I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
De har drevet sosialt arbeid på fotballbanen med stor suksess. – Jeg får vondt i magen når jeg tenker på at en av oss ikke skal fortsette.
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
simen@lomedia.no
Sosionom Aina Rype og vernepleier Wenche Rudsengen gliste bredt da Fontene møtte dem utenfor garderobebygget på Føyka i Asker i mars i år.
De hadde nettopp fått vite at de var tildelt årets sosialarbeiderpris av FO (Fellesorganisasjonen) for jobben de gjør med Asker fotballs gatelag, et lavterskeltilbud til mennesker med rusproblemer.
Rype og Rudsengen er ansatt i Asker kommunes psykisk helse- og rustjenester, og 75 prosent av stillingen deres er viet arbeid med gatelaget som driftes av Asker fotball.
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype mener de utfyller hverandre bra. Her fra en fotballtrening i våres etter at de fikk sosialarbeiderprisen.
Hanna Skotheim
Kjører spillerne hjem
Sånn hadde de sett for seg at det skulle fortsette. Men i forslaget til kommunebudsjettet for 2025 er én av de to stillingene kuttet bort.
– Det tenker jeg at er skikkelig dritt, sier Wenche Rudsengen på telefon til Fontene. I bakgrunnen høres prating. Hun kjører noen av spillerne hjem fra trening, slik hun pleier å gjøre.
– Jeg syns det er helt rart, at vi en dag får pris for at vi gjør en veldig god jobb, og noen måneder senere kan vi miste jobben. Veldig trist, sier hun.
Rudsengen legger ikke skjul på at jobben betyr mye for henne. Tre dager i uke, hele året, møter hun og kollega Aina Rype opp på trening. De har blitt en liten fotballfamilie.
– Jeg får vondt i magen når jeg tenker på at en av oss ikke skal fortsette. Det betyr så mye for spillerne at vi er to stykker som har vært med lenge, sier Rudsengen.
Hanna Skotheim
Hjertebarn
Kollega Aina Rype var klar over at Asker skulle spare penger. Men hun trodde ikke de skulle røre gatelaget.
Hun viser til en rapport fra Oslo Economics som viser at de 31 gatelagene i Norge sparer samfunnet for 680 millioner kroner årlig. Rapporten er laget på bestilling fra Fotballstiftelsen.
– Da virker det veldig korttenkt å ta bort én stilling på gatelaget, sier Rype, som ikke klarer å legge skjul på skuffelsen.
– Jeg og Wenche strekker oss veldig langt for laget. Vi tar for eksempel aldri ferie på likt, sånn at spillerne får et tilbud hele sommeren. Det er det eneste tilbudet som ikke stenger i ferien.
Gatelaget er hjertebarnet hennes. Rype har vært med siden starten for ti år siden.
– Vi har gjort det vi kan for gi disse menneskene et best mulig tilbud, og det er det eneste tilbudet de har gjennom hele året, sier Rype.
God stemning da de to ruskonsulentene fikk sosialarbeiderprisen i mars. Nå kan de få en verst tenkelig julegave.
Hanna Skotheim
Hun forteller at de to har fått mye støtte fra spillerne og pårørende. Rype er klar på at det vil være vanskelig å gjøre den samme jobben hvis det bare blir én ruskonsulent rundt laget.
De bruker mye tid på å hente og kjøre spillere til trening. Det har gjort at flere kan være med.
– Men det blir vanskelig å få til hvis en av oss mister jobben. Det er også en trygghet å være to hvis det oppstår situasjoner, sier Rype.
Svekket tilbud
Hun forteller at det har hendt at noen har møtt opp rusa på trening og laget støy. Da har enten Rype eller Rudskogen kjørt personen hjem.
– Det vil vi ikke ha mulighet til lenger hvis én stilling forsvinner. Da blir det mer bruk av politi, mener sosionomen.
Rype mener det også blir umulig å gjennomføre treninger hele året, og at det blir dårligere oppfølging av den enkelte på treningene.
– Lunsjen er et viktig samlingspunkt og sosial trening for spillerne, men det tilbudet vil bli magrere, mener Rype.
Både hun og kollega Wenche Rudsengen frykter at personer som sliter med rus og psykisk helse ikke vil bli fulgt opp på en god måte med kuttene som nå foreslås.
– Nå kuttes det så mye i lavterskeltilbud at det ikke er mye igjen. Det spares på alle fronter, sier Rype.
De to ruskonsulentene håper kommunen vil snu. Avgjørelsen tas 19. desember.
– Vi må ha trua. Det kan bli en skikkelig julegave, enten den ene eller andre veien, sier Rudsengen.
Redd tilbudet kan ryke
Tidligere toppspiller og Vålerenga-kaptein André Muri er i dag samfunnsansvarlig i Asker fotball og trener for gatelaget. Han er redd hele tilbudet kan ryke dersom en av ruskonsulentene blir sagt opp.
