JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Per Veie Rosvoll jobber ved Kirkens Bymisjons Omsorgstasjon for barn og unge (OBU) i Trondheim.

Per Veie Rosvoll jobber ved Kirkens Bymisjons Omsorgstasjon for barn og unge (OBU) i Trondheim.

Privat

I ny sang hyller barnevernspedagog alle dem som har hjulpet de mest sårbare under pandemien

Da en Per Veie Rosvoll kjenner ble syk, hjalp det lite å være fagperson. Nå synger han om hvordan det siste året har vært i «Sang om ei reise».
30.06.2021
11:38
30.06.2021 18:51

hanna@lomedia.no

– Det går en jævel i meg når jeg leser om sykepleierne og lærerne som nærmest har berga samfunnet fra tilintetgjørelse under koronapandemien. All ære til dem, men det er en faggruppe som blir helt glemt her.

Barnevernspedagog og musiker Per Veie Rosvoll sikter til sosionomene, vernepleierne og barnevernspedagogene. 57-åringen mener de har stått minst like mye i fronten. Nå har han skrevet en sang som hyller alle disse, men som også synliggjør alle de barna og unge som har fått det ekstra vanskelig under pandemien.

Dårlig samvittighet

Veie Rosvoll har jobbet som barnevernspedagog og med barn og unge siden 1992, men det er først under pandemien at han har fått øynene skikkelig opp for den jobben spesialisthelsetjenesten gjør. Under nedstengingen fikk nemlig en han kjenner en alvorlig psykisk lidelse. Selv om Veie Rosvoll har lang erfaring med barn og unge som har det vanskelig, gjorde ikke det saken noe enklere.

– Det hjelper lite å være en fagperson når man havner i en slik situasjon selv. Jeg fikk dårlig samvittighet for at jeg ikke hadde forstått at denne personen slet tidligere. Psykiske lidelser er jo noe jeg jobber med til daglig og har da ofte de «riktige» svarene. Men så står man i det selv og blir helt rådløs.

En reise

Denne rådløsheten, men etter hvert også håpet resulterte altså i sangen «Sang om ei reise». Både tekst og melodi ble til en natt på en akuttavdeling i Trondheim.

– Reisen handler om den kampen om å forsøke å hente inn igjen det som er i ferd med å forsvinne. Reisen fra det mørkeste og fram til den dagen tilværelsen heldigvis blir bedre.

«Hei du, min venn, kor har du tenkt deg hen? Du skal vær her, ikke der», synger han og sikter til at personen i sangen skal være frisk, ikke syk og være hjemme, ikke innlagt.

Mye av musikken til Veie Rosvoll handler om folk og situasjoner som berøres av livets mørke sider.

– Det er når «lyset slukkes» at de beste tekster og melodier forfattes, sier han. Men akkurat denne låten er mer håpefull. Veie Rosvoll vil at den skal fortelle oss at det meste stort sett ordner seg. Det har nemlig blitt bedre for hans nærmeste selv om han er forberedt på at tiden som kommer kan by på både opp- og nedturer.

Per Veie Rosvoll spiller i trønderbandet Jugs og Mirjam i tillegg til at han gjør soloprosjekter.

Per Veie Rosvoll spiller i trønderbandet Jugs og Mirjam i tillegg til at han gjør soloprosjekter.

Privat

Tjenestene må rustes opp

For å ta vare på de mest sårbare også etter pandemien, mener Veie Rosvoll at vi må ruste opp tjenestene med mer kompetanse. Barnevernspedagogen tror for eksempel ikke at ansatte i skolen nødvendigvis er i stand til å avdekke og forstå kompleksiteten i enkelte psykiske lidelser.

Veie Rosvoll mener også kommunene må bevilge mer penger slik at flere fagpersoner kan stå i direkte relasjon til barn og ungdom. Også synes han arbeidsgivere må tilrettelegge bedre for sine ansatte, slik at de får muligheten til å ta videreutdanning og utvide kunnskapen på fagfeltet sitt.

– Det kan godt hende det i tiden framover kommer en bølge av symptomer på tida som har vært, og det må vi være rusta til å ta imot, tenker jeg. Jeg hadde håpet og trodd vi var forberedt, men er ikke like sikker på det lenger.

Mer pepper enn kred

Barnevernspedagog i alle år, men aktiv musiker ble Veie Rosvoll først tidlig i 40-årene. Den nye låta hans har blitt godt mottatt av flere. Særlig stort synes han det er at flere fagfolk forteller at de setter pris på sangens budskap.

– Det er disse fagfolkene som virkelig burde ha fått applaus under og etter pandemien. Ansatte i barne- og ungdomspsykiatri og barnevern får mer pepper enn de får kred. Sånn bør det ikke være.

30.06.2021
11:38
30.06.2021 18:51