JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Paneldeltakerne Daniel Suhonen (f.v.), Steffen Handal, Ninna Thomsen og Vibeke Hammer Madsen.

Paneldeltakerne Daniel Suhonen (f.v.), Steffen Handal, Ninna Thomsen og Vibeke Hammer Madsen.

Ines Margot Zander

Velferdskonferansen:

Må tenke nytt om arbeidslivet i Skandinavia

Hvor går utviklingen for arbeidslivet i Skandinavia? Det var ett av flere spørsmål som ble tatt opp på Velferdskonferansen tirsdag.
15.11.2016
14:05
21.08.2023 17:14

Ines.Zander@lomedia.no

Andre dag av den skandinaviske velferdskonkurransen ble sparket i gang med samtalen «Leve for å arbeide, eller arbeide for å leve?». Står den nordiske modellen for fall, spurte arrangørene.

I panelet satt representanter for både norsk, svensk og dansk arbeidsliv, og til tross for flere uenigheter, var alle tydelige på at det er nødvendig å tenke nytt for å sikre framtidas arbeidsliv.

– Vi har en felles kamp om å organisere arbeidslivet best mulig. Det er i alles interesse, sa Steffen Handal, leder i Utdanningsforbundet, fra talerstolen.

To veier videre

Svenske Daniel Suhonen, som er leder av tenketanken Katalys, snakket om den kampen fagforeningene og progressive røster har ført for å utjevne maktskiller i arbeidslivet de siste 70-80 åra. Han sa at han ser for seg to mulige veier videre for arbeidslivet.

– Enten fortsetter utviklingen mot lavere organiseringsgrad og fortsatt privatisering, eller så bryter vi dagens utvikling og skaper en annen vei, sa Suhonen.

I tillegg til Handal og Suhonen besto panelet av administrerende direktør Vibeke Hammer Madsen i Hovedorganisasjonen Virke og Ninna Thomsen, Sunnhets- og Omsorgsborgermester i København, fra Socialistisk Folkeparti.

De to kvinnene representerte arbeidsgiversiden i debatten.

Den skandinaviske velferdskonferansen i Oslo 15. november.

Den skandinaviske velferdskonferansen i Oslo 15. november.

Ines Margot Zander

Bekymret for tenketanker

Paneldeltakerne ble alle utfordret på nettopp de to mulige scenarioene Suhonen la fram i sitt innlegg.

Thomsen oppfordret i sitt svar til nytenkning, og Madsen i Virke snakket om hvor viktig det er å følge med i framtidas utvikling.

– Det det dreier seg om til syvende og sist for oss i Virke, er hvordan vi kan være med på å skape flere lønnsomme arbeidsplasser, sa hun.

– Vi trenger nye måter å tenke på, og vi må samarbeide, fortsatte Madsen.

– Hvordan skal vi få mer makt? Det er jo det dette handler om, sånn jeg hører deg. Jeg er ganske sikker på at makten vår ligger i legitimiteten til medlemmene, mente Handal.

– Jeg frykter at vi ikke vil klare å stå mot presset hvis man ikke organiserer seg i fagbevegelsen, men for eksempel i tenketanker. Jeg er litt bekymret for at tenketanker med svak forankring til medlemsnivået kan forstyrre den kraften fagforeninger har, sa Handal, og oppfordret fagbevegelsen til å tørre å gå utenfor komfortsonen.

– Heller enn å være opptatt av hva arbeidsgivere og kommersielle krefter vil, må vi samle oppslutning om de løsningene vi mener er gode, fortsatte Utdanningsforbundets leder.

15.11.2016
14:05
21.08.2023 17:14