– De er kjempeviktige. Fotballen er bare et verktøy, og det er viktig å ha deres kompetanse og ikke minst personlige egnethet med oss. De strekker seg langt, sier Muri.
André Muri synes det er rart at kommunen vil kutte i et tilbud som kan dokumentere gode resultater.
Hanna Skotheim
Han forteller at deltakelsen på treningene synker drastisk hvis Aina Rype og Wenche Rudsengen er borte en økt.
– De henter spillere og kjører dem hjem. Vi er også avhengig av å rekruttere spillere, for det er en del utskiftinger. Wenche og Aina har rekruttert 80–90 prosent av spillerne, sier Muri.
Han er i likhet med de to ruskonsulentene overrasket over at kommunen vil kutte i et tilbud som gir stor samfunnsøkonomisk effekt.
Hvis man deler summen gatelagene sparer samfunnet for årlig på antall lag, vil summen for Askers gatelag være 20,6 millioner kroner.
– Vi har rykte for å være et godt drevet gatelag og kan dokumentere gode resultater. At kommunen vil redusere et sånt tilbud synes jeg er det rareste, sier Muri.
Må kutte 470 millioner
Asker kommune skal spare inn 237 millioner kroner neste år, skriver kommunen på sin hjemmeside. I tillegg står kommunen i en omstilling i år.
De neste tre årene skal kommunen kutte 470 millioner kroner.
Stortinget vedtok ny inntektsutjevning mellom kommunene i juni. Endringen i inntektsutjevningen ligger an til å gi Asker kommune tapte inntekter på 256 millioner kroner årlig.
Ingunn Rese, virksomhetsleder for psykisk helse- og rustjenester i Asker kommune forteller at kuttene kommer oppå kutt som allerede må innføres.
«Som følge av kutt Asker kommune må gjennomføre i 2025, må vi nå dessverre redusere ressursene til Asker gatelag», skriver Rese i en e-post til Fontene.
Har ikke regnet på hva det vil koste kommunen
Asker kommune og Asker fotball har samarbeidet om gatelaget i ti år.
«I den krevende tiden som kommer må vi sammen med Asker fotball være kreative til å finne løsninger med de ressursene vi har tilgjengelig, også sørge for en trygg arbeidshverdag.»
Rese opplyser at samarbeidet med Asker fotball skal videreføres innenfor de nye økonomiske rammene.
Hun skriver at Asker ikke har gjort egne beregninger på hva kommunen vil spare på kuttet.
« … men vi kjenner godt til den samfunnsøkonomiske analysen, og synes det er beklagelig at vi må redusere et viktig tilbud.», skriver Rese.
– Viser hvor ille det står til
FOs hovedtillitsvalgt Ole Tommy Meland er opptatt av å synliggjøre konsekvensene av kommunens kutt i velferdstjenestene.
Hanna Skotheim
– Kuttene til gatelaget viser hvor ille det går i Asker. Her kuttes det i gode forebyggende tjenester. Kutt på noen hundretusen kroner setter viktige forebyggende tjenester i fare, sier FOS hovedtillitsvalgt Ole Tommy Meland i Asker kommune.
Han er redd det vil slå tilbake på kommunen.
– Med så store kutt får ikke kommunen tenkt langsiktig, det handler om å nå innsparingskravet i budsjettåret.
Forslagene til innsparing skal behandles i kommunestyret i Asker 19. desember.
Flere saker
Rektor Harald Eidsaa synes det er rart at politiet skal få så mye penger, mens skolen og forebyggende tiltak skal få så lite i statsbudsjettet.
Simen Aker Grimsrud
Regjeringens «gjengpakke» gir langt mer penger til politi enn skole: – Alt er snudd på hodet
Siden sosionomen begynte med gatekunst under pandemien har han skjult seg bak kunstnernavnet Tøddel. Helt til nå...
Hanna Skotheim
I mange år visste ingen hvem han var. Så kom drapstruslene
Wenche Rudsengen (t.v.) og Aina Rype håper politikerne snur og lar gatelaget forbli som i dag.
Hanna Skotheim
I mars ble Aina og Wenche årets sosialarbeidere. Nå kan de miste jobben
Det er over et år siden Sortlandshjelpa starta opp, men logoen er relativt fersk. Sosionom Bjørn Pedersen, enhetsleder Olav Fenes, barnevernspedagog Heidi Margrethe Gabrielsen, vernepleier Cecilie Starheim og sosionom Frida Hansine Gundersen er blant de ansatte i tilbudet.
Hanna Skotheim
Før hadde de 120 på venteliste. Nå har de null
Simen Aker Grimsrud
Siri (52) kunne vært ufør, men jobber for fullt: – Jeg ble lytta til
Tone Risvoll Kvernes og Hanne Thorberg har ledet Kongsberg barnevernstjeneste sammen i flere år.
Simen Aker Grimsrud