Kamp om sykelønn: FO bryter samarbeidet med arbeidsgiverne
– Vi ser hva arbeidsgiversiden driver med, og vi hører hva de borgerlige partiene vil. Derfor tar vi kampen nå, sier FO-leder Marianne Solberg.
– Vi tar kampen om sykelønnsordninga nå, sier FO-leder Marianne Solberg.
Kasper Holgersen
simen@lomedia.no
I dag kom nyheten om at LO bryter samarbeidet med NHO.
Bakgrunnen er forhandlingene om ny avtale for et mer inkluderende arbeidsliv (IA-avtalen).
Avtalen har fredet sykelønna i 23 år, og LO ville videreføre dette.
NHO ville derimot stoppe fredningen av sykelønna fra 2027 og nektet å gi seg på sitt krav.
– Vi bryter partsforholdet med arbeidsgiversiden. Uryddighetene som pågikk underveis før IA-forhandlingene brøt sammen, var et stort tillitsbrudd. Dette er så grovt at vi ikke har opplevd lignende, i hvert fall ikke i min tid, og jeg tror du skal lete langt bakover i LOs historie også, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.
– Hjertet i velferdsstaten
Men det er ikke bare samarbeidet med NHO som blir brutt. Ifølge Marianne Solberg, leder i LO-forbundet FO, brytes samarbeidet med alle arbeidstakerorganisasjoner.
– For FOs del betyr det at vi bryter samarbeidet med blant andre KS, Staten og Spekter, sier Solberg til Fontene.
– Det er et drastisk steg. Hvorfor gjør dere det?
– Fordi det nå er et valg å ta. LO står sammen om å forsvare sykelønnsordninga vi har. Det er hjertet og kjernen i velferdsstaten, som har en enorm omfordelende effekt. Det sikrer at alle ansatte i Norge har en sykelønnsordning, sier Solberg.
Hun mener det vil bli større forskjeller mellom folk uten IA-avtalen.
– Det er ikke ledere og folk med fleksible jobber som vil bli trua, men de som må møte på jobb hver dag.
Tar kampen
Mange av FOs medlemmer, blant annet de som jobber i stat og kommune, vil beholde sykelønnsordningen gjennom tariffavtalen de har.
– Men vi ser hva arbeidsgiversiden driver med, og vi hører hva de borgerlige partiene vil. Derfor tar vi kampen nå, sier Solberg.
– Norge har høyt sykefravær. Må det ikke tas noen grep?
– Da må man hvert fall ikke ta tryggheten fra folk. Vi vil hele tida jobbe for å få ned sykefraværet, men da må vi se på hvorfor folk er borte, sier Solberg.
Hun viser til en fersk undersøkelse Sintef har gjort blant FOs medlemmer. Der svarer 35 prosent at siste sykefravær skyldtes arbeidssituasjonen.
– Våre medlemmer opplever vold, trusler og netthets på jobb. Det er en belastning. At mange arbeidsplasser er underbemannet, hjelper heller ikke. Vi må se på hva som skal til for at folk skal tåle å være på jobb.
Tror ikke medlemmene vil merke det
– Hvordan vil FOs medlemmer merke at dere ikke skal samarbeide med arbeidsgiverorganisasjonene?
– Jeg tror ikke medlemmene vil merke det direkte. Våre tillitsvalgte skal følge opp medlemssaker, som oppsigelsessaker eller hva det måtte være. I tillegg vil vi gjennomføre lønnsforhandlinger og det vi er forpliktet til i hovedavtalen, sier Solberg.
Hun tror FOs medlemmer støtter bruddet med arbeidsgiversiden.
– Jeg tror de forstår dette. Nå håper jeg de mobiliserer der de kan, så vi vinner fram, sier hun.
Fakta om IA-avtalen
IA er en forkortelse for inkluderende arbeidsliv.
Avtalens fulle navn er «Intensjonsavtale om et mer inkluderende arbeidsliv».
Målet er å legge til rette for at så mange som mulig kan arbeide så mye som mulig, så lenge som mulig. Og å få ned sykefraværet.
De som er med på denne avtalen er regjeringen, hovedorganisasjonene på arbeidstakersiden (LO, Unio, YS og Akademikerne), og hovedorganisasjonene på arbeidsgiversiden (NHO, KS, Spekter og Virke).
Den første IA-avtalen kom i 2001. Dagens IA-avtale ble inngått 1. januar 2019. Den gjaldt egentlig for perioden 1. januar 2019 til 31. desember 2022, men har blitt forlenga til 31. desember 2024.
– Overraskende
Arbeidsgiverorganisasjonen Spekter skriver i en pressemelding at det er overraskende og beklagelig at LO velger å bryte samarbeidet.
– Et godt og konstruktivt trepartssamarbeid har vært en av bærebjelkene i den norske samfunnsmodellen, og en del av dette samarbeidet er også å håndtere de situasjonene der man ikke nødvendigvis er enige om alt, sier Anne-Kari Bratten, administrerende direktør i Spekter.
– Det er synd at LO bryter samarbeidet med arbeidsgiversiden. Vi har ønsket å fortsette samarbeidet med LO, og NHO er overrasket over dagens utvikling. NHO står klar til å gjenoppta samarbeidet når LO ønsker. Vi har en lang tradisjon med å samarbeide, også når det er saker vi er uenige om, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid.
Flere saker
– Vi tar kampen om sykelønnsordninga nå, sier FO-leder Marianne Solberg.
Kasper Holgersen
Kamp om sykelønn: FO bryter samarbeidet med arbeidsgiverne
Firas Aoun, Sunniva Bakke, Shurooq Hussein og Golizar Sadon har skrevet et kapittel i boka "Fattig" om erfaringer med samtalegruppe og fellesskap på Robin Hood Huset.
Kai Flatekvål
Robin Hood Huset fyller 20 år: – Ikke noe å feire at flere lever i fattigdom
Werner Juvik
Nav-direktøren om drapet på Nav Årstad: – Det var ikke trygt nok
Roy Håvard Løseth er overrasket over at ansatte kan begå overgrep mot ungdom i et sånt omfang i 2024.
Hanna Skotheim
Ansatte om seksuelle overgrep på institusjoner: – Det er helt grusomt vondt
– Jeg tror veldig mange som utsettes for vold, ikke tenker at det er vold. At det bare er en del av jobben, sier vernepleier Magnus Ilebrekke.
Simen Aker Grimsrud
Vernepleier Magnus ble slått og sparket på jobb. En dag sa det stopp
39 prosent av FOs medlemmer har opplevd trusler om vold det siste året.
Colourbox