Gorm Kallestad / NTB SCANPIX

Kvinner nærmer seg menn i lønn

Årsaken til bykset mot likelønn er ikke nødvendigvis så gledelig.
20.02.2017
13:52
20.02.2017 15:58

stian.fyen@anb.no

Det er nemlig lønnsfallet i den mannsdominerte industrien som gjør at kvinner nå nærmer seg menns inntekter.

Der kvinner i 2015 tjente 86,1 prosent av menns lønn, ble tallet økt til 87,6 prosent i 2016. Det kommer fram av Teknisk beregningsutvalgs første rapport, som danner grunnlaget for årets mellomoppgjør.

Det er et hopp på 1,5 prosentpoeng.

– Selv om det er noen usikkerhetsmomenter, er dette et lite lysglimt for likelønn, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Dette er snittlønna i over 300 yrker

Industrien sliter

I TBUs andre rapport, som kommer neste måned, er det forventet en mer omfattende statistikk rundt likelønn. Men dette er likevel et forhåndsvarsel.

Den første rapporten viser en reallønnsnedgang blant alle store yrkesgrupper i 2016. Hovedårsaken til at lønnsgapet tettes noe er at det gikk svært dårlig med den mannsdominerte industrien.

– For industrien er realiteten at høytlønnede menn, særlig funksjonærer, forsvinner ut av statistikken. Enten blir de erstattet av folk med lavere lønn, eller så blir de ikke erstattet i det hele tatt. Det er det utslaget vi ser nå, sier Lied.

NHO kan glemme null

Det kanskje viktigste punktet i rapporten var at den viste en reallønnsnedgang på 1,2 prosent i 2016. Tidligere i år sa administrerende direktør i Norsk Industri, Stein Lier Hansen, at også årets oppgjør måtte bli et såkalt nulloppgjør.

Det vil ikke Lied gå med på.

– I oppgjøret nå må vi tilbake til en normal lønnsutvikling der arbeidstakerne får sin del av verdiskapingen. Det er ikke snakk om å gå inn i nok et oppgjør som går i null eller ender med reallønnsnedgang, understreker Unio-lederen. (ANB)

Disse 27 yrkene gikk ned i lønn i fjor

Ragnhild Lied

Ragnhild Lied

Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

20.02.2017
13:52
20.02.2017 15:58