Windows Phone

Travelear

Hvis du er glad i å reise, men økonomien eller kroppen ikke gir rom for det akkurat nå, er travelear noe du burde sjekke ut. Travelear er rett og slett et lydbibliotek med lydopptak fra et stort utvalg reisemål i svært god kvalitet.

Kompatibilitet: Virker på alle nettbrett og smarttelefoner med iOS

Trope

Med Trope kan mennesker med omfattende fysiske funksjonsnedsettelser spille musikk ved å bevege fingeren over telefonskjermen.

Kompatibilitet: iPad, iPhone og iPod touch.

Ordbanken

Appen er en ordliste utviklet for utviklingshemmede med særlig tanke på at de skal kunne forstå sine rettigheter.

Kompatibilitet: Kompatibel med iPad, iPhone og iPod touch. Kompatibel med Android.

FTU (Friluftsliv tilrettelagt for utviklingshemmede)

En app med tilrettelagte turkalendre med tilhørende snakkeark slik at personer med utviklingshemming enkelt kan få oversikt over turer som arrangeres av de lokale turistforeningene. Appen er utviklet av Den Norske Turistforeningen.

Kompatibilitet: iPhone, iPad og iPod touch. Kompatibel med Android.

Kilde: appbiblioteket

FRA ORDBOKA:

Applikasjonsprogramvare kommer fra det engelske ordet application, som betyr anvendelse. Programvaren, som har fått forkortelsen app, bruker datamaskinens ressurser til en oppgave brukeren vil utføre.

Tips: Sjekk appbiblioteket for aktuelle apper du kan bruke i jobben din

{"421938":{"type":"m","url":"/image-3.421938.3302bde2c5","cap":"","s":"","sb":"","stype":"","sbg":"","sco":""},"tittel":{"color":"#ffffff","fontsize":"120","bgc":"#ffffff","bgo":"1","bgh":"100%","pos":"1","shadow":true},"extrafiles":{"js":"","css":""},"fb":[{"type":"f1","title":"Disse appene kan du allerede bruke som helse- og sosialarbeider ","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"FRA ORDBOKA: ","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"si":[{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""},{"title":"","place":""}],"us":[{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""},{"type":"f1","title":"","closed":false,"place":""}],"lpage":{"exist":false,"color":"#000000"},"cpage":{"iscpage":false,"mpage":""}}